A hír röviden:

Az MTI által közölt friss adatok szerint egyre tovább növeli piaci részesedéseit az Airbnb Budapesten, a terjeszkedést pedig az elmúlt évek belvárosi kerületekre vonatkozó szabályozásai sem tudták visszaszorítani.

A Colliers International tanácsadó társaság MTI-hez eljuttatott felmérési eredményei szerint tavaly a fővárosban, Airbnb-ben vendégek által eltöltött éjszakák száma meghaladta az 1,8 milliót – ez pedig 25 százalékos emelkedést jelent tavalyhoz képest, a foglalható lakóegységek száma is 10 százalékot nőtt.

forrás: mérce.hu

Én is a bérlakás építés mellett vagyok az albérletárak befagyasztásával szemben, mert egy jól működő piacgazdaságban nem kellene szabályozás, de pl Berlinben szerintem az van és mégis szabályozzák, illetve itt meg az sincs és mégsem szabályozzák.
 
Egyik oldalról értem, hogy van valamim (jelen esetben saját tulajdonú ingatlanom), ahhoz kinek mi köze, de másik részről azt is megértem, hogy valahol meg kell húzni a sorsközösség alsó határát is. Ahol szolidárisnak kell lennie annak, akinek van valamije azzal, akinek semmije sincs és itt megint nem a végletekben kell gondolkodni, hogy minden albérlet legyen 110.000 Ft, vagy járjon alanyi jogon egy félig kinyomkodott szardíniás tubusért cserébe.
 
Lehetne ez egy sávos adózás az albérlet/airbnb-ből befolyó pénzek után. Itt csak az a bibi, hogy itt is mindenki hazudik, mint kb mindenben. Szóval előtte ezt is rendbe kellene tenni. Persze mellette megindulhatnának a bérlakások építése, amivel pl a 2020-ra prognosztizált építőipari lanyhulást picit lehetne pumpálni.
 
És ha már fantáziálunk, ebbe simán lehetne magántőkét is bevonni (pl Mészáros Lőrincét) persze előtte azért kéne picit matekozni, de kb 3-5%-os megtérülést biztos ki lehetne hozni, főleg, ha állami telkekre épülnének magánpénzből, de a variációk száma kb végtelen, csak végre el kellene valamerre már indulni.