Röviden a hír: az árösszehasonlító ingatlanos szájt a kalmár kantinban kihívta az őket bíráló ingatlan.com-ot egy nyilvános vitára, amire eddig a piacvezető cég nem válaszolt.

Az ingatlan.com bírálatának oka az, hogy szerintűk a másik cég szolgáltatása, avagy a hirdetések begyűjtése nem GDPR kompatibilis sőt, adatlopásnak is tekinthető.

És akkor jöjjön az én véleményem: Mind a két cég, magasról tesz, hogy veled, vagy velem mi a helyzet, mind a kettő első körben a saját érdekei alapján munkálkodik és egyetlen egy dolog előtt hajtanak térdet: az a profit. Ahogy a reálmonitor finoman a negatív szakmai megítélésünkre támaszkodva próbálja magát előtérbe helyezni és erre apellálva eladni a szolgáltatását, avagy az adott ingatlanhoz tartozó legolcsóbb hirdetés megtalálását, addig az ingatlan.com ugyanúgy jár el a saját oldalán, pontosan annyira fontos a felületén hirdető ingatlanos, amennyi lét termel. Természetesen mind a két cég a piac tisztulását tűzte ki céljául, de ezek inkább a közönség felé kommunikált, megideologizált marketing szövegek, mintsem valós szándékok. A cél, hogy döljön a lé. Amiben valljuk be a com mérföldekkel jobb mint a reálmonitor.

Fontos megjegyeznem: a com annyival kíméletesebb, hogy rontani közvetlenül nem ront a megítélésünkön, legalábbis PR cikkekkel nem.

És pont ezért nem is lesz vita. Míg a com a maga területén egy piacvezető cég, addig a kihívója, egy kiforratlan üzleti vállalkozás, ahol a termék ugyan megvan, de az, hogy hol keletkezik a profit, az már kevésbé, így bármilyen kimenetelű vita, a reálmonitornak pozitív végeredménnyel végződne, mert a vita létrejötte azonos súlycsoportba emelné őket, míg a com részéről, ha veszítenek, akkor egyértelmű negatív mérleggel zárnak, viszont ha győznek, új előfizetőket nem nyernek vele és még új ellenfelet is sikerült beemelniük a játékba.

De miért szúrhatja ennyire a szemét a comnak ez a cég?

A válasz egyértelmű. Az árminimum egy összehasonlító szájt, ami ráadásul chrome kiterjesztésként futtatható, így a com által százmilliókért bevonzott felhasználókat egyetlen egy klikkel egy másik oldalra tudja terelni, nem beszélve arról, hogy az összehasonlítás mögött egy felépített adatbázist sejtenek, ami eléggé adathalász sztorinak tűnik. És ott a com által bevezetett ingatlan1x, ami az adatbázisukban szereplő hirdetéseket úgy rendezi, hogy egy adott ingatlanhoz tartozó összes hirdetés, csak egyetlen egyszer jelenjen meg a találati listában. Így teszik jobbá a vásárlók keresési élményét és így hajszolják súlyos tízezrekbe kerülő kreditcsatába az ingatlanosokat. Nna ennek a tuti biznisznek a vitorlájából is ki tudná fogni a szelet egy megfelelően ismert és működő árminimum.

Szóval röviden ez a sztori, ez a véleményem és így kell egy cikket megírni, hogy a végén minden szereplő téged utáljon legjobban! :D

Update 1: a bejegyzésem után Balog Laci “az ingatlancom emberarca” megszólalt a témában és egy könyökössel megindította a csatát.

A bejegyzéshez itt tudsz hozzászólni: KLIKK!