Egy Ausztráliából hazaköltöző barátném, vevőként csöppent bele a hazai ingatlanpiac valóságába. A tapasztalatait 13 pontba szedte, hogy mire figyeljünk oda eladóként. Íme:

– Takaríts fel. Tudom, hogy macera, viszont sokkal nehezebb vevőként elképzelni a jövőt egy rendetlen lakásban. A tulaj nemcsak egy lakást ad el, hanem egy álmot is. Ha a lakás tiszta, és el vannak pakolva a dolgok, akkor a potenciális vevő sokkal könnyebben beleszeret a lakásba. Egyszer például voltam megnézni egy olyan lakást, ahol pornós naptár csüngött a konyhafalon. Ez nem annyira jó.

– Add el a lakást a vevőnek! Sokszor egyedül bóklásztam a lakásban, amíg az ingatlanos és a tulaj beszélgettek. Persze jó időt adni a vevőnek, hogy alaposan kőrbe tudjon nézni, viszont el kell mondani, hogy miért is jó ott lakni. Akkor is, ha szerinted evidens, az emberek igénylik a visszajelzést, hogy jó döntést tudjanak hozni. Például, mihez van közel, mikor süt be a nap, milyen a közlekedés, milyenek a szomszédok, a házon milyen felújítások lesznek a jövőben, stb.

– A hirdetésnél a legfontosabb dolog a kép, úgyhogy legyen kb 5-10 darab. Készíts jó képeket, amik nem homályosak, és amik a lakást a legjobb fényében mutatják (tiszta, rendezett). Ha a fő kép nem vonzó, nem kattintok rá. Ha rosszak a képek, arra gondolhat a vevő, hogy ha valaki a fényképre se figyel, akkor menyire vigyázhatott a lakásra? Ha nincs kép a fürdőszobáról, vagy a konyháról, akkor mindig arra gondolok, hogy ott valami baj lehet. Ugyanígy, ha csak alaprajz van, akkor gondolhat arra a vevő, hogy annyira rossz a kecó, hogy nem akarnak fényképet se feltenni. És még valami: ha a lakásod például az operához van közel de nem közvetlenül az operaházra néz, akkor nem szabad megtéveszteni vevőket, egy olyan fényképpel ami nem a valóságot ábrázolja.

– Az alapadatokon és a képeken kívül célszerű leírni, hogy miért jó az adott lakás. Keltsd fel a vevő érdeklődését és fantáziáját!

– Ahogy a jó képek, úgy a jó alaprajz is fontos. Legyen olvasható és könnyen értelmezhető (például a szobákhoz legyen feltüntetve, hogy hány négyzetméter).

–  Ha valami egyéb fontos információd van, például csak egy év múlva szeretnél kiköltözni, akkor azt illik a hirdetésben feltüntetni.

– Lehet, hogy imádod a zöld falakat, de relatíve kevesen keresik pont ezt. Sokan nem tudjak elképzelni a lakást máshogy, és ezért megéri átfesteni a falakat például krémszínűré hirdetés előtt. Ugyanígy megéri kisebb kozmetikai javításokat eszközölni (például ha a függönyök szakadtak, vagy a lámpák kiégtek, akkor cseréld ki).

– Remélhetőleg sokan fognak érdeklődni a lakásod iránt, viszont ha elutazol hosszabb időre, akkor az érdeklődök valószínűleg nem fognak várni rád. Engem is hívtak hónapokkal az után, hogy érdeklődtem egy lakás iránt (addigra mar megvettem egy másikat), hogy a tulajdonosok hazajöttek, és most meg tudjak mutatni a lakást. Késő bánat.

– Beszelj a közös képviselővel, hogy a legfrissebb információkkal rendelkezz. Nem szerencsés, ha más információt kap valaki tőled, mint a közös képviselőtől, mert az a bizalmat rombolhatja.

– A fény nagyon fontos. Ha sötét függönyeid vannak azokat megéri leszedni, legyen elég asztali vagy állólámpa, és egy ablaktisztítás sem árthat.

– A konyha és a fürdőszoba tisztasága a legfontosabb. Mosogass el, és legyen friss törölköző.

– A lakás hirdetése szerepeljen a legnépszerűbb ingatlanos oldalakon, plusz Facebook csoportokban amik ezzel foglalkoznak.

– Egy utolsó pont. Ha jönnek potenciális vevők akkor öltözz fel. Akkor is ha nyár van és kánikula, én nem vennék lakást olyantól, aki pizsamában vagy bugyiban vezet körbe a lakásban. Ez nem vicc, velem megtörtént.

Sok sikert!

Érdekel az ingatlan biznisz? Szeretnél értesítést kapni az új cikkekről?

Nincs más dolgod, mint megadni az emailcímedet és ha új bejegyzés jelenik meg az oldalon, én azonnal elküldöm neked!


    Elolvastam és tudomásul vettem adatkezelésre vonatkozó jogi nyilatkozatot*!