Welczenbach Tamással, fotós vloggerrel, elmentünk Újbudára, hogy lefotózzuk az egyik új megbízásomat, ahol nem csak fényképeket készített, de pár tanácsot is adott, hogyan érdemes ingatlant fotózni.

A fotózásról vlog is készült, amit itt meg is tudsz nézni!

  • Fotózás előtt járd körbe az ingatlant! Nem csak azért, hogy globális képet kapj róla és hogy megtervezd, hogy milyen helyiségeket fogsz láttatni a marketing anyagodban, de a fotózáshoz szükséges bútormozgatásokat is meg tudod tervezni, és így nem kell Góliátot és Vágási Ferit elhívni keccsölni.
  • Tedd otthonosabbá! Egy külön iparág kezd kiépülni itthon is a lakások, házak otthonosabbá, ugyanakkor személytelenebbé tételére. Ezt hívja a művelt francia “home staging”-nek. De nem kell százezreket ellőni tanfolyamokra, hogy sejtsük, hogy a fotókon a minimum elvárás a rend és a makulátlan tisztság. A pacskert, Buksit, a nagyfatert érdemes a képből kitolni, majd jöhet a klikk.
  • Használj állványt, még telefonhoz is! Az állvány segítségével hosszabb záridejű fényképeket készíthetsz, így akár egy keleti tájolású ingatlant is fotózhatsz délután, vagy egy légópincét hajnali kettőkor.
  • Használj hangulat képeket! A hirdetésnek nem csak az ingatlan helyiségeit kell bemutatnia, de az otthonosság élményét is meg kell teremtenie, ehhez tök jó eszköz az ingatlan tárgyairól, kiegészítőiről csendélet szerű képeket készíteni és egy-kettővel feldobni a hirdetést. Kollégák sokszor úgy értelmezik, hogy a koloniált meg a kakóval leötntött radiátort kell egyméterről lefényképezni. Tamás szerintem nem erre gondolt.
  • Használd ki a panoráma funkciót! Ha nincs nagylátószögű fényképezőgéped a kisebb szobák, fürdők befotózásához, akkor készíts több fényképet és fűzd össze őket egy szoftverrel panorámafotóvá, hogy a hirdetésben a fél négyzetméteres zuhanyzó úgy nézzen ki, mint a Gyűrűk urában mória tárnái…na jó annyira azért ne told túl!
  • Előtétlencse! Ha telefonnal fotózol, érdemes pár ezer forintért előtét lencsét venni hozzá, így növelheted a látószögét és profibb képeket készíthetsz.
  • Időzíts! Ha nagy tükörfelülettel szemben kell fotóznod, ami miatt te is rajta lennél a fotón, akkor tedd ki állványra a kamerát és időzítsd és vetődj!

És az elkészült képek: