Pár tipp ahhoz, hogy az otthonod vevőre találjon, és mindez zökkenőmentesen menjen, úgy hogy a legtöbbet kapd az ingatlanodért.
Én általában egy piaci értékbecslést szoktam készíteni, ami az otthonod környezetében lévő hasonló típusú eladott, vagy eladásra váró ingatlanok átlagárából és állagából indul ki. 
Az egyik legfontosabb, hogy tudd, ki az aki szóba jöhet vásárlóként az ingatlanodnál. A felmerülő csoportokat személyre szabott ajánlattal és hirdetéssel szoktam megszólítani. Így lehet azokat az érzelmi szálakat megpendíteni, ami később a vásárlás mellett fog szólni.
A saját vevő-portfólióból, irodák közötti belső rendszerekből és a hirdetési felületekről beáramló vevőjelölteket, célzott kérdésekkel szoktam megszűrni, ezzel rengeteg időt lehet spórolni, és ténylegesen az otthonod eladását előmozdító tevékenységekre tudok így koncentrálni. Ebből adódóan az értékesítés ideje is lerövidül.
Minden érdeklődő potenciális vásárló rejthet, az hogy valójában is az,  az az első beszélgetéskor derül ki. Az első beszélgetésnél hiába 1 a 30-hoz az esélye, hogy ő a mi emberünk, attól függetlenül, a vásárlást megelőző ártárgyalásra kell felkészíteni, azt szem előtt tartva, hogy azt érezze jól járt a vétellel és te is meg legyél elégedve az érte kapott összeggel.
Az ingatlan megfelelő bemutatásával és az ügyfél ismeretével rá lehet mutatni azokra a tulajdonságokra a te ingatlanodban, amik a vevő által megálmodott otthonával egybevág. Így ő reális közelségbe kerül az otthon-képéhez, mi pedig a jövendőbeli vásárlónkhoz, aki innentől nem a többi eladásra váró (személytelen) ingatlannal hasonlítja össze az otthonodat.
10 eladásból 10 alkalommal, mind a vevő és mind az eladó is elégedetten távozik a tárgyalóasztaltól. Ehhez nyilván rengeteg értékesítési módszer hozzásegít, de a legfontosabb, hogy mindig azt tartom a szemem előtt, hogy mindenki azt kapja, amit elképzelt. A tulajdonos korrekt árat az otthonáért, a vevő pedig az elképzelt otthonát.
Az áron kívül számos részlet képezi a megállapodást, amit le kell tárgyalni. Beszélhetünk itt a kiköltözési határidőről, banki tranzakciókról, terhekről, tulajdonosi jogviszonyról, helyi építési szabályokról és a sor szinte végtelen. Ezekből fakadó megállapodás nyilván beárazásra kerül, így az adásvételi szerződés előtt le kell tárgyalni, mert egy elfelejtett, vagy eltitkolt részlet bizalomvesztéshez és a teljes tranzakció meghiúsulásához vezethet. Így ehhez is tapasztalat kell, hogy a sokszor a tulajdonos által bagatellnek vélt részletek, az ügymenet érdekében fel legyenek tárva.
Az utolsó pillanatokban való változtatás, vagy egy új információ feltűnése, a már említett bizalomvesztéshez vezet, ami nem szolgálja az adásvétel eredményességét. Én ezért szoktam az ártyárgyaláskor, sőt az azt megelőző bemutatáskor megalapozni a zökkenő mentes adásvételt, hogy az ügyvéd által ellenjegyzet szerződés tényleg csak formaság legyen.
Átíratás, utolsó részlet átadása, átadás-átvétel, nullás igazolások, költözködés. A megbízásom ugyan az eladásra szól, de soha nem engedem el a megbízók kezét, amíg a teljes folyamat végbe nem ment, így ilyenkor is segíteni szoktam.

Azt gondolom, hogy nem kell minden esetben ingatlanos ahhoz, hogy eladj egy ingatlant. Azt hogy a fenti pontokat zökkenőmentesen végig tudod csinálni a több száz le nem írttal egyetemben, a te döntésed.

Viszont, ha el akarod adni az ingatlanodat, de úgy érzed segítségre van szükséged, akkor nincs más tennivalód, mint kitölteni ezt az űrlapot és egy gombnyomással elküldeni nekem. Még ma fel foglak hívni téged!

Csorba Dániel vagyok ingatlanértékesítő, blogger. Ezekben a médiumokban hallhattál rólam: 

Ez itt a Te lépésed az eladás felé! A többit én intézem!