Ennek a posztnak egyetlen egy szándéka van, hogy téged, mint megbízómat megismertesselek a jelenlegi helyzet ingatlanpiaci vonzatával és hogy tudj dönteni az ingatlanod eladásáról.

Az hogy a globális gazdaság recesszió felé tart, már nem kétséges, ezért is vannak az országonként eltérő, de jelentős gazdaságélénkítő csomagok. Arról hogy mennyire hosszú és milyen mély lesz, már eltérő véleményekkel lehet találkozni. 

Az ingatlanpiaci szakemberek egy része, V alakú görbét sejtenek, azaz ahogy megszűnik a vírus által okozott helyzet, a gazdaság elrugaszkodik és visszaáll az eredeti állapotába. Más elemzők egy U alakú görbére tippelnek, azaz egy lejtmenet után, bizonyos időt recesszióban töltünk, majd ahogy 2008-ban is lehetett látni, elrugaszkodunk a mélypontról.

A két kimeneteltől függetlenül, a legoptimistább becslések is minimum 1-1,5 évre teszik mire vissza kapaszkodunk, a pesszimisták 4-5 évről beszélnek.Ahhoz, hogy lásd miért fontos ez egy ingatlantulajdonosnak, aki el szeretné adni az ingatlanát, a jelenlegi piacról is ejtenék pár szót.

Tehát mi van most?

A kereslet szinte a nullára esett vissza. A Kalmár Kantinban, ami a legnagyobb ingatlanos csoport, 1800 taggal, feltettem azt a kérdést, hogy kinél mennyire esett vissza az érdeklődés. A válaszadók 55%-ánál teljesen megszűnt, 45%-ánál pedig 90%-ot csökkent. 

Az ingatlanpiac tetszhalott állapotban van.

Ez egy pillanatnyi állapot, de ebből is lehet látni, hogy amíg a járvány ellen küzd az ország, lényeges ingatlanpiaci mozgással nem nagyon kell számolni.

Ahogy visszaáll az élet a megszokotthoz hasonlító ritmusára, a kereslet meg fog jelenni, ezt támasztja alá az is, hogy az ingatlanportálok, 30-40% körüli visszaesést mértek az oldal letöltéseik számában, ami azért fontos, mert látszik, hogy a vásárlók nem tűntek el, továbbra is ingatlanhirdetéseket bújnak, viszont a jelenlegi helyzetben megtekinteni már nem akarják, ami érthető is. 

Arról, hogy mikorra normalizálódik az élet több véleménnyel is lehetett találkozni, van ahol azt mondják, hogy a napokban ért a fordulóponthoz és megyünk kifelé belőle, de olvastam olyat is, ahol júniusra teszik a tetőzést. 

Ami biztos, hogy a pandémia elvonultával, az ingatlanpiac vissza fog térni, ha nem is ugyanazzal a kereslettel, de lesznek vásárlók a piacon. 

Az ingatlanpiac nagyon lassú léptű, ami annyit tesz, hogy a válságokat lassan követi le, ez abból adódik, hogy ahogy a recesszióban megyünk előre úgy jelennek meg egyre többen azok a piacon, akiknek mindenképpen el kell adniuk az ingatlanukat, és persze minél jobban haladunk előre, annál többen mennek tönkre, válnak munkanélkülivé és lesznek fizetésképtelenek. Az hogy ez milyen mértékű lesz, még csak tippelni sem lehet, lehet hogy alig rezzen meg a gazdaság, lehet hogy keményebb idők előtt állunk. 

És itt kell tulajdonosként elgondolkodnod azon, hogy merre induljunk el.

Az első időkben viszonylag kevés kényszereladás lesz a piacon, a hiteltörlesztési moratóriumnak köszönhetően, ami március 18-tól december 31-ig lehetővé teszi, hogy ne kelljen a bankok felé törlesztőrészletet fizetni. Így a szorult helyzetbe kerületknek van ideje talpra állni, viszont biztos hogy múlt évhez képest többen lesznek azok, akik anyagi okok miatt eladásra kényszerülnek

Ha az eladás mellett döntünk, akkor velük semmiképpen nem kellene versenyeznünk. Ezeknek a típusú eladóknak a tömege 2021 januárjára várható, a moratórium meghosszabbításától függően.

Már 2019 második félévében érződött a visszaesés szele, várható volt egy korrekció, viszont ez a március egyértelműen az áresés irányába terelte a piacot. 

A leírtak tükrében úgy gondolom, hogy a piac lassúsága miatt, 2020 második fél évében ki kell használni azt, hogy kevés kényszereladás van, és az eladók lassan reagálnak a piaci környezetre kínálati árak tekintetében. Ez a te esetedben nagy valószínűséggel kínálati árcsökkentést jelent, bár ezt minden megbízásomnál egyénileg kell majd eldönteni. 

Ha nagy általánosságban kell beszélnem, egy a válság előtti jól beárazott ingatlannak valószínűleg 5-10%-ot engedni kell a  hirdetési árából, hogy fizetőképes piacra találjon, de ez mérettől, helytől, a magyar gazadaságtól, az amerikai gazdaságtól, millió egy dologtól függ, de legvalószínűbb kimenetelként ezzel lehet számolni.

A jelenlegi helyzetet leírtam, az ingatlanodat eladni a következő pár hónapban nem lesz mód, de utána a fent leírtak alapján a piacot megelőzve van esély. Az egyetlen kérdés, hogy ezekkel a feltételekkel továbbra is fennáll az eladási szándékod.

Időnk mint a tenger! Jövő hét elején beszéljünk!