Ezt a cikket egy vitaindító bejegyzésnek szánom, ahol mindenki megoszthatja a saját módszerét, hogy hogyan talál megfelelő ingatlanost, ha szüksége van egyre, illetve leírom a saját módszeremet, hogy ha kolléga vagy mire figyelj oda, hogy többen válasszanak téged, illetve ha magánszemély vagy, akkor hogyan fogj neki az egész keresésnek.

A legfontosabb a hely!

Sokan már azzal nyerő pozícióban vannak, hogy kis településekkel teli régióban ingatlanoznak és konkurencia híján ők az egyedüli megoldások. Annyira nem irigylésre méltó pozíció, mert lehet hogy nincs konkurencia, de ez általában abból adódik, hogy nem volt más őrült, aki egy szennyvíztelepből és egy sertéshízlaldából álló két személyes településen elkezdjen ingagtalnozni, úgy, hogy a két személyből az egyik saját maga, a másik meg az anyja. 

Tipp:  ha nincs megfelelő választék, akkor keress 1-2 településsel arrébb lévő ingatlanosokat. Így már lesz miből választanod. 

Nézd meg a portfóliójukat!

Több dolgot is el fog neked árulni!

Tökéletesen látni fogod, hogy az ingatlanai amit árul, hol helyezkednek el. Ez azért fontos, mert egyértelműen látszódni fog, hogy mennyire foglalkozik a te területeddel, avagy csak állítja, hogy foglalkozik vele, vagy tényleg foglalkozik vele.

Milyen minőségű a hirdetései.

Sajnos még mindig nem az a legalja, amikor egy nikotintól megsárgult, öntöttvas radiátor egy múlt évezredi camera obscurával le van fotózva és ingatlanhirdetés nyitóképének be van téve, mert azt a képet még mindig a monitórról le lehet lopni úgy, hogy lefotózod egy banánba integrált, 2 megapixeles ógörög fényképezőgéppel. 

Szóval lehet cifrákat látni, te próbáld meg a legigényesebb munkákkal rendelkezőt kiválasztani.

Nézd meg a saját oldalát.

Már, ha van. Itt is első sorban környezetére való igényességét tudod felmérni, mert nyugodtan vonhatsz párhuzamot, aközött, hogy hogy néz ki a weblapja és aközött, hogy hogyan fog eljárni a te ingatlanoddal kapcsolatban.

Kollégáknak: Egy wordpress oldalt saját kezűleg installálni nem egy megugorhatatlan mutatvány, de ha feltételezzük azt, hogy pörög a piac és dől a lé, akkor 1-200ezret nem tétel kiadni azért, hogy más megcsinálja helyetted és hogy egy letisztult képet kapjon rólad az érdeklődő. 

Milyen a közösségi média jelenléte?

Egyre több kollégánál látom, hogy saját oldallal rendelkezik a facebookon, ahol nem csak szakmai, de személyes dolgokat is megoszt magáról.

Na de mit árul ez el neked?

Egyrészt az ingatlanos személyiségéről tudhatsz meg többet, ami a közös munka során eléggé fontos, de megint csak a munkájának az igényességét vizsgálhatod meg.

Itt jegyzem meg azt az észrevételemet, hogy egyre több kollégánál látom, hogy félmeztelen képekkel hódít az instán, ahol a Lupa sziget naptejes hullámai visszacsillannak a trimmelt szőrű, szikszpek hasizmukról, miközben a háttérben, hozzám hasonló rozmártestű népek őrjöngve tuszkolják a pacalos lángost az orcájukba.

Mit mond a google róla.

A régi módszer, tedd a nevét két macskaköröm közé és nyomd meg az entert: 

Minden olyan cikket fel fog hozni róla, amit szeretne, hogy tudjál róla és amit mások szeretnének, hogy tudjál róla. Elégedett ügyfelek, büszke anyák, lefizetett riporterek, megcsalt szeretők és nincstelenné vált tulajdonosok. Mindenki elmondja a véleményét a kiszemeltedről, amitől megint csak egy újabb képkocka kerül a helyére.

Miért nem említettem a százalékot?

Mert nincs rá megfelelő receptem. Jöhetnék azzal, hogy a százalék megmutatja, hogy a saját munkáját mire tartja az ingatlanos, de a százalék sokszor nincs paritásban az elvégzett munkával, ráadásul sok cégnél meg van kötve a keze a közvetítőnek hiába szeretne, pozitív, vagy negatív irányba eltérni tőle. Megemlíthetném azt is, hogy ha valaki magasabb jutalékért dolgozik, akkor nem kell annyi munkát vállalnia, hogy ugyanannyit keressen, így több ideje marad a te ingatlanodra, de ez sem általánosan elterjedt az ingatlanosok között. A sort folytathatnám oldalakon keresztül, de csak egyre nagyobb lenne a zavar. 

Egyet tudok ajánlani. Ha a többi pontban átvilágítottad a felhozatalt, akkor a munka minősége és a szimpátia döntsön abban, hogy kit választasz, ne pedig a jutalék mértéke. 

És még egy fontos a végére! Ne licitáltass!

Gyakori hiba, hogy annak adnak megbízást a tulajdonosok, aki a legmagasabb árat mondja eladási ár gyanánt. Ebből lesz az, hogy az osztatlan közös libalegelőre rádobott tejesrekesz 45 millióért felkerül a comra, majd kirakom az oldalamra, kiröhögjük, 2 év múlva amikor elfelejetem, hogy már kitettem egyszer, mégegyszer kiteszem, megint kiröhögjük, majd 4 év után lekerül a comról. 

Akkor mihez kezdj? 

A megfelelő kolléga olyan adatok tükrében mond neked árat, amit te is ellenőrizni tudsz, ideális esetben csinál neked egy piaci összehasonlító értékbecslést, amiben tisztán láthatod, hogy mivel hasonlítja össze a te ingatlanodat, így az adatok ellenőrzése után te is ugyanarra a következtetésre fogsz jutni. 

Kollégáknak: behozhatatlan előnyre teszel szert, ha végig transzparens vagy és minden cselekedetedet megfelelő információval ellátva megosztod a megbízóddal, nem csak a szakmaiságodat támasztod ezzel alá, de a folyamatos kapcsolattartás is garantálva lesz, amivel sziklaszilárd bizalmat építhetsz ki az ingatlantulajdonossal, ami pedig a munkád számos pontjára pozitív hatással lesz.

Ha elmondanád, hogy te hogyan szoktál kollégát keresni, azt itt megteheted.