Mindenki vesz virágot! Vagy a barátnőjének, anyjának, saját magának, vagy legvégső esetben egy képzeletbeli barátjának.

De nem is ez a lényeg!

Ha vettél már virágot, akkor akarva akaratlanul is használták rajtad Cialidini egyik értékesítési elvét, mégpedig a kontraszt elvét.

Cialdiniről már beszéltem az add el ezt a tollat videómban, Ő az aki az értékesítőknek kötelező hatás és előhatás című könyvet írta. Pszchiológusként elment egy csomó értékesítői állásba és lóbőrtől kezdve potencia növelő velociraptor körömig mindent árult. Ebből aztán 8 fajta technikát különböztetett meg, amik közül az egyik a kontraszt elve.

A kontraszt elve nem szól másról, mint az átlagos mosópor trükkről. Mutass egy sokkal silányabb terméket, aminek fényében a tiéd valós értékein felül fog elkelnil.

Ezt csinálják, az autókereskedők, amikor téglákon álló, kéjlaknak használt dacia dusterekkel vezetnek rá a később megvásárolt suzuki vitarára. De az ingatlanosok sem véletlenül mutatnak az ”álmaid otthona” előtt, olyan kégliket amikben szabadulószobát sem rendeznél be, jugoszláv háborús bűnösöknek.

Na de hol a virágárusok kontraszt trükkje?

Hogy mindig a legszebb virágot adják neked! És ha értenek a dolgukhoz, még ki is hangsúlyozzák.

Ami nap elején csupán hervadt kontraszt az eladott bimbózó vörös rózsa mellett, az nap közepére maga lesz az évtizedekig tartó génmanipulációkkal serkentett hibrid szuper-rózsa.

A vevő elégedett, mert tényleg mindig a legszebbet kapja és a virágárus is, mert szerzett egy elégedett vevőt és nap végére mindent eladott, és legrosszabb esetben maradt egy kontraszt nélküli szottyadt rózsája a vázában.