Több cikkben is megírtam, hogy az értékesítők nagyrésze el fog tűnni az új technológiáknak köszönhetően, így lesz ez az ingatlanosokkal is. Persze nem mindenki, de a mesterséges intellingeciák annyi automatizálható feladatot fognak tőlünk átvenni, hogy a tényleges szakembert igénylő munkára nem kell majd annyi ingatlanos.

A tényleges fizikális ottlétet igénylő feladatokon túl, gyakorlatilag az összes irodai munkát már a jelenlegi technológia is el tudná helyettünk végezni. Ha  végignézed a beágyazott videót, akkor tökéletesen fogod látni, hogy miről beszélek.

A Google több más nagy cég mellett (Apple, IBM) saját mesterséges intelligenciát fejleszt, a fenti prezentációban a Google Duplex nevű szoftver beszélget el teljesen random vadidegenekkel telefonon keresztül. Úgy hümmög, húzza el a magánhangzókat, vagy vacillál, mint egy húsvér ember. Aki egy kicsit is foglalkozott értékesítéssel, az tudja, hogy az értékesítés egy tökéletesen kiszámítható, tervezhető folyamat, ami ennek köszönhetően automatizálható. Nem kell messzire menni, a hideghívások szkriptje(forgatókönyve) az egyik legalapabb automatizált folyamat az ingatlanozásban. És lehet nem mondok újat, de aki valaha programozott, egy program folyamatábráját, pont ugyanígy kell felépíteni, mint ahogy egy értékesítési szkriptet.

Duplex a videó első részében (1:22) egy hajvágó szalonban akar foglalni helyet, majd a második részben 3:16-tól már férfihangon egy asztalt egy étteremben. Mind a kettő érdekes beszélgetés, az első nyilván a döbbenet, hogy már itt tartunk, a második részé pedig szintén a döbbenet, hogy egy picit értetlenebb emberi oldallal, hogy tudja magát megértetni a mesterséges intelligencia.

Persze aggódni nem kell, azért lesz munkája az ingatlanosoknak, csak a jelenlegi 10.000 helyett elég lesz a feladatok ellátására 1000 is. Úgyhogy nem pánikolni kell, hanem pótolhatatlan munkát és szaktudást kell végezni és mikrobi nem a munkádat fogja elvenni, hanem ő lesz a pár ezer forintos asszisztensed.