4 órás gyorstalpaló az ingatlanbefektetések világába. Mester Tomi (Biznisz Boyz) és én több ismert vendég segítségével vezetünk be az ingatlanpiac világába.

Egy adásvétel negatív élményei indították el Mester Tomit, a Biznisz Boyz egyik házigazdáját abba az irányba, hogy kellene csinálni egy podcastet az ingatlanok adásvételéről. A gondolatot tett követte és egy zoom beszélgetés velem, az akkor még virágzó cseresznyefánk alatt. A podcastből egy minisorozat nőtt ki és kineveztük magunkat házigazdának.
Ez az Ingatlan, mint befektetés – mini podcast sorozatnak az eredettörténete.

A 4 egy-egy órás rész tematikája a következő:

  1. Hogyan vegyél és adj el lakást (itt Tomival ketten beszélgetünk)
  2. Ingatlan vásárlás és bérbeadás (Vendég: Peter Jones)
  3. Flipping. Értéknövelés és eladás. (Vendég: Dr. Somogyi Patrícia)
  4. Különleges ingatlanbefektetések (rendelő, garázs, termőföld)

Ha meg szeretnéd hallgatni itt megteheted és adok hozzá némi leírást: 

Hogyan vegyél és adj el lakást

https://open.spotify.com/episode/1m7CVW1vwbIsalgESjUq0g?si=0ebc2d953b9348e7

 

Valljuk be, ingatlant nem veszünk minden nap, így amikor adás-vételre kerül a sor, akkor egy csomó félelem és aggodalom van bennünk. “Van egy olyan elméletem, hogy amikor te ingatlant veszel, akkor az eladónak az alapvető érdeke játékelméleti szempontból, az az, hogy minden hibáját a lakásnak elrejtse, téged átverjen és a legnagyobb profitot hozza ki, hiszen még egyszer már nem találkoztok…” – veti fel Tomi a legnagyobb aggályát, amit Csorba Dániel ingatlanszakértő rögtön és kategorikusan meg is cáfol.

A BB új minisorozatát, az “Ingatlan mint befektetés”-t azzal a céllal indítottuk el, hogy tisztán láthassuk az ingatlanokhoz kapcsolódó lehetőségeket és csapdákat — és hogy feltárjuk, jó befektetés-e az ingatlan.

A minisorozatban társműsorvezetőnek hívtuk az egyetlen és hamisíthatatlan Csorba Dánielt — alias CséDét. Danival ebben az első epizóban mindenre kitérően átbeszéljük, hogy hogyan vegyél és adj el ingatlant magánszemélyként, mire figyelj oda mindenképp és persze az ingatlanpiac néhány különlegességről, finomságáról is szó lesz.

 

Ingatlan vásárlás és bérbeadás (Vendég: Peter Jones)

https://open.spotify.com/episode/5h07PZqVNpxLAT0gx1sibB?si=a66c43b87f7f4767

 

Az új BB EXTRA minisorozat első epizódjában átbeszéltük, hogy milyen ingatlant venni és eladni magánszemélyként, most pedig már át is térünk a befektetés részére.

Vendégünk Peter Jones, magyar származású, de hosszú ideig Ausztráliában élt ingatlanbefektető, aki jelenleg idehaza több, mint 100 lakás rövid- és középtávú kiadásával foglalkozik. Ő avat be bennünket ennek a befektetési formának minden kis titkába.

Ebben a részben megtudhatjuk, hogy magánszemélyként, ha van pár millió forint félretett pénzünk és ingatlanba szeretnénk fektetni, akkor mit tehetünk, milyen opcióink vannak?

Jól kivesézzük a hitel lehetőséget és hogy hogyan kell a befektetés előtt elvégzeni a házi feladatunkat, hogy kijöjjön a matek.

Végignéztük a legjobb és legrosszabb szcenáriókat, hogy milyen költségek merülhetnek fel a lakáskiadás kapcsán, amikre nem is gondolnánk elsőre és hogy milyen bevételekre számíthatunk.

“Mindig úgy vettem lakást, hogy tudtam, hogy ki fogja kifizetni helyettem a havi törlesztést!” – említi Peter Jones, az egyik legfontosabb alapelvet, amit mindig figyelembe kell venni. Ennek kapcsán pedig átbeszéltük, hogy milyen kockázatokat rejt a lakáskiadás.

Tartsatok velünk az Ingatlan, mint befektetés második epizódjában is!

Peter Jones üzenete a legújabb programjáról a shownotes olvasóinak:

“A Delfinszív egy olyan program ami segíti az érzelmi kapcsolódást a pénzzel – önmagunkkal es a párkapcsolatban. Csoportos gyakorlatokal – jó zenével – erősítsük meg a belső intuíció es döntési lehetőségeket az életben. Magyarország második legnagyobb Airbnb üzemeltető céget építettem fel és sokszor éreztem, hogy az érzelmi blokkjaim miatt nem tudtam tovább lépni. A Delfinszív egy olyan önismereti tréning program, ami gyakorlatokkal megtanítja a tiszta áramlást a pénzzel, önmagunkkal és a párkapcsolatban. Céges csapatépítésben – magánszemélyeknek próbáljuk átadni ezt a tudást.”

