Szia Dani!

A feleségemmel 3,5 éve élünk kint Londonban, viszont van egy hitellel terhelt lakásunk a XIII. kerületben. Úgy néz ki, hogy haza már nem nagyon fogunk költözni, a kiadással meg nem szeretnénk vesződni, a hitelt pedig teljesen fölöslegesen fizetni, így úgy döntöttünk hogy eladnánk. A lakás 50-50 %-ban a tulajdonunk. A feleségem családja vidéki, nekem pedig csak édesapám él, így az eladást mindenképpen másra kell bíznunk. 8 éve vettünk először és eddig utoljára ingatlant, így nem tudjuk, hogy kintről hogyan tudnánk ezt megoldani, el tudnád mondani pár lépésben?

Brigi és Laci

Sziasztok!

Első lépésként kell egy jó ingatlanos. Ez most már megvan. Kész! :D :D

Csak vicc! A tényleges első lépésként, tudjátok meg  a hiteletek jelenlegi pontos összegét, amit a bankotoktól tudtok kikérni. Ezt telefonon nem mindegyik bank adja ki, így ha személyesen kell eljárni, akkor javaslom, hogy vagy édesapádat, vagy a választott értékesítőt bízzátok meg az ügyintézéssel. A megbízás szövegezése és leadásának körülményei szintén banktól függ, így mindenek előtt ezt kell megtudni, hogy mi az amit elfogadnak és hogyan lehet képbe kerülni a terhet illetően. Én nem nagyon hiszek a több ingatlanos megbízásában, itt pedig ez halmozottan érvényes, mert 2-3 embernél is már kontrolálhatatlan, hogy kik járnak be az üresen álló ingatlanotokba, de ugyanez lenne tapasztalható az eladás többi folyamatán Így mindenképpen lenyomozható, jó referenciával rendelkező közvetítőt kell megbíznotok. A megbízást általában bescannelve elfogadják, maximum később postán feladjátok.

Az ingatlan eladásához, egy független értékbecslőt is keressetek fel, hogy tisztában legyetek az ingatlanotok piaci árával, bár általában ilyen képesítéssel a jobb közvetítők is rendelkeznek.  Az értékesítés részét úgy gondolom nem kell részleteznem, ugyan ez az egyik legfontosabb rész, de a saját teendőitekkel legyetek elsőként tisztában. Tehát ha megvan az ingatlanos (mer’ ugye megvan) , és megfelelő a beárazás is, akkor a szokásos 2-4 hónap alatt meg lesz a vevő is.

A következő lépésetek a szerződés. Itt két variáció van, hazajöttök, vagy édesapádra bízzátok. Mivel Londonban éltek a repjegy, még 1-2 héttel a hazautazás előtt sem vészes, így mindenképpen ezt ajánlanám, egyszerű és minden azonnal lezongorázható pár nap alatt. A másik módszernél, ügyvéd általi meghatalmazás elfogadott, amihez megint csak egyszer itthon kell lennetek, vagy ha mindent külföldről szeretnétek intézni, akkor a magyar nagykövetségen konzuli meghatalmazással tudjátok édesapádat megbízni. Mind a kettőt elfogadják adásvételkor, viszont a végtörlesztéshez, megint a bank egyedi belső működésétől függ, hogy az ezzel kapcsolatban eljáró személynek milyen meghatalmazással kell rendelkeznie. Az ügylet eyébként nem túl bonyolult, így normál esetben gond nélkül lezongorázható, viszont amiatt, hogy teljesen kizárjátok annak esélyét, hogy fölöslegesen utazzatok haza, javasolnék a vevő vételi szándékát alátámasztandó kisebb összeget letétbe helyezni, még az adásvétel létrejötte előtt. Ez egyébként 1% szokott lenni. Kész! Csak alá kell írni a szerződést. A közüzemek átírásához ti nem fogtok kelleni, elég ha az adásvétel napján két tanús jegyzőkönyvet készítetek a vásárlótokkal és ő elintézheti az átírásokat.

Mivel a fent leírtak vázlatosan tartalmazzák az ügymenetet így pár dolog eltérhet, de 80-90 %-ban ennyi teendőtök lesz. Ha nem teljesen tiszta, nyugodtan írjatok nekem mélt.

Érdekel az ingatlan biznisz? Szeretnél értesítést kapni az új cikkekről?

Nincs más dolgod, mint megadni az emailcímedet és ha új bejegyzés jelenik meg az oldalon, én azonnal elküldöm neked!


    Elolvastam és tudomásul vettem adatkezelésre vonatkozó jogi nyilatkozatot*!