A történet már-már lassan általános, hiszen ezzel a módszerrel nem először találkozom. Azaz az ingatlanos, aki becsapja az ügyfelet szintén át van ejtve. De nézzük a teljes sztorit, ami egy feljelentés jegyzőkönyveként bontakozik ki előttünk. 

2015. 10. 09-én délután 16:00 körül találtam az ingatlan hirdetést az ingatlan.com oldalon, Sz. Gergely néven. Felhívtam az ott megadott 06 1 999 ** 39-es telefonszámot, amelyet egy férfihang vett fel. Elmondása szerint akkor én voltam a második telefonos érdeklődő, illetve az oldalon keresztül még hárman érdeklődtek szöveges üzenetben. Akkor azt beszéltük meg, hogy 20:00 körül újra felhívom, hogy kiadták-e már a lakást.

2015. 10. 09-én délután 18:00 körül megtaláltuk a hirdetést az alberlet.hu oldalon is, ugyanezzel a telefonszámmal, ám ott Székely Gábor neve szerepelt.

Este 20:00-kor újra hívtam a telefonszámot, akkor azt mondta, hogy egy érdeklődő épp a lakásban van, de kérdéses, hogy ki tudja-e fizetni a foglalót. Este 20:00 és 21:00 között többször hívtam a telefonszámot, érdeklődve, hogy a lakás elkelt-e már. 21:00 körül azt mondta, hogy nem sikerült összeszedni a foglalóként szolgáló 300.000 HUF-ot, így másnap délre kaptunk időpontot.

2015. 10. 10-én délelőtt 10:00 körül ismét hívtam a megadott számot, jelezve, hogy akár azonnal tudunk indulni, megtekinteni a lakást. Akkor azt mondta, hogy felhívja a kolléganőjét, hogy meg tudja-e mutatni korábban, 10:35 körül visszahívott, hogy 11:00 órakor vár a hölgy minket a lakásban, és megadta a címet.

2015. 10. 10-én 10:55 körül felhívott XY, hogy ő fogja megmutatni a lakást, megadta a kapucsengő számát. 11:00-kor felcsöngettünk, megnéztük a lakást. A hölgy mutatta a cégkivonatot, illetve az állítólagos közjegyzői megbízást, amivel a tulajdonos megbízta a Regi***l Investment Com**** Kft-t, hogy külföldi tartózkodási ideje alatt adja bérbe a lakást. Elmondása szerint a főnöke akkor éppen Barcelonában tartózkodott, így Skype-on tartották a kapcsolatot, a férfi akkor is hívta, mikor ott voltunk a lakásban, de nem vette fel XY, mert velünk foglalkozott. Végül búcsúzóul azt mondta, hogy legkorábban 2015. 10. 19-én köthetünk szerződést a lakástulajdonossal, aki 18-án jön haza Svájcból. Vagy a tulajdonos, vagy a főnöke, K**ikás Dávid fog minket keresni ezügyben.

11:30 körül érkezett egy hívás XY telefonjára egy pártól, akik szintén a lakást szerették volna megnézni, de addigra minden papírt megírtunk arról, hogy 300.000 HUF összeggel lefoglalóztuk a lakást, illetve 25.400 HUF összeg közvetítési díjat kifizettünk. A foglalóról szerződést írtunk, a közvetítő díjról pedig számlát kaptunk.

Később, a nap folyamán felfedeztük, hogy a lakáshirdetés felkerült a jofogas.hu-ra is,

11:30 körül, amikor mi lefoglalóztuk a lakást. Gyanút fogtunk, hogy valami nincs rendben, így utána jártunk a cégnek, és furcsa dolgokat találtunk ( 0 alkalmazott, 0 bevétel). Ezért megkértünk ismerősöket, hogy hívják fel a hirdetőt, mintha ki szeretnék venni az albérletet. Az első próbálkozó azt a választ kapta, hogy az albérlet épp megtekintés alatt áll, a másodiknak már nem vették fel a telefont. A három hirdetést figyeltük egész hétvégén, majd 2015. 10. 12-én kb. 12:40-kor már egyik fentebb említett oldalon sem volt megtalálható a hirdetés. Ez csökkentette a félelmeinket, és annyiban hagytuk a kutatkodást.

2015. 10. 19-én (az elméleti szerződéskötés napja) hívtam az iroda számát, de nem volt kapcsolható. Ezután XY-t próbáltam elérni, de ez sokszori próbálkozás után sem sikerült, majd 16:23-kor felhívott és elmondta, hogy őt aznap hívták először dolgozni, szerződése nem volt.Egy találkozón kapta meg a lakás kulcsait és a papírokat (cégkivonat, meghatalmazás). Elmondása szerint később a pénzt odaadta ugyanannak a férfinak, akitől a lakás kulcsait és az iratokat adta, bármilyen átvételi elismervény nélkül. A telefonhívás után egy barátunk felkereste a foglalónyilatkozatban szereplő címet, hátha a tulajdonos ott tartózkodik. A lakásból a csengetésre nem jött válasz, a zsalugáterek is be voltak csukva. Ezután felkereste a bérlendő lakást, ahol a szomszédoktól kérdezősködött, ekkor derült ki, hogy mások is jártak úgy mint mi, hamarosan sikerült is találkozni velük, és együtt mentünk a rendőrkapitányságra feljelentést tenni.

Nem sokkal később reagált a megkeresésünkre Facebookon a lakás tulajdonosa, aki azt mondta, hogy ő is értesült az eseményekről és szintén feljelentést tett.

A facebook oldalamon hozzá is tudsz szólni!

Érdekel az ingatlan biznisz? Szeretnél értesítést kapni az új cikkekről?

Nincs más dolgod, mint megadni az emailcímedet és ha új bejegyzés jelenik meg az oldalon, én azonnal elküldöm neked!


    Elolvastam és tudomásul vettem adatkezelésre vonatkozó jogi nyilatkozatot*!