Több ingatlanossal gyorsabban kel el az ingatlanom és nagyobb is az esélye, hogy vevőt találjak.

Sok tulajdonos szokott ezzel a kijelentéssel élni. De nézzük meg mennyire ül ez a valóságban.
Ahhoz, hogy eladj egy ingatlant mindenképpen szükséged lesz vevőre!
Két fajta vásárló létezik, a passzív és az aktív vásárlók. Aktívak azok akik tudják hogy ingatlant szeretnének vásárolni és sok esetben pontosan tudják, hogy milyet, és vannak a passzív vásárlók, akikben „lappang” a vásárlói kedv és egy inger hatására döntenek a vétel mellett, ez az inger lehet egy beszélgetés során egy lakásról áradozó jóbarát, vagy egy bevillanó facebook hirdetés.

Abban szerintem mindenképpen megegyezhetünk, hogy a passzív vásárlók igen kis százalékát képezik a piacnak. Ha tervezhető eladásban gondolkozunk, akkor mindenképpen azokra az aktív vásárlókra érdemes számolnunk, akik keresik az ingatlan vételi lehetőséget, azaz hirdetéseket néznek, ingatlanosokkal beszélnek, a kiszemelt környéken kutatnak eladó tábla után.

Ebből is látható, hogy akire építeni lehet egy értékesítési tervet, azok pár behatárolt csatornán keresztül érkeznek, így érdemes ezeket sorjában végig venni, hogy milyen előnyökkel jár, ha több ingatlanos van egyszerre megbízva.

Hirdetési felületek.

A piac 80-90%-áért 5-6 portál felel, amiknek a lefedése egy ingatlanos számára még akkor sem lehet megterhelő kifizetni, ha mindegyiken prémium/kiemelt hirdetésekkel dolgozik. Tehát, ha több ingtlanost bízunk meg, ezeken a felületeken ugyanabban a találati listában többször fog megjelenni az otthonunk, ami első pillantásra jól hangzik, de nem fog több vásárlót beterelni a portál felületére. Tehát, ha 10 olyan vásárló böngészik hasonló ingatlan után mint a miénk, akkor az a 10 ingatlanos között fog eloszlani, akiket megbíztunk az értékesítéssel.

Nagyobb esély a klikkelésre!
Általában ez az egyik érv, ha több ingatlanossal hirdetjük az otthonunkat. Ez igaz!
De ha 10x annyian hirdetik, nem 10x annyian fognak a hirdetésekre klikkelni. Egy kiemelt és számos kiemelt hirdetés közötti klikkszám, nem hiszem hogy 10-20%-nál több lehet, és azok akiket végül a többedszeri megjelenés és legális spammelés meggyőz, nem a potens vásárlók táborát fogják gyarapítani.

Sőt!
Egy széthirdetett lakás sokszor visszatetsző is lehet. A vásárlóknak azt a téves(vagy helytálló) információt sugallja, hogy mindenáron el akarják adni az ingatlant. Ez a felállás pedig nem a legjobb tárgyalási pozíciót vetíti előre a tulajdonos számára. A különböző árak, vagy néha becsúszó igénytelen hirdetések, pedig a legtüchtigebb ingatlanos marketingjét is megtorpedózza. Hiszen hiába csinált szép, világos képeket az ingatlanról, ha jön egy övtáskás kolléga, aki a gyerek céllövöldés telefonjával lő néhány előnytelen képet a radiátor szemszögéből. Az eladáshoz szükséges információk feldarabolását már meg se említem.

Molinó -avagy a sétáló vásárlók bevonzása

Sosem értettem, amikor egyetlen ingatlanon 5-6 eladó tábla csüng. Mi volt az elképzelés? Hogy így a sétarepülők utasai is észrevehetik, vagy ennek köszönhetően a BKV különjáratokon fogja a Nyugati pályaudvarról szállítani az érdeklődőket?

Ingatlanossal kereső vevők

Az alap elképzelés az, ha több ingatlanost bízunk meg, akkor azoknak biztos több kollégája van. Ez is igaz!
A kereszteladás, azaz amikor a vevőt is más és az ingatlant is más ingatlanos képviseli, az eladások 40-60%-át teszi ki. Ez természetesen cég függő.
De van egy jó hírem, már mindenki mindenkivel közreműködik! Nem beszélve arról, hogy egy ingatlankereső általában nem otthon ücsörög és várja hogy az ingatlanosa felhívja, ha van egy megfelelő lakás a piacon. Természetesen nem ritka ez a felállás sem, de nem hiszem hogy a vevők 10%-ánál többen keresnének így otthont. Így a fennmaradó 90% az első kettő forrásból fog az ingatlanra rátalálni(hirdetés, molino), az említett kényelmesebb 10% pedig az ingatlanosán keresztül, aki közre fog működni a megbízott kollégával, ha nem az övé a megbízás.

Tehát mit nyersz, ha több ingatlanost bízol meg egyszerre?
Több komoly vásárlót nem igazán, egy-két túristát mindenképpen, de olcsóbban kijössz, ha pilótakekszet osztogatsz a bejárat előtt és felviszel pár vadidegen járókelőt a lakásodba.
Viszont ami mindenképpen a tiéd lesz, az a teljes káosz az eladás körül, mert az ingatlanosoknak fogalmuk nem lesz a teljes képről, hiszen csak azokkal tartják a kapcsolatot, akiket ők vittek ki, a másik 9 kolléga embereiről semmit nem fognak tudni. Az áralkut, vagy a az ajánaltok versenyeztetését neked kell elvégezned. És nagyjából irodavezetővé lépsz elő, mert a hirdetések a bemutatások és az ingatlanosok koordinációjáért csak te felelhetsz.
Ha nem ez az elképzelésed az eladásról, akkor keress meg engem, vagy azt aki ezt a bejegyzést megosztotta, mert ő is osztozik ezen a szemléleten!