Egy értékbecslés szempontjából a legfőbb tényező, az adott ingatlan elhelyezkedése és környező infrastruktúrák kiépítettsége. Az értékbecslés tárgyát képező komplexum elhelyezkedéséről, csak pár sorból tudunk következtetni:

Magas hegyek mögött, hol a tenger hupikék, ott laknak ők a törpikék.
Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk és mindig vidámak vagyunk.

Elhelyezkedését tekintve, mivel belga történetmesélők rajzolták meg ezt az igaz történetet, nagy valószínűséggel a lokációt is ott kell keresni. Egyértelmű, hogy az északi tengerhez közeli, erdőnek minősített földterületről beszélünk, ahol a magas fákból kiindulva fejlett erdőgazdálkodás folyik. Az EU-stat adatai alapján, a belga földek hektáronkénti ára, maximum 10 millió Ft-ig terjednek. Ebben az esetben rendezetlen tulajdoni viszonyokról beszélünk, hiszen több tulajdonnal nem rendelkező személy is, vélhetően engedély nélküli épületeket húztak fel az értékesítés előtt álló ingatlanra. De vegyük górcső alá, hogy az erdőnek minősített földterületen, kilakoltatás után, milyen minőségű ingatlanportfólió vár a következő tulajdonosra.

aprajafalva

A nyitó képeken, vélhetően közművek nélküli település rajzolódik ki, amitől az erdő felé haladva, az állapotok egyre jobban romlanak.

Az erdő területen lévő komplexumokban a wikipédia elmondása szerint, 100 személy él, akik különálló ingatlanokban vannak elszállásolva. Ahogy a fenti pár sor is említette, a lakótér eukarióta, heterotróf élőlénykbe, azaz gombák tönkjébe lett kimarva, az épületek teherhordó falszerkezete így erősen vizesedésre hajlamosak, nagy valószínűséggel bármiféle szilárd, vízzáró alapot nélkülöznek. A fa nyílászárók, a vizes falak kipárolgása miatt, a dunszt állapotot megelőzve direkt rosszul zárnak. Az épületek energetikai besorolása bőven F kategória alatti. A terület megvásárlása esetén, a gombaházakat mindenképpen el kell bontani, így a konténerek bérlési ára, valamint a terület rendezése külön árcsökkentő tényező.

Az illetéktelenül ott tartózkodó személyek, nagy valószínűséggel 10 évnél régebb óta élhetnek ott, így az elbirtoklást évekkel ezelőtt elindíthatták a helyi földhivatalnál. Az adásvétel után birtokbavételt nehezíti az is, hogy az ott lakó kommunának kiskorú személyek is részei, így a kényszer kilakoltatást a gyámhivatal nem fogja engedélyezni. A felsorolt értékcsökkentő tényezők figyelembe vételével és az, hogy a legfiatalabb ott lakó (születési név: Törpciúr) legalább 17 évre van a nagykorúságtól és az ebből fakadó kilakoltatási moratóriumból adódóan, mindenképpen a hosszú távú befektetések közé sorolnám, így a befektetett összeg 17. évre számolt, évi 10%-os hozamának a jövőértékéből kiindulva, 850-900.000 Ft-os hektáronkénti vételi árat javaslok.

Érdekel az ingatlan biznisz? Szeretnél értesítést kapni az új cikkekről?

Nincs más dolgod, mint megadni az emailcímedet és ha új bejegyzés jelenik meg az oldalon, én azonnal elküldöm neked!


    Elolvastam és tudomásul vettem adatkezelésre vonatkozó jogi nyilatkozatot*!