Egy új amerikai startup éppen 3000 vevőoldali ingatlanost keres a bizniszéhez. Persze a sajtóban erősen melldöngetve berobbanásról beszél, de picit mélyebben utánanézve még azért van hová fejlődniük. De az alapötlet rohadt jó!

Adott egy böngészőre installálható szoftver, ami a helyi ingatlankereső szájtokat nézegetve, kiírja az éppen aktuális ingatlan valós piaci értékét. Már ez alapvetően hasznos.

Képzeld úgy el, mintha az ingatlan.com-ot nézegetve a jobb felső sarokban megjelenne, a hirdetett ártól jó pár %-kal alacsonyabb valós piaci ár. Ez az államokban azért is lehetséges, mert az eladott ingatlanok árai mindenki számára elérhető adatok, nem úgy mint nálunk, hogy egy értékbecsléshez kikért eladási árakról  sem tudod meg pontosan, hogy milyen ingatlanhoz tartoznak.

De innentől kezdődik a bugi, mert a buyerprice garantálja, hogy ezen az áron megveheted az ingatlant, illetve ha magasabb áron, akkor kifizeti neked a különbséget. Az utóbbi nekem picit rizikósnak tűnik, de biztos utána számoltak a srácok.

Egyébként a háttérfolyamat annyi, hogy amint betetted a kosaradba az ingatlant, a buyerprice-szal leszerződött vevőoldali ingatlanos megkapja az elérhetőségedet és a régi oskolának megfelelően bemutatja és lealkudja a kiszemelt ingatlant. A jutalékát pedig a lealkudott összeg után kapja.

Jól kitalálták a srácok. A techcrunchon utánuk néztem, egyelőre még nem tett senki nagyobb tőkét a cégükbe, de maga az alapötlet szerintem teljesen jó. Itthon viszont kevésbé működne, mert adatok hiányában egy szoftver igencsak közelítőleges értéket tudna adni bármilyen ingatlannal kapcsolatban, így nyilván árgaranciát sem adnának. Az megint más kérdés, hogy a tulajdonosok mennyire örülnének a meghirdetett árukhoz képest jóval alacsonyabb árnak, ami már-már az üzletrontás határát is súrolja.

Érdekel az ingatlan biznisz? Szeretnél értesítést kapni az új cikkekről?

Nincs más dolgod, mint megadni az emailcímedet és ha új bejegyzés jelenik meg az oldalon, én azonnal elküldöm neked!


    Elolvastam és tudomásul vettem adatkezelésre vonatkozó jogi nyilatkozatot*!