A múlt héten kaptam egy levelet Vator László kollégától, amiben egy nagyon érdekes kérdést tett fel:
“Régóta foglalkoztat egy érdekes gondolat, mely szorosan kapcsolódik az alkupozícióhoz.
Először: megszerezzük, a megbízást, és korrektül járunk el (a “nagyok” téves teljesítési nyomásával, “hozz kizárólagost” ellentétben) megpróbáljuk, ismereteink, információink, piaci tapasztalataink alapján felmérni és kialakítani a “piaci árat”. Megismerjük, lehetőleg minél pontosabban megbízónk elképzeléseit, lehetőségeit. Megszerezzük a megbízási szerződést, nevében benne van, képviseljük a piacon megbízónk érdekeit, a szakmai tudásunkra alapozott árstratégiával.
És jön egy telefon. Érdeklődő. És akkor elkezdjük az Ő érdekeit képviselni, megbízónk érdekeivel szemben. Alkudunk a saját szakmai tudásunkra alapozott “piaci” árból, megbízónkat arra késztetjük, adjon el ár alatt?
Ennek a kettősségnek a kezelése régi dilemmám, kíváncsi lennék a véleményére.”

Üdvözlöm László!

Én főként eladó oldali értékesítő vagyok, úgy gondolom egy fenékkel két lovat nem muszáj megülni. A megbízásaim egytől-egyig ajánlásból jönnek, ahol az elégedett eladók/vevők tovább adják a nevemet, ezt nem a mellveregetés miatt írtam, hanem ez elővetít bizonyos ügykezelést az eladás során. Az ártárgyalás előtt minden esetben egy piaci értékbecslést szoktam elvégezni, amihez eleve a környék kínálatát át kell néznem, illetve az ottani kollégákkal is szoktam beszélni, ennek köszönhetően az ingatlan árával tökéletesen tisztában vagyok, ami megfelelő hátteret ad, hogy tudjam és ebből kifolyólag higgyem, hogy mi a korrekt ára a megbízásba vett ingatlannak. A tulajdonos megfelelő tudásanyag birtokában(amit nyilván az értékesítőnek kell biztosítani) helyesen szokott dönteni, ennek köszönhetően reális árképzés után kerül piacra az ingatlan. Az ártárgyalás előtt fontos, hogy a vevők és köztem megfelelő bizalmi híd alakuljon ki, de szintén az ártárgyalás előtt történő bemutatás során, nem csak a bizalmi híd kiépítése történik, hanem az ingatlant otthonként való láttatása, azaz nem egy tárgyat, egy eszközt látnak az eladandó ingatlanban, hanem a jövőbeli otthonukat, ez az értékesítő egyik fontos szerepe.  Az ártárgyalás úgy vélem a két fél megfelelő információkkal való ellátása után, nem egy bonyolult ügy.  A reális árnak köszönhetően, érdeklődőkben nem lehet hiány, így a tárgyalásnál, nem vagyunk egy ajánlatra utalva, illetve megfelelő információval ellátva, a jövendőbeli vevő is tudja, hogy az általam megajánlott áron, jó üzletet köt. Win-win! Persze millió egy, kisebb-nagyobb eltérés lehet az eladási folyamatban, de a dolgok gerincét a leírtak képezik.

Érdekel az ingatlan biznisz? Szeretnél értesítést kapni az új cikkekről?

Nincs más dolgod, mint megadni az emailcímedet és ha új bejegyzés jelenik meg az oldalon, én azonnal elküldöm neked!


    Elolvastam és tudomásul vettem adatkezelésre vonatkozó jogi nyilatkozatot*!