Már több vlogban is megemlítettem a Kék Óceán stratégiát, a mostani viszont csak erről fog szólni, azaz a konkurencia nélküli piactér kialakításáról, ahol senkivel nem kell versenyezned.

Kezdjük azzal, hogy mit jelent egyáltalán az hogy kék óceán? Chan Kim és Renée Mauborgne a vörös óceánok ellentéteként definiálják. 

A vörös óceánok képviselik az összes iparágat, ahol a cégek a létező keresletből akarnak minél nagyobb darabot leszakítani, és viaskodó cápákként a vérük festik vörösre az égszínkék vizet. A vörös óceánban úszkáló cégek mindegyike elfogadja az iparág játékszabályait és aszerint játszik, ha kell leépít, ha kell költséget csökkent, ha kell több lét nyom a marketingbe. De egy a lényeg az innováció az elfogadott játékszabályok szerint történik és semmiféle képpen nem egy új iparágat akarnak létrehozni. Ahol az emberek fejében lesz az ő cégük és mindenki más.

És hogy akkor mi a kék óceán? Pont ennek az ellentéte, a kék óceánban lubickoló cég, átlépi az iparági kötöttségeket és új iparágat hoz létre, ahol elsőként megjelenve konkurencia nélkül marad és összehasonlíthatatlanná válik a vörös óceánban egymást felfaló cégekkel.

Ez a videó erről szól, és arról, hogy milyen eszközeid vannak ahhoz, hogy elemezni tudd a saját iparágadat és mi az a 6 módszer, amivel kék óceánt hozhatsz létre a vállalkozásodnak.