Pár hónapja volt egy nagyon hangos tagja a Kalmár Kantinnak, aki annyira rosszul marketingelte a home staging képzését, hogy azon felül hogy kibannoltam a csoportból, felhívta a figyelmemet arra, hogy keressek egy pozitív ellenpéldát. Így találtam meg Somogyi Patrícia képzését.

Annyira mázlista voltam, hogy pont akkor indította be az online képzését így a legnagyobb csomagra ráraboltam és végig is néztem a 10 órás oktatóanyagot.

De kezdjük az elején! Mi is az a home staging?

A lakberendezéshez hasonló folyamat, ahol az ingatlant eladáshoz készítik fel, annyi különbséggel, hogy míg egy lakberendező egyénre szabja egy-egy ingatlan megjelenését, addig a home staging, úgy teszi otthonossá a teret, hogy megpróbál minél személytelenebb maradni, nyilván azért, hogy minél nagyobb vásárlói réteget fedjen le.

Patrícia összegszerűsíti is: a HS az ingatlan értékének nem haladhatja meg az 5%-át, mert afölött már felújításról beszélünk, ami szerinte már értéknövelő beruházás. Ebből is két dolog látszódik, hogy a home staginget főként jó állapotú, vagy felújított ingatlanoknál érdemes alkalmazni és mindenképpen szigorú költségvetéssel.

Ha példát szeretnél rá látni, hogy milyen egy tökéletes home stagingelt lakás, akkor elég csak felmenni az airbnb-re és nézd meg a legkapósabb lakásokat, mindegyik otthonos, de ugyanakkor egyik sem szól valójában senkiről. Ezt a két hatást kell elérni minden eladó ingatlannál.

Na de beszéljünk a kurzusról is!

Mivel a HS-et eladó ingatlanoknál alkalmazzák, így a kurzus két nagy részre osztható, magára a lakás felkészítésére és az értékesítés folyamatának az ismertetésére.

Mivel az első részben nem vagyok jártas, így sok új információt adott, viszont a második résszel 12 éve foglalkozom, így csak egy teljesen más látásmóddal ismerkedtem meg.

A más látásmód.

Az értékesítés és a marketing közötti különbséget rengetegen definiálták már és valahogy mindig attól függően, hogy ki melyikben utazik, úgy rendeli azokat alá, fölé, vagy mellé. Ebben az esetben a marketing-oldali szemlélet nála jobban teret nyer, ergo hozz létre fizikálisan minél tökéletesebb terméket és kerülj fölé a konkurenciának.

Egy ingatlanos kevésbé tud a terméken fizikálisan alakítani, így a rosszabbak árban próbálnak kitűnni, míg a jobbak értékesítés oldalról közelítik meg, avagy nem csak a fizikális tulajdonságait, de a lehetséges tulajdonságait is megláttatják a vevővel és így maximalizálják az ingatlan árát, illetve így próbálnak a konkurencia fölé kerekedni.

Ebből adódik, hogy Patrícia a válság-álló eladást, csak a tökéletesen felújított és home stagingelt ingatlanban látja, míg én értékesítőként a tökéletesen prezentált ingatlan eladásában látom a megoldást, már csak azért is, mert nem csak felújított ingatlanokat adok el, hanem az aknatölcsér közepére felhúzott vályogkajibát is. 

Mind a két szemlélet és módszer megvan egymás nélkül. Egy felújított, home stagingelt lakás eladható értékesítési tudás nélkül. És megfelelő értékesítési tapasztalattal még a tankbelövéstől szenvedő ház is eladható Latrinás Lejtőn, anélkül, hogy egy ikeás klippan kanapét betolnánk a nappalijába, de mind a kettőnek előnyére válik, ha a ötvözzük őket.

A fent leírtakból lehet sejteni, hogy a valós ingatlanértékesítésről semmit nem tudunk meg, egy kis piackutatás, némi értékmegállapítással, de ezzel egy ingatlanosnak még a havi 60 darab mortadellás zsömije se jönne össze, hogy ne haljon éhen.

Viszont ami jó volt: rávilágított és tökéletesen definiálta a home staging fogalmát. két három tucat tippet is adott, amik könnyen és olcsón kivitelezhetőek. De ami a legjobb rész volt, az egy 40-45 perces blokk, ami arról szólt, hogy mit mennyiért és honnan szerez be(függönyök, szőnyegek, bútorok).

Verdikt:

Összességében tetszett. Volt “aha” élményem, ami szerintem egy kurzusnál fontos. A felkészítés részéből kb 40 vázlatpontot jegyzeteltem, viszont a 10 órás anyagból 4-5 óra szól az eladásról, amit inkább becsületből hallgattam végig, mint sem a tudásszomjtól hajtva.

Patríciának egyedi az előadásmódja, ami ha ingyenes kurzusról lenne szó, lehet szembetűnő lenne, de minél nagyobb a kifizetett összeg, annál kevésbé megosztó, és mivel ez egy százezres tanfolyam, így instant a pátosz. Ingatlanosoknak egyébként az eggyel kisebb csomagot ajánlanám, ami nem tartalmazza az ingatlanbefektetés modult, mert úgy csak 44 rongy, és így azt hallgathatják meg, ami tényleg használható és új tudást ad.

10 pontból 7-et adok rá, ha a számomra tök fölösleges utolsó modult nem veszem meg és nem kell böcsületből végighallgatnom, akkor 8-as!