Messziről indulok!

A végén valahova oda szeretnék kilyukadni, hogy a természet mennyire zseniális, és ha jó üzletet akarsz, legyél lamantin!

Na de kezdjük a legelején. A lamantinoknkál!

A lamantinok, kezdetben mini őzike-cickány szerű lények voltak, majd ahogy egyre több idő töltöttek a vízben, a természetes szelekció úgy billent el abba az irányba, aminek a vége egy a környezetéhez leginkább idomult emlős lett. Egy mopsz fejű rozmár.

A lamantinok törzsfejlődésében több párhuzamot fel lehet fedezni az üzleti élettel kapcsolatban. Egyrészt nem mindig a legszebb megoldás a legcélravezetőbb, másrészt ahogy az evolúció ki tudja dolgozni a legtökéletesebben alkalmazkodó élőlényt egy adott környezetre, ugyanúgy kell alkalmazkodnia egy vállalkozásnak az adott piaci környzetehez.

És van még egy nagyon érdekes egyezés, az pedig az evolúció lean szemlélete.

Na de mi az a Lean szemlélet? A háború utáni japánnal szokták összekötni és azon belül is a Toyotával. Két alapelv köré építették fel ezt a vállalatirányítási módszert, egyrészt csak olyan dolgokat teremtenek, ami a felhasználóknak hasznos, másrészt a teremtés minél kevesebb haszontalan dologgal járjon. Tehát a beépített okosórával felpimpelt, pohártartós gumilamantin a toyotánál ezért nem játszik be.

Az evolúció is a felhasználó érdekeit nézi, pontosabban azt, hogy mi hasznos az adott fajnak, és a haszontalan dolgokat eldobja, ezért nincs a talpunkon szemgolyó, és valami hasonló oknál fogva nem a köldökünkből nő ki a fejünk. És most ne tegyük fel azt a kérdés, hogy miért van akkor a férfiaknak mellbimbója.

És hová akarok kilyukadni? Ahogy a vékonylábú őzikéből először csak egy picit zsírosabb őzike lett, hogy a víz hidegét szokja, majd a lábai egyre jobban alkalmazkodtak a vízi körülményekhez, úgy kezdett egyre jobban a mostani rozmár-mopszokra hasonlítani.

Az előnyöket biztosító apró módosítások az őzikéket egy tökéletesen funkcionáló vízi élőlénnyé alakította át a természet, pontosan úgy, ahogy egy vállalkozás termékét vagy szolgáltatását alakítja át, a lean, az AB teszteléssel, ahol mindig a teszteken jobban szereplő funkciókat tartod meg és végül a piacnak a leghasznosabb terméket termeted ezzel meg.

Szóval ha sikeres akarsz lenni, légy Lean, légy lamantin!