A történetre egy kedves ügyfelem hívta fel a figyelmemet.

Lakáskeresgélés közben tűnt fel neki, egy régi hirdetés, ami az istenért nem akart elmenni, pedig a paraméterei predesztinálják arra, hogy vérremenő öldöklő licitversenyt generáljon. Gyanakodni kezdett és a jó öreg kép alapján való kereséshez fordul segítségért, és rögtön kiderült a turpisság.

A fürdőszoba képe egy óbudai panellakás képeiből lett kiollózva (link). Ez azért teljességgel bizonyos, mármint hogy melyik a forrás és melyik a klónozott, mert az óbudai kép nagyobb felbontású, élesebb és több kép is van az említett fürdőről, mint a “becsapós” hirdetésnél.

A jellegzetes lila nappali pedig egy veszprémi lakás képei (link), ahol szintén sokkal jobb minőségű és sokkal több  fotót lehet találni a helyiségről.

Amióta a fent látható mozgóképet elkészítettem, már fél milliós árcsökkentést is végrehajtott, a nem létező ingatlanon a nem létező tulajdonos, aki kilétét és telefonszámát elrejti és csak emailen kommunikál. Bár a hirdető további hirdetéseire klikkelve egy Kalmár Károly név merül fel és egy olyan telefonszám, ami nem kapcsolható.

kalmarkaroly

Természetesen Károlynak írtam levelet, ha van visszajelzés, update-elem a bejegyzést.

És végül a kérdés: Minek ilyen kamuhirdetéseket feltenni?

Természetesen lehet rá nagyon körmönfont csalásnak a  képét vizionálni a történet mögé, de két valószínű hátteret látok mögötte:

Ingatlanos és ügyfelet gyűjt az egyik olyan megbízására, ahol a tulajdonos nem hagyta jóvá a hirdetést, (mondván, hogy ez elkelt, de van másik), vagy szintén ingatlanos és egy tulajdonos által jóvá nem hagyott árcsökkentésnél esedékes, alacsonyabb áron keresők bevonzására tette fel a kamu hirdetést ( mondván, hogy ez elkelt, de van másik, ami ugyan drágább, de kb ennyiért el lehet vinni) Régi ámátőr trükkök.

Update: a linket küldő ügyfelemnek megmutattam a cikket és a Kalmár Károly név állítólag másik, a Kékgolyó utcában árult, hasonló paraméterű lakásnál is felmerült, telefonra email-re akkor sem válaszolt.

Érdekel az ingatlan biznisz? Szeretnél értesítést kapni az új cikkekről?

Nincs más dolgod, mint megadni az emailcímedet és ha új bejegyzés jelenik meg az oldalon, én azonnal elküldöm neked!


    Elolvastam és tudomásul vettem adatkezelésre vonatkozó jogi nyilatkozatot*!