Mindig van új a nap alatt. Egyik ingatlanos levelezőlistán olvastam az esetet, és azon az alapon, hogy “ilyen állat márpedig nincs”, most le is írom sebtibe’.

K.J. régi motorosként elegendő szakmai előélettel rendelkezik, hogy tudja mi az, ami 48 óránál többet nem marad meg a piacon.  A módszere pofonegyszerű, de mégis a fejedet fogod fogni. Elregélem egy sztoriban és közben a módszert picit jobban kielemzem.

Tehát K.J. valószínüleg folyamatosan pásztázza a belvárosi ingatlanpiacot, hiszen valamelyest kisebb területről van szó, így könnyedén áttekinthető.  Majd ha talál egy friss lakást, ami a piaci körülményeket figyelembe véve kifejezetten kurrensnek mondható. Időpontot egyeztet. Gyorsnak kell lennie, mert a kis “trükkjénél” jó ha ő tekinti meg elsőként az ingatlant.

Szóval megbeszéli a találkozót a lehetőleg 10 millió alatti ingatlanra. Majd kezdődik a játék! Persze, ha a megkeresett kolléga már nem tudja korábban kivinni, akkor megkeresi a konkurenciát, hogy ő előbb akarja látni, mint a másik érdeklődő. Persze az ingatlanos nem fog szotyolát hántolni, hanem felhívja rögtön a tulajdonost, mivel motiválja a fent említett KJ erős vételi szándékra utaló jelei, valamint az az íratlan szabály, hogy azonos méretű ajánlatnál az időrendiség dönt. Tehát ott tartunk, hogy a simlis kijut az ingatlanra, és mivel nem hülyegyerek elkezd alkudni.

A módszer első fontos pillére, hogy lehetőleg annyira alacsony ajánlatot adjon, amivel játékba kerül, de biztos, hogy nem fogadják el a tulajdonosok. De akkor minek alkuszik? Hogy jöjjön egy másik érdeklődő, akit már valóban érdekel az ingatlan. Ahogy megvan a valós vevőtől az ellenajánlat, nincs más dolga, mint mindig ráígérni. Nem kell sokat várnia, hiszen belvárosról beszélünk és 10 millió alatti árról, amire a piacra kerülés után olyan mennyei mannaként néznek, mint a 60as években egy láda import, kifogástalan görbületű, minyon sárga kubai banánra. A felfelé licitálás, illetve a kínálati hiány ronda dolgokra késztetik az egyszeri embert. (ajánlom Mérő László játék elméletről szóló könyvét, vagy Warren Buffett egyik kedvenc könyvét a Hatást). Szóval vérben forgó szemű vásárlót sikerült a kitartó licitálásával megteremtenie (háttérben felcsendül a Bolygó kapitánya főcím zenéje), ami után egy szemtől szembeni tárgyalást összehozva, felcsendül a simlisek szimfóniájának  vég-fanfárjának utolsó akkordja. (brillírozok)

KJ megteszi az ajánlatát a másik licitáló felé: “400 ezer és lemondok a vételi szándékomról”. Fondorlatos!

Hetente 4-5 ilyen alkut simán megindít, de minimális idő-befektetéssel, vagy 8 órás munkaként felfogva akár a többszörösét is. Nem mondom hogy 10/10-szer bejön. De elég egy 10%-os sikerráta, aminél ha régi motoros az illető, tuti jobb arányokat ér el, és már akkor is megkeresi a miniszteri fizetést, egy Kossuth díjas honoráriummal megfejelve. Elnöki ügy!

Szólj hozzá itt: Ingatlanos Kicsiny Almanachja

Érdekel az ingatlan biznisz? Szeretnél értesítést kapni az új cikkekről?

Nincs más dolgod, mint megadni az emailcímedet és ha új bejegyzés jelenik meg az oldalon, én azonnal elküldöm neked!


    Elolvastam és tudomásul vettem adatkezelésre vonatkozó jogi nyilatkozatot*!