Sokan felrótták már nekem, hogy mindig az ingatlanos szakmát temetem, de ez csak részben van így. Én a könnyen automatizálható munkákat temetem, ilyen az ingatlanozás egy része. Ez a bejegyzés azokról szól, akik az idő próbáját kiállva, évtizedekig a piacon fognak maradni.

Mielőtt elmélyednénk abban, hogy kik azok akik elhullanak és kik azok akik elnyűhetetlenek, mindenképpen arról is kell beszélnünk, hogy mi szükség van egyáltalán ingatlanosra?

A pontos kérdés inkább úgy hangzik: Miért bíz meg egy tulajdonos ingatlanost?
És meg is érkeztünk a problématudathoz, ami mindennek az origója!

A problématudat: egy adott élethelyzet, az emberek sokszínűségéből adódóan, mindenkinél más értelmezést kap, ez a különfajta értelmezés maga a problématudat. Pontosan emiatt a különfajta értelmezés miatt, mindenki más megoldást találhat helyesnek rá.

Ez az ingatlaneladásra lefordítva:

minden tulajdonos más problématudattal rendelkezik, valaki egy egyszerű folyamatot lát benne és úgy gondolja egymaga is megtudja oldani, valaki komplexebbet és ezért szakembertől kér segítséget. A két véglet között rengeteg átmenet van.

De miért beszélek problématudatról, amikor a jövő ingatlanosával kellene foglalkoznom?
Mert a kettő összefügg.

Minél inkább olyan ingatlanos vagy, aki a komplex szolgáltatásával a marketingtől az eladáson át az utánkövetésig mindent elintézel a tulajdonos helyett, annál kevésbé leszel pótolható.

Ehhez nyilván minél több olyan tulajdonosra van szükség, akik látják azt, hogy az eladás problémakörére, a legjobb megoldás egy szakembert megbízni.

Ehhez pedig edukálni kell az átlag megbízót és az előítéletektől megszabadítani a piacot.

Minden olyan ingatlanos akinek a szolgáltatása könnyen kiváltható, azok ki fognak hullani. Erre a tulajdonosi eladásokat segítő cégek rá is fognak segíteni, bár hozzáteszem, akinél alternatíva egy hirdetéseket szervező cég, azok jellemzően 8-10 ingatlanost szoktak megbízni, mondván: neki vevő kell az ajtaja elé, nem pedig valaki, aki eladja az ingatlant. Az ilyen típusú megbízókat az új, feltörekvő startupok elfogják csaklizni az ingatlanosok elől, aminek hatására a hirdetés-szervezőként dolgozó, övtáskás ingatlanosok, visszamennek hekket sütni a Balatonra.

Az eladást már kicsit komplexebbnek látó megbízókat, az olyan szolgáltatásokat nyújtó netes cégek fogják kiszippantani a piacról, akik azokat a feladatokat automatizálva el tudják végezni, amire a tulajdonosnak szüksége van. Marketing, vevőszerzés, ingatlanban körbevezetés, töredék %-ért dolgozó alku-ügynök alkalmazása(akik ha a vevőt talál az eladó az áralkut levezénylik).

Maradnak azok az eladók, akik az eladást komplex folyamatnak látják és megfelelő szakember segítségét veszik igénybe. Szerintem akik legalább egy éve ingatlanoznak tudják, hogy ez a csoport jár legközelebb a valósághoz.

Ha benne akarsz lenni azon kevesek klubjában, akiket a piac nem fog elmosni, akkor legyél pótolhatatlan. Tudj minél többet a szakmáról, képezd magad, edukáld a tulajdonosokat, hogy lássák a hozzáadott értékedet, hogy mit nyernek azzal, ha te ott vagy nekik, és mit veszíthetnek, ha nem.

Több elemzés is és többek között Bill Gates is azt állítja, hogy a technológiának köszönhetően az értékesítésben dolgozók 90%-a ki fog hullani 10-20 éven belül. Ha ezt az itthoni ingatlanos piacra fordítjuk le, akkor 1000 verhetetlen, szittya ingatlanos fogja kiszolgálni azokat, akik továbbra is igénylik az emberi segítséget és komplex feladatnak látják az ingatlanértékesítést.

Ez az a jövő, ami felé a jelenlegi vektorok mutatnak, de hogy Sarah Connort idézzem: Nincsen végzet, csak ha bevégzed. A jövőn tudunk változtatni! Te, én és az összes többi kolléga, akik komolyan veszik és szeretik is amit csinálnak.

Kiszórjuk azokat a sorainkból, akik egyszerű szolgáltatásként festik le a munkánkat (küldje el az ingatlan képeit, meghirdetem és majd hozom a vevőt) és beszéljünk többet arról a millió apró dologról, amit megteszünk egy ingatlan eladásáért. Nem a 48 óra, meg 2 hét alatt eladom című mellveregető baromságokat, hanem hogy konkrétan, naponta, hetente, miket kell megtennünk azért, hogy egy tulajdonos, aki az élete munkáját a kezünkbe adta, a lehető legjobb szolgáltatást kapja úgy, hogy ez igaz legyen a vevői oldalra is!

Ha érdekel, amit mondok, gyere el a 2 hét múlva esedékes, Február 24-i workshopomra, ahol a kizárólagos szerződéskötésről fogok beszélni. Még 3 darab jegyből az egyik a tiéd lehet. Bővebben itt olvashatsz róla.