 

Flipping. Értéknövelés és eladás. (Vendég: Dr. Somogyi Patrícia)

https://open.spotify.com/episode/3Lh5ypvqJ2wosyHrbQ2IBd?si=b95ddc11e5ff4aae

 

Hallottál már a home stagingről? Különböző amerikai “reality”-kből jól ismerhetjük, Tomi és Dani azonban most elhívta egy beszélgetésre Dr. Somolyi Patríciát, a hazai home staging megalapítóját.

Ugyanis a harmadik Ingatlan mint befektetés epizódban a Tomi által flippingként emlegetett befektetési módszerről lesz szó, amelynek ez az egyik legjobb módszere. Patríciától megtudtuk, hogy van szép magyar neve is, méghozzá az ingatlan értéknövelés és továbbértékesítés.

*Nem befektetési tanács.*

“De jó lett volna, ha egy éve találkozunk” – szaladt ki Tomi száján a mondat egy ponton, hiszen a korábbi adásokban már említette, hogy nemrégiben két kis lakást adtak el, hogy egy nagyobbat vásárolhassanak. A mai adásban rengeteg olyan kérdésre kaptak Tomiék – és kaphattok most ti is – választ, amely akkor megfordult a fejünkben a feleségével..

Patrícia 10 éves tapasztalatával bevezet minket abba, hogy

– mi a matek ( ;) ) a home staging-nél és a flippingnél,

– mikre kell mindenképp figyelni,

– mi az igazán jó vétel,

– részletesen megnézzük a kockázatokat és buktatókat,

– megnézzük, hogy nulláról kezdve mennyi idő kell egy lakás megvásárlásától a felújításon át az eladásig, így milyen hozammal érdemes kalkulálnunk

– a home staging valóban szemfényvesztés-e vagy inkább igényesség

– és azt is megtudhatod, hogy hol tanulhatod ki ennek a mesterségnek minden csínját-bínját.

Ez az adás neked szól, ha gondolkozol abban, hogy ingatlanba fektesd a pénzedet, de akkor is, ha egyszerűen csak szeretnél az életed során eladni egy ingatlant. Minden esetben hasznos információkat kapsz ebből az igazán profi beszélgetésből!

 

Különleges ingatlanbefektetések (rendelő, garázs, termőföld)

https://open.spotify.com/episode/0NT4EzNbpFf5KZ359yjx48?si=b81994c0d44248b8

 

Máris elérkeztünk az Ingatlan mint befektetés minisorozat negyedik és egyben záró részéhez, amelyben 3 vendéget is mikrofonvégre kaptunk. Méghozzá mindhárman egy-egy a szokásostól eltérő ingatlanbefektetési forma szakértői, amit röviden be is mutatnak nekünk.

*Nem befektetési tanács.*

Gondolkoztál azon, hogy valamilyen formában ingatlanba fektetnéd a pénzed, de nem a szokásos lakáskiadásra vagy felújításra-eladásra gondoltál? Most Tomi és Csédé segítségével megismerhetsz három alternatívát.

Az első vendégük, Dr. Miskolczy Zoltán fogorvos sokrétű vállalkozói múlttal jelenleg a szép mosolyok mellett fogorvosi ingatlanok bérbeadásával foglalkozik. Ennél az ingatlan bérbeadási formánál nagyon fontos az alaphivatásában való mély tudás és szakértelem, hiszen Zoltán ennek köszönhetően tud modern, korszerű és minden igényt kielégítő rendelőket létrehozni kollégái számára. De az üzleti modellje más szakmákra is ráhúzható, el is árulja néhány titkát az epizódban.

A rendelők honlapja: https://www.drmiskolczy.hu/ és https://www.cbctstudio.hu/

Tomi már többször pedzegette a garázskiadás kérdését is, a második vendég Kling Péter, civilben munkavédelmi tanácsadó, figyelemre méltó garázs portfolióval rendelekezett. Hogy miért csak múlt időben? Ennek több tényezője is van, ha kíváncsi vagy miért adta el garázsait és hogy milyen hozammal szállt ki a bizniszből, akkor ne hagyd ki ezt az adást.

Péter honlapja: https://www.munkavedelem.biz/

Végül, de nem utolsó sorban Korom Márk, korábbi profi pókerjátékos, jelenleg pedig webes fejlesztő szabadidejében megismerkedett a termőföldbe való befektetés minden csínjával-bínjával. Megosztja velünk, hogy mennyi pénzzel lehet beszállni, hogy miért érdemes Aranykalászos Gazdává válni, ha komolyabban érdekel ez a befektetési forma és hogy milyen üzleti modellekben lehet és érdemes gondolkodni.