A napokban tumblr-en többek kérték, hogy írjak egy bejegyzést arról, hogy mekkora szakadék van a hirdetett ingatlanárak és a valós eladási ár között. Mennyire vannak megtévesztve a tulajdonosok, amikor a hirdetési felületeken látott árak alapján árazzák be az ingatlanukat.

Rövidre is zárhatnám azzal, hogy a profik is így csinálják. Pontosabban majdnem.

Az eladási ár meghatározásához a legjobb módszer a piaci-összehasonlító értékbecslés, ahol más értékesítés alatt álló, vagy eladott ingatlanok áraiból szoktunk kiindulni. Ezt három forrásból tudod beszerezni:

  1. NAV-tól kikéred pár ezer forintért, ami azért nem vezet előre, mert az adóelkerülés miatt lehetetlen árú kégliket fognak odaadni, amivel egyáltalán nem leszel beljebb
  2. Saját, illetve irodán belüli adatokból, azaz a környéken eladott kéglik áraiból – ez a legmegbízhatóbb
  3. Az átlag tulajdonos által is használt hirdetési felületekről. – sokszor élnek ezzel az ingatlanosok is

Na de, hol hibáznak az átlag tulajdonosok, amikor a harmadik módszerrel kezdenek beárazni egy ingatlant?

  • Nem csak a szomszédos és hasonló lakóépületekkel rendelkező utcákat veszik figyelembe pl.: József Attila lakótelepen belül is vannak 10 emeletes panelek és 4 emeletes csúsztatott zsalus lift nélküli társasházak. Nem mindegy, hogy melyik épülettípus 2. emeletén van lakásod.
  • Nem szűkítenek eléggé. Az emelet, a méret, az állapot, a kilátás, vagy a lift megléte, mind-mind árbefolyásoló tényező.
  • Minden lakást figyelembe vesznek. A fenti szűrést odáig érdemes elvégezni, amíg 20-40 ingatlan marad a találati listában, majd mindegyiket egyenként érdemes átnézni. Ilyenkor tökéletesen láthatóvá válik egy középmezőny. Akik nem is ár alatt akarnak megszabadulni az ingatlanuktól, és nem is a “madarat” várják, hanem motiváltak az eladásban. Na ők a mi versenytársaink, velük kell megmérettetnünk magunkat.
  • Elfogultak a saját ingatlanukkal. Mivel a saját otthonát az ember úgy alakítja ki, hogy az minél tökéletesebb legyen saját magának, így a tulajdonos szemében minden csak sokkal rosszabb lehet, ami az ingatlanpiacon fellelhető. Ehhez kell egy profi, aki objektíven tudja látni a helyzetet.
  • Beépített anyagokat, bútorokat akarnak beárazni. A beépített anyagoktól is függ, de a Szigony utcában nem lesz olyan ember, aki a 6 milliós muránói márvány ebédlődet meg fogja neked fizetni.
  • Nem veszik figyelembe, hogy kínálati árakat látnak. Az értékbecslőknek azt tanítják, hogy 10%-ot vonjanak le, az összehasonlítandó ingatlanok árából, ami egyetlen árcsökkentést és egy áralkut tartalmaz. Ez a 10% mostanában egyre jobban zsugorodik, legalábbis a fenti lépések után elvégzett piackutatásaim és becsléseim alkalmával egyre kevesebbet kell lefaragnom a kínálati árakból.

Szóval a vétett hibák számától függően, az ingatlan akár 20-30%-kal is túl lehet árazva, ha házilag végzik el az értékmeghatározást.

És ez mennyire befolyásolja a piacot?

Saját értékbecslésekhez elvégzett piackutatásokból kiindulva, a középső ársávban a piac 50-70%-a szokott mozogni, ergo a fennmaradó lakások, alul és felül árazva találhatóak meg. Az alulárazottak nyilván kisebb tételt képeznek ebből, így területtől függöen, áreltoló hatása biztos hogy van.

Egy programozó barátommal készített 2017-es saját “bigdata” elemzésünk alapján, az akkori KSH adatok és piaci adatok beemelése után úgy láttuk, hogy a fellelhető hirdetések, területtől függően 30-50% került eladásra, ergo az ingatlanok fele, 2/3-a abban az évben nem talált vevőre. 

Ez sokkal rosszabul hangzik, ha úgy nézzük, hogy egy ármeghatározásnál nagyrészt olyan ingatlanokat veszünk figyelembe, amik az eladásban kudarcot fognak vallani.

Szóval arra a kérdésre, hogy a piacot mennyire befolyásolja a hirdetett árak, az a válasz az, hogy maximálisan.

Hogy a magánszemélyek mekkora tévedésben vannak, az a saját ármeghatározó metódusuktól függően 10-30% között mozoghat.

Hogy mit tehetsz ellene? 
Kövesd a pontokat, amiket leírtam, vagy fizess meg egy profit, hogy csináljon becslést helyetted. Attól függetlenül, hogy eladó, vagy vevő vagy.