Ezt a bejegyzést azért kezdtem el írni, mert napi szinten keresnek meg albérlet kereséssel kapcsolatban, amiben mivel én ingatlanokat adok el (amerikában ezt listing agent-nek hívják) így sem kapacitásom, sem pedig erőforrásom nincs hogy segítsek, így maradnak a jó tanácsok. Mivel napi szinten mantraként ismételgetem, úgy gondoltam leírom és időt spórolva, elküldöm ezt a bejegyzést annak aki éppen ebben a cipőben jár, nyugodtan te is tegyél így, hogy senki se csupasz popóval álljon a zord albérletpiac közepén.

Rövid piaci ismertető: KÁOSZ és ANARCHIA! és ez nem is fog egy jó ideig változni, de bővebben már leírtam itt (link).

De akkor csapjunk is a lecsóba!

Első: Bizonyos összeg alatt ingatlanostól ne várj segítséget a keresésben! Természetesen van az a pénz, ahol már megéri elkezdeni keresni albérletet, de ha a saját és kollégái portfóliójában nem talál, ami egy nagy cégnél is maximum 20-30 aktív lakást jelenthet egy adott környéken, akkor nem fog elkezdeni keresni, még akkor sem, ha azt mondja. De miért is? Mert egy bizonyos összeghatárig nem éri meg és az én véleményem szerint afölött sem nagyon. Ez az összeghatár persze irodánként változó, de gondolj bele, hogy egy albérlet keresés, az internet bújásától, a telefonálásig, a kimenetelen át nagyjából 2-3 munkanapot, vagy annál is többet felemészt, és az átlag albérlet kereső bőven 100 ezer alatt szeretne megfelelő otthont találni, amit ha leadózik, illetve minimum a felét, de valamikor a ¾-ét leadja a cégének, akkor marad a 3 napra 20 ezer forintja, amit persze akkor keres meg, ha nem te találod meg az álmaid otthonát, illetve ha még ő is találja meg, és nagy valószínűséggel egy másik kollégánál, akkor a jutaléka feleződik, így marad 10 ezer forintja, amit beletankolt az autójába, meg kefír-kifli-pálizer formában a gyomrába. Aki ebbe belevág, az vagy kezdő, vagy szamaritánus és gyurmából szobrot kell neki emelni a Borároson.

Második: Rögtön ehhez kapcsolódik szervesen. Soha ne adj pénzt listáért! Nincsenek rejtett ingatlanok, amik a hahota magazin hátsó lapjának az alján hirdeti magát 5-ös betű mérettel. Illetve valljuk be, aki 2015-ben úgy akar kiadni albérletet, hogy egy jófogásig, vagy egy albérlet.hu-ig nem jut el, az valószínüleg hibernált állapotban tölthette az elmúlt 10 évet egy alagsori lakás frigójában. Egyszóval, minden lista átverés. Nem hallottam olyan emberről, aki azt mondta volna, hogy „hmm ez volt életem eddigi legjobb befektetése”. Szóval azt a pénzt inkább utald el nekem, én jobban fogok örülni neki és még ha gondolod fényképet is küldök arról ahogy éppe elköltöm.

Harmadik: Tehát akkor mit tegyél? Iratkozz fel minden olyan albérletkereső szájton hirlevélre, amit csak találsz! ingatlan.com, alberlet.hu, jofogas.hu, olx.hu és lépj be pl a facebookon az albérlet keresők csoportjába (egyik, másik)

Negyedik: Zargasd az ottani ingatlanosokat. Két fajtával fogsz találkozni, aki fél éve fenthagyja a hirdetéseit, ami már rég nem aktuálsi és azokat akik valós hirdetésekkel vannak jelen az általad preferált területen, ahol te szeretnél bérelni. Az utóbbi nagyon ritka fajta, és ő sem fog felhívni nagyvalószínüséggel. Ez megint nem azért mert rossz, gonosz ember, hanem egyszerűbb egy új lakást meghirdetnie majd a 20 jelentkezőből kiadnia, mint elkezdeni telefonon hívogatni olyan ügyfeleket, akiknek nem biztos hogy ez az elképzelése. Így ragadj telefont és hetente, naponta hívd nyugodtan fel. Persze nincs kétségem: Utálni fog! :D

Ötödik: Adj fel hirdetést, de legyen benne valami egyedi. Egy jófogásos albérletet keresek szövegre senki nem fog jelentkezni, csak az akinek az istenért nem vették ki még a lakását, persze ebben lehet hogy szerepe van annak is hogy a bútorokat még a Moszkvai olimpia idején vették leolcsózva a nyugati téri Skálában. Csinálj videót, hirdess közösségi szájton, ahol megismerhetnek, hogy te milyen jó fej vagy és juss el odáig, hogy nem csak albérlőnek szeretnének, de még ha kell nevükre is vesznek.

Hatodik: A tapasztalataim térképén fekete foltként éktelenkedő cetlizés. Sajnos nem tudok sem jó, sem rossz sztorikat mesélni róla, de a józan ész azt diktálja, hogy itt is érdemes minél jobban kiríni a tömegből és saját magunkból minél többet láttatni, mivel a „lakást keresek a környéken” típusú cetlikkel  az ingatlanosoknak köszönhetően, keményebb ukrán teleket át lehet fűteni.

Hetedik: Légy gyors mint a villám, a jó albérlet fél nap alatt kipörög, ami reggel megérkezik a postaládádba, azt másik ezer ember is megkapta és bizony jó része azonnal fel is hívja.

Nyolcadik: “Színház az egész világ” Mivel a jó albérletekre brutális a túljelentkezés, még ha azt is mondják, hogy az nyer, aki előbb kiveszi, ez nem így lesz, mert az nyer, aki a legszimpatikusabb. Ahogy egyik olvasó írta nekem: “casting zajlik”  Menj úgy albit meglesni, mintha állásinterjúra mennél. Tehát ne a mustár foltos atlétát és a kedvenc rukanór mackógatyád húzd fel a letaposott mokaszínnel. Illetve a szimpátia alapjait már a telefonáláskor is lefektethetjük, így a “Te figyejjé má” kezdetű mondatok nem juttatnak előrébb. Javaslom a kezdeti magázódást!

Következő rész: ha megvan az albi, mit kell mindenképpen megnézned benne, illetve a lepapírozásról is ejtek pár szót!

Ápropó! Kedves Olvasó! Itt szeretném megragadni azt a lehetőséget, hogy a cikket annyiszor szerkeszthetem ahányszor akarom, így kérlek segítsétek a közösséget a ti ötleteitekkel is, ha valamit kihagytam, írd meg nekem: hello@csorbadaniel.com –ra és mindenki hálás lesz érte. Csináljunk egy ténylegesen használható leírást. És köszönöm az eddigi észrevételeket! :)

Érdekel az ingatlan biznisz? Szeretnél értesítést kapni az új cikkekről?

Nincs más dolgod, mint megadni az emailcímedet és ha új bejegyzés jelenik meg az oldalon, én azonnal elküldöm neked!


    Elolvastam és tudomásul vettem adatkezelésre vonatkozó jogi nyilatkozatot*!