Sokszor szoktak blogon keresztül rám írni az ingatlanozást fontolgatók, vagy olyanok akik már megtették az első lépéseket, hogy milyen tanácsokkal látnám el őket, hogy kezdjenek hozzá, mire érdemes odafigyelni. Ezzel kapcsolatban a héten fontolgattam egy bejegyzést, ami az összes olyan általam írt cikket összefoglalná, amik hasznosak lehetnek egy pályakezdőnek, de pont pár napja rám írt a youtube csatornámon Máté, olyan kérdésekkel, amikinek a válaszaira úgy gondoltam, hogy hasonló cipőben járók biztos kíváncsiak lesznek.

1. Mit csinál egy ingatlanügynök?
Röviden: ingatlanokat ad el, aztán ha mélyebb tartalmat akarsz adni, akkor sokan úgy fogalmaznak, hogy otthonokat. De közhelyek helyett, inkább két dolgot foglalnék össze. Mit kell eladnia és mihez kell értenie.
Mit kell eladnia:
Első körben saját magát, hogy az ügyfelek bízzanak benne és a tanácsaiban, második körben azt a munkamódszert kell eladnia a tulajdonosoknak, ami alapján eladja majd az ingatlanukat, ebbe beletartozik a marketing stratégiától, a bemutatás módszerén át, az eladásért kért jutalék nagyságáig. A következő pont, ahol el kell tudnod adni, az maga az ingatlan a vásárlóknak, hogy meg tudd láttatni azt benne, amit valójában keresnek. A negyedik lépésben, pedig el kell tudnod adni az ingatlan árát. Egyrészt a vevő felé, hogy miért kerül ennyibe, másrészt a tulajdonos felé, hogy miért nem lehet többért eladni.

Mihez kell értenie:
A felsorolt pontokból látszik, hogy sok ponton kell tudni eladni, ahhoz hogy sikeres ingatlanos legyen az ember, és ehhez szerteágazó tudásra is szükséged lesz.
Egy lista a teljesség igénye nélkül: építészet/szerkezettan(OKJ erre pl tökéletes), urbanizmus, pszichológia, értékesítés, marketing, szépérzék(fotózáshoz, a marketing anyag elkészítéséhez, a lakás eladásának a felkészítéséhez), egyre többet kell érteni a közösségi médiához, ismerni kell bizonyos szinten az ingatlanjogot (erre is jó az OKJ) és megfelelő időmenedzsmentet kell tudnod kialakítani ahhoz hogy később a bevételedet maximalizálni tudd.

2. Hogyan kap fizetést egy értékesítő? (Jutalék rendszer)
A jutalékunkat sikerdíjnak is szokták hívni, ez abból adódik, hogy lé, csak sikeres eladás esetén jár. Általában az első pénzmozgáskor szoktuk elkérni a jutalékunkat. Hogy kitől kapod meg a neked járó részedet, az attól függ, hogy egyedül kezdesz neki, amit semmiképpen nem ajánlanék, vagy egy cégben. Ha az utóbbi, akkor a cég markolja fel a teljes összeget és abból oszt vissza neked. Ez általában 20 és 50% között szokott lenni. Persze van olyan, ahol tiéd lehet a teljes jutalék és csak asztalpénzt kell fizetned, de ezeket azét nem ajánlom, mert nagyon minimális a szakmai támogatás.

3. Hogyan érdemes elkezdeni az ingatlanügynökösködést? (Minek nézzek utána, hol olvassgassak erről)
Ha a blogomat az elejétől kezdve végig olvasod biztos, hogy beljebb leszel, már csak azért is mert sok másik forrásra is utalni szoktam, amikre ha átklikkelsz biztos hogy hömpölyögni fog rád az információ.

4. Milyen céghez menjek először? (Nagy céghez vagy esetleg helyi, kiscéghez)
Ez annyira jó kérdés, hogy külön blogbejegyzést érdemel. Deha rövidre szeretném venni, akkor azt kell látnod, hogy ahogy minden szakmában, itt is vannak kutyaütők és ez teljesen független a mérettől. Én a helyedben két dolgot tennék, mindenképpen ott kezdenék ingatlanozni, ahol élek, mivel ott van már valamennyi ismertséggel rendelkezel, így az első eladó ingatlanjaid viszonylag gyorsan meglesznek, másrészt megnézném az összes irodát és elbeszélgetnék az ott dolgozókkal, illetve utána néznék interneten, hogy milyen véleménnyel vannak az emberek róluk.

