Az előző részben összeszedtem a segítségetekkel(link), hogy hogyan kell nekifogni ha albérletet szeretnél találni. Ebben a részben ott folytatom, ahol abbahagytuk, azaz megtaláltad álmaid albérletét és elmondom mire kell odafigyelned. Itt meg a reklám helye, mert mint említettem én első sorban eladással foglalkozom, így egy régi jó kollégám segítségét is kikértem, Tamás Józsefét, aki nagyiparban űzi az albérlet bizniszt.

Na de csapjunk a lecsóba!

1, Teljes lista az ingatlanban található bútorokról. Nyilván az ember szimpátia alapján választ főbérlőt és a bizalom sokszor szerepet játszik, már csak abból adódóan, hogy 100 kiadásból 97 számla nélkül történik, ami a folyékony terminátorként bárhová beépülő NAV ellenőrök világában, ez igen bátor mutatvány, így én amondó vagyok, ha békét akarsz, készülj háborúra: Kiköltözéskor ne legyen abból fennakadás, hogy olyan bútorokat kérnek tőled számon, ami nem is volt megtalálható az ingatlanban.

2, Járd körbe rendesen az ingatlant, keress hibákat benne, na nem azért hogy alku alapot találj, hanem az átadott kauciód rovására ne neked kelljen kifizetned, az előző albérlő által okozott hibákat. Ablaküveg repedések, nyílászárók  stb(ha van egy cseklistád és elküldöd, én feltöltöm és mindenkivel megosztom.)

3, Fotózd körbe az ingatlant. Ez természetesen akkor fontos ha ki is veszed. Egyrészt a már átadott ingatlanban még észre nem vett hibákat tudod bizonyítani, hogy nem te okoztad, másrészt a bútorok listája mellé egy tökéletes bizonyíték a későbbi félreértések elkerülése miatt.

4, Olvasd el figyelmesen a szerződést. Mit kell tartalmaznia?  Ingatlan pontos adatait, a tulajdonos és a te adataidat. A havi lakbér átadásának pontos dátumát, a szerződés időtartamát, bérleti jog kezdetét, bérleti díj és a kaució pontos összegét, hogy a szerődés aláírásakor mekkora összeg lett átadva.  és a két tanú!!!!

5, Tudd meg kivel is szerződsz! Kérj tulajdonilapot az ingatlanról. A szerződés kötés előtt érdemes tisztázni, hogy ki valójában  a tulajdonos, illetve ha a szerződő fél meghatalmazott, akkor tulajdonos által aláírt, valamint minimum ügyvéd által ellenjegyzett meghatalmazás tükrében írj alá és adj át kauciót bárkinek. Érdemes ezügyben a meghatalmazást ellenjegyző ügyvéddel is beszélni, mert egy nyomtató és egy laptop segítségével 10 perc alatt akár köztársasági elnöki ellenjegyzést is rá lehet varázsolni bármire.

6, Cseréltesd le a zárakat!  A szokásjog azt mondja hogy ez a te költséged. Természetesen a tulajdonossal konzultálj ezügyben. Az persze rendben van, hogy csak a bérlőnek volt hozzá kulcsa és ő is visszaadta, de az ördög nem alszik, ne ezen múljék, hogy alvás közben leakasztanak egy originál Ticiánót  a fejed fölül.

7, Kisállat para! A szerződésben úgyis ki lesz kötve, de ezt még a kimenetel előtt érdemes tisztázni, ha van egy négylábúd, vagy egy 140 kilós struccod aki veled él, mert így nem fogsz fölöslegesen beleszeretni a lakásba.

8, SZAVO szag, ecetszag. Talán a hibák átvizsgálásához tartozik, de ez a két leginkább árulkodó jele annak, hogy a lakás penészesedik, amit a tulajdonos vagy leplezni szeretne, vagy csak simán próbálja kordában tartani. Érzékenységtől és súlyosságtól függően lehet kizáró tényező.

9, Rezsi cécó. Egy albérlet rezsijéről úgy lehet leggyorsabban tiszta képet kapni, ha egy évre visszamenően az összes közüzemi számlát át tudod nézni. Itt ilyenkor az is kiderül, hogy mikor esedékes a befizetés, illetve éves, vagy havi elszámolásban van bármelyik szolgálatatóval, hiszen nem mindegy hogy év végén jön-e egy esetleges négyszeres díjbekérő, ami a fa alatt igen rosszul mutat.

10. Ki fizeti be a csekkeket? Ezt általában a tulajdonos szokta felhozni, hiszen attól tart, hogy esetleg nem lesznek befizetve a díjak és otthagyod nyakig adósságban, így sokszor ragaszkodnak ahhoz, hogy a befizetés rajtuk keresztül történjen. Ez nem általános, de találkozhatsz vele. Ilyen esetekben a csekkeket azért te is nézd meg,  hogy biztos annyi legyen befizetve, ami rajtuk áll.

11, Mérőórák állásának a felírása. Szerződéskötéskor ezeket közösen érdemes végignézni, hogy a ki nem fizetett esetleges közüzemi díjakért ne te legyél elővéve. Általában ezeknek az adatoknak  külön rubrika van a szerződésben.

12, Kifestés. Ez sem általános, de valahol alapértelmezett, hogy amikor új bérlőt kap egy ingatlan, akkor az előző lakó a saját költségén, vagy a kaució terhére kifestet. Így kiköltözéskor ez téged fog terhelni, feltéve, ha te is így kaptad meg.

13, Lehet-é a falat fúrni? Ez egy régi ősi magyar sport, amit az ember albérlőként sem szeret elhanyagolni, főként hétvégén hajnali ötkor, így érdemes a tulajdonost megkérdezni felőle, hogy mi a véleménye, ha a két méter szer három méteres Kádár képet felfúrod az ebédlőbe.

14, A gépesítés szuperál-e? Illetve kinek a kötelessége javíttatni? Érdemes a lakás körbejárásakor a mikrót, mosógépet, sütőt, egy ki-bekapcsolással ellenőrizni hogy működnek-e, vagy akár egy 5 perc alatt összedobott szalontüdővel bizonyítani, hogy van még a rezsóban delej.

15, Közjegyző által ellenjegyzés. Én minden esetben ezt szoktam ajánlani, a becammogós 15 ezer, a házhoz hívás 30 rongy. Ennyit megér, hogy két fél között egy olyan szerződés szülessen meg, ami bármelyik fél inkorrektsége esetén könnyedén tisztázható a helyzet.

A végére két dolgot említenék meg. A mértékletesség. A pontokat azért szedtem össze, hogy egy tiszta képet kapj, hogy kb mikre lehet felkészülni, de ha mindegyikkel előhozakodsz, lehet hogy furcsán fognak rád nézni, persze ez is csak kommunikáció kérdése. Illetve, ha van további olyan pont aminek ezen a listán van szerinted a helye, vagy az előző cikkben, akkor küld el nekem a hello@csorbadaniel.com  én pedig kiteszem ide.

A következő részben elmondom, hogy fáma, vagy valóság a 100 ezerrel olcsóbb albérlet. Hogy ne maradj le róla iratkozz fel a facebook oldalamra! (link)

Érdekel az ingatlan biznisz? Szeretnél értesítést kapni az új cikkekről?

Nincs más dolgod, mint megadni az emailcímedet és ha új bejegyzés jelenik meg az oldalon, én azonnal elküldöm neked!


    Elolvastam és tudomásul vettem adatkezelésre vonatkozó jogi nyilatkozatot*!