Kedves Dániel,

régóta követői vagyunk írásainak és most ingatlanvásárlásunkkal kapcsolatosan lennénk kíváncsiak szakmai véleményére.
Október 13-án hirdetés útján találtunk rá egy budapesti ingatlanirodára, jobban mondva a kínálatunkban szereplő ingatlanra. A hirdetés és az ingatlanközvetítő hölgy szerint az ingatlan teher- és permentes volt, október közepétől birtokba vehető. Rögtön másnap, október 14-én tettünk is rá vételi ajánlatot, illetve kértek tőlünk 200 000 forintot, a vételi ajánlat komolyságának kifejezésére. A közvetítő hölgy tájékoztatása alapján az eladóval közvetlenül nem tudunk találkozni, az alku úgy működik, hogy mi adunk egy vételi ajánlatot, ő elmegy az eladóhoz, aki tesz egy ellenajánlatot és ez egészen addig megy, míg meg nem egyezünk az árban és feltételekben. Az eladóval csak szerződéskötéskor találkozunk először.
Szóval, megtettük a vételáras ajánlatunkat, illetve hogy október 30-ig szeretnénk is szerződést kötni, november végéig fizetni. Másnap kaptunk is választ az eladótól a vételárral, illetve azzal a további feltétellel, hogy az ingatlanra akkor tudunk szerződni, ha az összes teher és bejegyzés lekerült az ingatlanról. Mivel a közvetítő hölgy ígérete szerint már az eladó ügyvédje intézte a törléses dolgokat, az ajánlatot elfogadtuk. Akkori ígéretük szerint maximum 1-2 hetet kell várni és tudunk szerződni.
Ez még így rendben is lett volna, de időközben kiderült, hogy az ingatlanon tartozás volt, az eladó  befektetésnek vette néhány hónapja, tudott a tartozásokról, ki is fizette őket, a törlés valóban folyamatban van, de elég lassan haladnak a dolgok.
Most, november 20-án még mindig nem tudtunk szerződést kötni, foglalót fizetni, mert még mindig nem került le az összes teher az ingatlanról.
Kérdeznénk, hogy ebben a helyzetben jogosan érezzük-e magunkat megtévesztve, amiért
 – az ingatlant tehermentesnek és azonnal birtokba vehetőnek hirdették és a 200 000 forint fizetésekor, ajánlattételkor kérdésünkkor is ezt állították, sőt, az eladó ellenajánlatáig a terhek ki sem derültek (!)
– az ingatlanon özvegyi jog is van (állítólag a néni már elhunyt és törölni fogják…)
 – a vásárlástól elállni nem tudunk, hiszen akkor a 200 000 forintot elveszítjük (hiszen van egy elfogadott vételi ajánlatunk, amiben erre külön kitértek)
Az ügyvédet ezek után mi visszük a szerződéskötésre, ha egyszer eljutunk odáig. :-)
Tudna-e nekünk bármilyen tanácsot vagy praktikát adni, ilyenkor mit lehet tenni, mivel lehet előrébb mozdítani az ügyet?
Üdvözlettel:
……

Kedves Kérdező!

Utólag könnyű okosnak lennem, de én például, az értékesítés alatt álló ingatlanaimnál minden esetben le szoktam kérni egy tulajdoni lapot, amit a vevő-jelölteknek át szoktam adni, ebből adódóan, a tulajdonosok kiléte, valamint az ingatlan terhei egyből láthatóak.

Semmiképpen sem szoktam ajánlani az olyan ügyletet, ahol pénzmozgás előtt a tulajdonos nem lett beazonosítva a vevő részéről, illetve az ingatlan jogi hátterét nem világították át, még ha extra alkalmi vétel akkor sem. Sőt annál jobban szaglik ilyenkor a történet.

Mivel ezen már túl vannak, mármint tettek le pénzt az ingatlanosnál, így azt kellene megnézni a vételi ajánlatban mi áll, a 200.000 Ft-ot “foglaló részlet-”ként vették át, vagy szimpla előlegként, mivel előlegként az összeg visszajár. Az ilyen ügyleteknél, sokszor a két tanút is elfelejtik, vagy nem is hoznak , így a nyilatkozat is valószínűleg érvénytelen.

De nem is kell ilyen messzire menni, ha a hirdetésről van képernyőmentésük, vagy bármilyen bizonyítékuk arról, hogy mást állított a cég mint, ami fedi a valóságot, akkor szintén perelhető a történet.

Az említett haszonélvezeti jogról már ne is beszéljünk, mert úgy hogy nem volt legalább letétben egy lemondó nyilatkozat, pénzt maximum ügyvédi letétbe lehetett volna elhelyezni, de nyilván ez is már megtörtént, így kár rajta keseregni.

Itt igazából Önöknek kell eldönteniük, hogy mit szeretnének. Ha kiszállnának a történetből, akkor minden alapjuk megvan hozzá, hogy ezt veszteség nélkül megtegyék. Viszont ha továbbra is szeretnék az ingatlant megvenni, akkor érdemes lenne egy össznépi találkozót szervezni, ahol az özvegy, a tulajdonos és Önök is ott vannak, hogy egy egységes tervet ki tudjanak alakítani az adásvétel létrehozására. Illetve itt egyértelműen kiderülne minden buktató a szerződéssel kapcsolatban. Ennek koordinálására mindenképpen ajánlanék egy ingatlanjogban jártas ügyvédet, hogy ne bonyolódjon tovább, ami amúgy is az.  

Érdekel az ingatlan biznisz? Szeretnél értesítést kapni az új cikkekről?

Nincs más dolgod, mint megadni az emailcímedet és ha új bejegyzés jelenik meg az oldalon, én azonnal elküldöm neked!