Gondoltam most már pennát ragadok, mert folyamatosan megy a hülyítés minden oldalról. Nem vagyok érdekelt egyik rezsiközösségben sem, egyéni vállalkozó vagyok és ha rám keresel látod, hogy mindenhol egyedül fizetek elő minden felületre, de voltam tagja rezsiközösségnek, és dolgoztam nagy franchise-nál is. Viszont az szokta szúrni a szemem, ha csúsztatásokkal akarnak terelgetni embereket.

Na de nézzük mi volt a cikkcíme, ami miatt elkezdtem írni ezt a bejegyzést:(nem muszáj elolvasnod, mert részletesen végig megyek rajta)

Már az ingatlanközvetítőket is átverik

Ebben a cikkben Balla Ákos (Balla Ingatlan)a rezsiközösségeket taglalja, mint túl sokat ígérő és az ingatlanosokat megvezető cégeket. A motiváció egyértelmű: nyilván a saját dolgozóit félti attól, hogy elbandukolnak egy ilyen céghez. Megjegyzem nem alaptalanul tart tőle.

Mielőtt tovább mennék leszögezném, hogy nem vagyok a rezsiközösségek mellett, de ellene sem. Nem tartom se többre se kevesebbre, mint amik, hirdetést felvásárló flottának.

De az alacsony jutalékon dolgozó irodákat sem tartom kevesebbnek, csak elszomorít mind a két ok ami miatt 2-2,5%ért dolgoznak:

  1.  csak ennyire tartják a munkájukat,
  2. vagy annyit is ér amit tesznek,

egyik forgatókönyv sem boldogít.

Na de kezdjük is! Pár állításával szembe állítanám az én véleményemet:

Az ajánlat úgy hangzik, hogy a teljes jutalékukat megtarthatják, és csak egy fix havi díjat kell kifizetni a rendszer működtetőjének. Ez persze csábító lehet első látásra, azonban mint Balla Ákos, a Balla Ingatlanirodák tulajdonos-ügyvezetője felhívta rá a figyelmet, a valóság nem ez, és komoly kockázattal jár az ingatlanközvetítők számára. Az ingatlanközvetítő ugyanis a rendszerbe való belépésétől kezdve magára van utalva, nem kapja meg ugyanazokat a lehetőségeket, mint egy irodában.”

Ez kezdő ingatlanosoknak tényleg nem megfelelő startpozíció, de pont az olyan cégeknél dolgozóknak, mint például a Balla Ingatlan, ahol már tanultak valamit, megfelelő lehet a váltásra. Sőt! Kezdő ingatlanosnak nagyon extrém helyzetben ajánlanám, hogy ehhez hasonló rezsiközösséghez csatlakozzon.

“Emellett saját céget kell fenntartania, annak minden költségével és kötelezettségével együtt, illetve viselnie kell a különféle kiadásokat, egyebek között a hirdetésekét, a telefonét. Ráadásul nincs képzés, iránymutatás, és mivel nincsenek szabályok, elvárások, kollégák és csapatértekezletek, viszonylag nagy a hibázás lehetősége is. “

Melyik irodánál nem kell saját céggel rendelkezni? Az esetek 98%-ában le kell tudnod számlázni a kapott jutalékodat, mert az iroda pont a magas fluktuáció miatt és amiatt, hogy a kezdő ingatlanosok 90%-a kihullik az első félévben, egy forintot nem invesztál bérre. Így lehetsz te nagy irodánál, vagy kis irodánál, franchise cégnél, vagy dolgozhatsz saját szakálladra, valami cégednek mindenképpen kell lennie. Persze tudom! Vannak ahol bizonyos elvárásokhoz kötve adnak havi bért, de azok olyan elvárások, amiket lassan 10 évvel a hátam mögött sem szívesen teljesítenék, annyi melót kell beletenni.

Illetve azt is tudom, hogy a cégek 90%-a szarik az egészre és teljesen feketén dolgoztatja az ügynököket. Nem véletlen, hogy egy-egy NAV vizsgálatnál eltűnik az adott iroda munkatársainak a 90%-a és marad az irodavezető, meg a 6 éve ott dolgozó hitelközvetítő.

“Adatbázist és együttműködést csak ígérnek ezek a rendszerek, valós állomány és keresztértékesítés nincs, az így dolgozók megbízhatatlansága miatt a komolyabb cégek általában elzárkóznak a velük való együttműködéstől – fogalmazott Balla Ákos.”

Én úgy mentem 1-2 éve a DH-hoz együttműködésért, amit talán egyszer használtam ki, hogy valószínűleg azt se tudták rólam, hogy létezik a blogom és hogy szoktam néha írogatni. Egy ingatlan.com-ot felütve, (bár én kereséssel nagyon extrém helyzetben foglalkozom) elvétve találkozom olyan kollégával, aki nem működne velem közre és sosem szoktam úgy kezdeni, hogy “tudod az ingatlanos kicsiny almanachjás srác vagyok”. Már csak azért sem, mert amikor párszor ellőttem, akkor csak annyi volt a válasz, “hogy az ingatlanos milyének a milye?” :D Így gyorsan feladtam.

“Hozzátette, aki mögött nincs ott egy iroda és így a márka ereje, az ennek következtében kevesebb ügyfélre számíthat, illetve a gyengeségeit csak a piaci átlag alatti jutalékot alkalmazva tudja kompenzálni. Ugyanakkor a költségei nem lesznek alacsonyabbak, tehát összességében kénytelen lesz kisebb bevétellel beérni.”

Itt vissza is kérdeznék! A “piaci átlag alatti jutalék” alatt gondolom Balla Ákos 2,5%-os cége is benne van a merítésben, mert ha igen, akkor ő pl. mit kompenzál?

“Balla Ákos szerint ha egy ingatlanközvetítőnek van két eladása egy hónapban, és a jutalékszintje 5 százalékos, így marad számára legalább 300-400 ezer forint bevétel, plusz az áfa. Egyéni, kis piaci szereplőként szinte biztos, hogy kevesebb lesz a megbízása, ráadásul lehet, hogy mindezt alacsonyabb, 1-2 százalékos jutalék mellett éri el. Így a bevétele mindössze 150-200 ezer forint körül alakul, amelynek egy jelentős részét le kell adnia havi díjként a rendszer használatáért, illetve számolnia kell a további kiadásokkal. Ezek miatt elképzelhető, hogy gyakorlatilag nulla forint lesz a nyeresége a hónap végén, sőt akár veszteséggel is számolhat.”

5% mellett, az említett 400 ezres jutaléknál, ha szorzok osztok, az két darab 4 milliós ingatlant jelent. De lehet hogy az újságíró értett valamit félre. Mindenesetre most üzennék mindenkinek aki váltásban gondolkodik és nagy cégnél van.

A BRAND szart sem ér!!

Amikor kint vagy megbízáson nem az fogja meggyőzni a tulajdonost, hogy melyik cégtől jöttél, hanem hogy te ki vagy. A brand maximum az önszuggeszcióban segít. Abban hogy elhidd, hogy te  több vagy attól, hogy egy nagy cég áll mögötted és így a kommunikációdból ez a magabiztosság fog sugározni. De hidd el, ezért én inkább felépíteném saját magamban való hitemet és a brandért kiadott havi több százezret megtartanám  arra, hogy még a mosolyom is természetes legyen.

Ha hozzászólnál, a facebook blogomon itt megteheted: LINK

Érdekel az ingatlan biznisz? Szeretnél értesítést kapni az új cikkekről?

Nincs más dolgod, mint megadni az emailcímedet és ha új bejegyzés jelenik meg az oldalon, én azonnal elküldöm neked!