Huuhh! Most nagyon bele akartam zsúfolni mindent egy címbe! Szóval, amikor ezeket a sorokat írom, éppen az UBER ellenes taxis demonstráció tart, illetve 5-6 órája felfüggesztették, de elvileg pár nap múlva folytatni fogják. Azért említettem meg, mert a mi szakmánkban is valami ilyesmi fog történni, megtisztulunk, átalakulunk és sokan ki fognak hullani.

Két dologról fog szólni a mai bejegyzés:

-kell-e félni az ingatlanos nélküli eladást hirdető oldalaktól

-mi az ingatlanozás jövője

Ez a két bekezdés talán külön- külön cikket is megérdemelne, de valahogy a kettő elég szorosan összefügg. A közös pont pedig az automatizálás. Az egész bejegyzést egyébként annak apropóján írom, hogy megint feltűnt egy pacák, aki az ingatlanos nélküli eladást propagálja, amivel sok kollégának baja van. Nekem nincs. Ez egy szabad piac, amin megfér mindenki, persze ha sárdobálásba fajul a történet, akkor már én is felteszem a kezem. És talán azért nem szúrja a szemem, mert sok ingatlanos a hirdetés szervezésen kívül nem sokban járul hozzá az értékesítési folyamatokhoz. Ugyanez az ingatlan.com által sokak szemét szúró tulajdonostól című cimke. Azt gondolom, hogy akinek a működését ez megakasztja vagy gátolja, annak nincs létjogosultsága a piacon, ha valaki azzal fel tudja venni a versenyt veled, hogy meghirdeti az ingatlanát egy hirdető portálon, akkor ideje szögre akasztani a lézeres távolságmérőt.

Az ingatlanos munkájából a hirdetés kb 5%-ot tesz ki, a menedzsment 30 %-ot, a sales(marketing,kapcsolattartás, áralku stb) 40%-ot és az ezernyi apró dolog, amit nem fogok felsorolni a fennmaradó 25%-ot. Ebből is látszik, hogy akit két vállra fektet egy olyan oldal, ami a tényleges meló 5%-ára összpontosít, az már azelőtt halálra volt ítélve, minthogy egy ilyen elcsépelt ötlettel előállt valaki. Az ehhez hasonló oldalak kapcsán lehet megemlíteni az automatizálást. Ezek a tulajdonosi portálok egy ingatlanossal nem vehetik fel a versenyt, de valami felé mutatnak, ami közeleg, ami minket is a most tüntető taxisok útjára fog terelni és remélem emeltebb fővel fogjuk megélni. Ez a valami komplexebb, mint egy automatizált oldal. Ez pedig a mesterséges intelligencia. Nem sci-fi. 15-20 év.

Elég csak megemlítenem az IBM Watson nevű mesterséges intelligenciáját/szuperszámítógépét, ami tudásban egyértelműen bármilyen ember fölé magasodik, de bizonyos feladatok logikai megoldásaiban is felül kerekedik az emberen. Elég csak a pár éve rendezett vetélkedő videóját megnézni, ahol két, anno a főnyereményt megnyerő játékost aláz rommá a gép. A játék neve egyébkén Jeopardy, ahol maga kérdés is talányosan van feltéve, így a megértése is logikai feladat.

Persze felmerül a kérdés, kit érdekel egy ilyen gép, ami egy TV műsorban bohóckodik. Ez a mókamester, több  millió callcenteres, helpdeskes állását fogja elvenni világszerte  1-2 éven belül. Hiszen amire szükség van azt most is tudja: egy átlagos felhasználó által (talányosan) feltett kérdésre kell megoldást találnia. Ahogy kérdésekre megtalálja a választ, úgy a mi szakmánkban fellelhető és a hirdetés felvételnél bonyolultabb, de automatizálható feladatokat pár éven belül le fogja venni a vállunkról és ahogy az elvégzendő munka csökkenni fog, úgy fog a hozzá szükséges munkaerő is idomulni.  És persze nem csak az IBM fejleszt ilyen típusú gépeket és nem csak ez a szakma fogja átélni, hanem minden ami csak egy hangyányit is nem innovatív és “favágó meló”. Az új ipari forradalom itt áll az ajtóban és alig várja hogy bekopogjon.

Hogy mi lesz amikor ránk rúgja az ajtót? Az idealisták azt mondják, hogy mindenki ki fog teljesedni, hiszen a monoton kevésbé kreatív munkákat a gépek fogják végezni, az összetettebb gondolkodást, művészi vénát igénylő feladatokat pedig az emberek. Meglátjuk. Mindenesetre, ha egy bőrkabátos,  sátgánnal felszerszámozott osztrák pali megjelenik a verandádon és John Connort keresi, akkor ne lepődj majd meg. és véletlenül se a higany mozgásoddal próbáld lenyűgözni.

Szólj hozzá a facebook oldalamon: Ingatlanos Kicsiny Almanachján

Érdekel az ingatlan biznisz? Szeretnél értesítést kapni az új cikkekről?

Nincs más dolgod, mint megadni az emailcímedet és ha új bejegyzés jelenik meg az oldalon, én azonnal elküldöm neked!


    Elolvastam és tudomásul vettem adatkezelésre vonatkozó jogi nyilatkozatot*!