Ez egy nagyon fontos kérdés, mert akár a sikered kerékkötője is lehet a választott iroda, és akár az ellenkezője is, mert lehet, hogy pont azt a támogatást tudják megadni, aminek köszönhetően tényleg jó ingatlanossá válhatsz.

5. Mennyit keres az első 1 évben egy ambiciózus ingatlanértékesítő?
Szerintem 2-300 ezer forintra az utolsó fél évben már be lehet állni. Egy fontos dolgot viszont még a legelején meg kell tanulnod, a bevétel a legjobbaknál is ingadozik, persze ott már inkább úgy hogy egyik hónapban fél millió a másikban 3 milliót keresnek, de ne verj a seggére annak amit megkeresel, mert kínos hónapokat kell átélned rolex-szel a karodon.

6. Mennyit kereshet a késöbbiekben?
Erről cikket is írtam már, szerintem 1,5-3 misit havonta meg tud keresni egy igazán jó, de az 5-700 ezer szerintem bármelyik keményen dolgozó halandónak elérhető, aki megfelelő kitartással és alázattal viseltetik a szakma iránt.

7. Mennyi ideje kell benne lenni, hogy bele szokjon az ember?
Ez nagyon változó én egy év után mondtam azt hogy mindent tudok, majd amikor éhen döglöttem és elkezdtem felszedni az államat a padlóról, akkor rájöttem, hogy semmit sem. Ha folyamatosan fejleszted magad, szerintem 1,5 év után stabil talaj lehet a lábad alatt, de új dolgok még 15-20 év után is mindig lesznek.

8. Hogyan legyél sikeres ingatlanértékesítő?
Dolgozz okosan. Ez egy igen hülye mondat, de ez írja le leginkább amit ki kell alakítanod az évek folyamán. Mert sok melóval is lehet fillérekkel hazamenni. Elsőként az egyes pontban leírt dolgokban kezd magad fejleszteni, annyi megbízástrágyalást vállalj el, amennyit csak tudsz, és folyamatosan javíts a technikádon és a konverziódon, így egyre kevesebb munkával fogsz tudni ugyananyni pénzt keresni, a felszabaduló időddel pedigdöntsd el mit kezdesz, magadra fordítod, vagy még több pénzt keresel vele.

9. Hogyan jelenj meg és mit kell sugároznod a vevő felé aki vásárolni szeretne?
Ez a kérdés tök jól példázza, hogy milyen kép él a kivülállók fejében az ingatlanosokról, mármint az, hogy “csak” a vevőnek kell eladnunk. A valóság ennél egy sokkal bonyolultabb munkát takar, de ezt az első kérdés válaszában árnyaltam is.

Válaszolva a kérdésedre, az első benyomás rengeteg dolgot befolyásol, nyilván nem véletlenül jár majdnem mindegyik ingatlanos öltönyben, vagy legalább ingben.
Hogy mit kell sugároznod magadból, pontosabban hogy hogyan add el magad, talán ez a videóm adja leginkább vissza.

10. Tudsz e valami legális trükköt vagy bevett szokást ami a te sikereidhez hozzájárult?
Kételkedj mindig, ne hidd el hogy a régi út az egyetlen járható, tanulj az idősebbektől, ahogy nekem írtál, bármelyik kollégára ráírhatsz. Én a pályám elején rengeteg kollégát hívtam el kávézni és nagyon sokat tanultam tőlük. Az emberek  szeretik megosztani a sikerüket. Olvass rengeteget, szerencsére itthon is van annyi könyv amivel jó pár évig letudhatod az önképzésedet. Fejleszd ki a kudarctűrő képességedet. Talán ez lesz a legfontosabb. Mert itt 100 “nem”-re jut kevesebb, mint egy tucat “igen” és ez az elején sokkal rosszabb.

A legjobb talán, ha átfordítod és nem kudarcként éled meg őket, hanem egy újabb lépésnek a következő igen felé, illetve afelé, hogy sikeres értékesítő váljon belőled, aminek köszönhetően, közvetve, vagy közvetlenül rengeteg pozitív élményt köszönhetsz majd. Sok sikert! :)

Ha többet szeretnél megtudni az ingatlanozásról február 24-én gyere el a workshopomra. Klikk a részletekért!