1,  Nincs folyamatos bevétel! Bárki bármit is mond, folyamatos bevételre itt nem számíthatsz, persze lehet annyit keresni, hogy nem is számít, hogy az egyik hónapban alig keresed meg egy turbó rágó árát, a másikban pedig egy flottányi dácsiát tudnál venni. A termékek egyediségéből kifolyólag, azaz hogy minden ingatlan más és más, más kipörgési idővel kell számolni, így ha az első hónapban megkerested Matolcsy Gyuri éves fizetését, akkor ne vegyél belőle 40.000 kerti törpét a házatok hátamögé, amolyan szittya agyaghadseregként, mert lehet hogy a következő 2-3 hónapban semmilyen bevételed nem fog befolyni. Persze ez az idő múlásával jobb lesz, de érdemes erre felkészülnöd.

2,  Az elején alig keresel valamit. Sőt lehetséges, hogy az első évben sem. Ismertem olyan kollégát, aki 1 évig próbált eladni sikertelenül, majd az egy év leteltével összeállt benne a képlet és mindent eladott, ami a keze ügyébe került. Persze ez egy extrém eset, de általában a 3- 6 hónapon belüli eladás a szerencsén és a segítségeden múlik (irodavezető, kollégák stb).

3,   10 próbálkozóból 1 lesz ingatlanos, igazán jól kereső pedig 100-ból 1. Amikor nagyobb irodánál dolgoztam, fél év környékén volt névadó ünnepség, mert addig értelmetlen volt megtanulni bárkinek is a nevét. Volt aki első hét után eltűnt, valaki 1 hónap után, de előtte telebrunyálta az ügyfélfogadóban lévő leándereket, amolyan mementóként, hogy így jár minden leánder aki rossz irodába születik. Szóval nagy lére, pompára, sl mercire ne számíts. Persze minden rajtad múlik, ha szorgalmas vagy és motivált, akkor van esélyed! De a “nincs jobb és megpróbálom hátha”, tuti bukó!

4,   1-1,5 év mire sejtésed lesz, hogy valójában mit kell csinálnod. És akkor sem fogod tudni az ingatlanozás teljes bibliáját, csak nagyjából sejted a tartalomjegyzékét. Én 9 év után is fel szoktam hívni régi kollégákat, hogy akkor most csináljak valamit, vagy csak fixáljam a zuhanyrózsát és zokogva kuporodjak alá.

5,   Rengeteg dologhoz kell értened. És mégtöbbhöz, ha saját szakállra kezdesz bele. De nézzünk egy rövid lajstromot: értékesítés, pszichológia, ügyfélkezelés, fotózáshoz szépérzék, időgazdálkodás, kommunikáció, tárgyalástechnikák, ingatlanjog, építészet, önkormányzatok működése, üzleti érzék, szociálisérzékenység, adózás, cégvezetés.

6,   Csináld meg az okj-t! Ha megcsinálod és tényleg megtanulod amit a vizsgára tudni kell, 2 dolgot a fenti listáról kihúzhatsz, mert megfelelően képben leszel az ingatlanjoggal és a munkához szükséges szerkezettannal. Bár ez a munka 1-2%-a, de a másik 98%-ra is lesz valami rálátásod, nem sok, de legalább körvonalazódik, hogy mibe vágsz bele.

7,   Keresd meg a legjobb céget, kérdezz régi rókákat, hogy kitanuld a szakmát! Legjobban a szakmát a legjobbaktól tudod megtanulni (ki gondolta volna?), ezek pedig, azok az öreg rókák, akik már 10-20 éve benne vannak a szakmában. Jellemzően az igazi vén rókák, a rendszer működését ismerik és hibátlan kapcsolati tőkével rendelkeznek, a frissebbek akik 10 éve otthondílerkednek, inkább az értékesítésben jobbak. Persze ez sem mindig van így, mindenesetre keress egy MENTORT!

8,   Átlagban 100 kudarcélménynek felfogható történésre maximum 10 sikerélmény jut. Egy picit mélyebb filozófiai rész jön! Minden történés a te egyedileg behangolt szűrődön jut el hozzád, az hogy miként értékelsz egy történést egyedül rajtad múlik. Például az elején muszáj lesz teljesen idegen embereket felhívnod, akik sokszor rád fogják tenni a telefont, ezt felfoghatod úgy is hogy nem sikerült, vagy azt is, hogy közelebb kerültél ahhoz, hogy megértsd hogyan ne tegyék rád a telefont. És van egy jó hírem, ha ingatlanos szeretnél lenni, muszáj lesz optimizmusra hangolnod magad, mert bőven lesz átértelmezni valód.

9,   Mint minden munkában, folyamatosan képezned kell magad. Rengeteg jó irodalom és kurzus elérhető Magyarországon és ha megtanulsz angolul, akkor még jobban kinyílik a világ. Persze a magyar könyvekkel is éveket tudsz eltölteni, mire átrágod magadat rajtuk. A fejlődni vágyás mindennek a kulcsa, de ez is csak egy okozat, a gyökere pedig az, hogy szeresd azt amit csinálsz, így értelemszerűen érdekelni is fog, hogy minél többet megtudj róla

10,   80% munka 10% megkeresett pénz. Ez az elején hatványozottan igaz. Van egy bizonyos mennyiségű munka, amit hónapról hónapra el kell végezned, hogy pénzt keress, viszont nincs egyenesarányban az elvégzett munka a megkeresett pénzzel.  Ha 100 egységnyi munkára 100 egységnyi pénz jut, akkor itt 60-70 %-os munkával egy forintot nem keresel, valahol 80%-nál kezd folydogálni a pénzcsap és minél jobban közelítesz a havonta elvégzendő kötelező munkához, úgy nő a megkeresett összeg. Ez az első években hatványozottan igaz.

+1 A legfontosabb! Legyen kezdőtőkéd! Akárki akármit mond, még akkor is ha egy céghez mész dolgozni, ez egy vállalkozás! Így az alap üzleti tervek pénzmenedzsmentje szerint, 6-12 hónapra elegendő tőkédnek kell lennie. De mire legyen elég? Hogy tudd fizetni a számláidat, és ha nem is a megszokott, de a számodra még elfogadható egzisztenciát tudd magadnak, szeretteidnek biztosítani, mert ahogy már írtam, az elején alig keresel valamit és azt is rendszertelenül.

Ha valahol elakadnál klikkelj a kontakt fülre és keress meg! Sok sikert!