Na nem az amerikai ingatlanpiac! Az köszöni szépen jól van(még), de amit sokan riogatásként vettek tőlem, az a tengerentúlon nem csak hogy elkezdődött(mert ez évek óta folyik), de most már látható eredményei is vannak. Ez pedig az automatizálás, ami az értékesítésben is egyre gyakoribb.

Minden évben a NAR (National Associaton of Realtors), ami az egyik legnagyobb ingatlanosokat tömörítő szervezet, nyilvánosságra hoz iszonyat mennyiségű adatot, közötte azt is, hogy mennyit kerestek átlagban az amerikai ingatlanosok abban az évben. A felmérésük elég pontos, mivel 1,3 millió közvetítőt tömörítő szervezetről beszélünk.

Az átlag kereset 2016-ban 42.500 dollár volt évente, míg egy évvel később 2017-ben, már csak 39.800 dollár volt. Ez nagyjából 6,5%-os csökkenést jelent.

A csökkenés már csak azért is jelzés értékű, mert a 2016-os évhez képest, a 2017-ben 60.000 ingatlannal többet adtak el(1,6%-os növekedés), úgy hogy az átlag ingatlanérték 13.000 dollárral nőtt.

A grafikonon %-os értékekben adtam meg az éves változásokat. Jól látható az ingatlanpiaci bővülés és az árváltozás is, valamint a 6,5%-os átlag kereset csökkenés. Viszont amit a NAR sem számolt ki, az a valós piaci kitettség zsugorodása, azaz ha a torta egyre nagyobb, de a levágott tortaszelet súlya viszont csökken, akkor %-os arányban jóval nagyobb a zsugorodás, mint azt az átlag keresetek mutatják. Mégpedig pont a duplája, azaz 13%! 

Ez pedig már nem piskóta!

Vajon hogy folyhat ki ennyi tranzakció az értékesítők kezei közül? 

Az olyan szolgáltatások, mint az opendoor, vagy a purple brick és a Szilícium-völgy több ezernyi startupja, olyan iparágak felé fordultak, amik a 2000-es internetlufi óta ugyanúgy topognak egyhelyben. És az egyik legkomolyabb falat, a fintech mellett az ingatlanpiac.

Ha eddig nem is jött egy olyan unikornis, mint a kiadó lakások piacán az airbnb, vagy a tömegközlekedés piacán az uber, de mindegyik startup kihasít egy szép darabot magának. A pénz pedig ömlik a cégekbe, elég csak az ingatlanosokat mindenben helyettesítő opendoorra gondolni, ami júniusban újabb befektetési körön volt túl és még 100 milliárd forintnyi dollárt pumpáltak bele. És az ingatlanpiacot meghódítani kívánó dollármilliókat vonzó cégek listája végtelen, mert pénz utat akar magának találni egy olyan piacra, ami még mindig annyira kiaknázatlan, mint amennyire amerikai kontinens volt az 1800-as évek elején.

És a csatározók egyre nagyobb részeket harapnak ki abból, ahol eddig az ingatlanos volt az úr!

Ez egyszerű evolúció. Az erősebb, gyorsabb mindent visz. Hallom, ahogy valaki mondja magában, “a személyes kontaktusra mindig szükség lesz”. És ez így is van. Bár fogalmunk nincs milyen technikai újításokkal fogják esetleg ezt is pótolni, de minden mást, ahol napi visszatérő hasonló feladatokat végzünk, azt a gépek gyorsabban el fogják végezni.

Ilyenkor mindig Watsont szoktama az IBM mesterséges intelligenciáját felhozni példának, aki jobb diagnoszta, mint egy átlagos amerikai orvos, de manapság nem kell ilyen messzire menni. Hívd fel a Telekom ügyfélközpontját és olyan robottal beszélgethetsz, aki megérti a panaszodat és oda kapcsol, ahol már emberi erő oldja meg azt.

Ez nem csak arra példa, hogy mennyire kiváltható az emberi erőforrás a szellemi munkában, hanem arra a megnyugtató tévérzetre is rombolólag hat, hogy a magyar piac annyira kicsi, hogy ide semmi nem gyűrűzik be. Hidd el azért a párezer milliárdos ingatlanpiacért, csak lesz valaki aki lehajol és a külföldön jól bevált szoftvereket lefordítja magyarra.

Addig is tedd magad nélkülözhetetlenné, tanulj minél többet, legyél jobb mindenkinél és igyekezz hogy minél több szoftver kelljen ahhoz, hogy téged pótolni lehessen.

Ha jobban érdekel a téma, akkor nézd meg a portfóliónak tartott előadásom