2017-ben elindított a facebook az adok-veszek szolgátatását, a marketplace-t. Eddig is lehetett csoportokban tárgyakat hirdetni, ideje volt a rengeteg adatot egy helyen tárolni és a csoportokban meghirdetett több millió cuccot összeterelni egy piactérre. Ez lett a már említett marketplace, ami augusztusban a 4,2 milliónyi magyar facebookernek is elérhetővé vált.

Aki picit is figyeli és keresi az új marketing lehetőségeket, azoknak ez lerágott csont. Egyébként augusztusban akartam írni róla cikket, mert ha egy ilyen iszonyatos mennyiségű felhasználóval rendelkező gargantua megjelenik a hirdetőportálok piacán az igen kellemetlenül érint mindenkit. Első körben a jófogást, vaterát, aztán az egyre kisebb piacokra specializálódott oldalakat: használtautó, ingatlan.com, albérlet.hu.

Egy iszonyatos mázlijuk van, hogy maga a marketplace, egyelőre eléggé kaki. A kategorizálás iszonyat elnagyolt, pedig ha rendesen használnak egy oldalt, oda elkél, hogy mondjuk ne csak autóalkatrészre lehessen rákeresni, hanem ahogy a nagyok is teszik, minden alkategóriának külön keresőfelületet biztosítsanak. Például ha egy alufelnit szeretnél venni, az arra jellemző adatoknak megfelelő mezőket biztosítanak a kereséshez. Itt ilyen még a kanyarban sincs. Szóval vatera és jófogás fellélegezhet

És mi a helyzet az ingatlan.commal. A mobil aplikációban csúszkával lehet megadni az értéket, ott pár ezer forintig lehet elmenni, a webes felületen már egészen 9.999.999 Ft a teteje.

Ezért van az ,hogy a németből okosított szekondhend török merciket 1 forintért árulják rajta, mert nincs annyi nulla amivel megtérülne ez a “kismagyar” arbitrázs ügylet.

Olyan ingatlan pedig, ami 10 millió alatt lenne, jelenleg nem sok vizet zavar, úgyhogy a com is fellélegezhet

Na de akkor minek írtam ennyi rizsát, ha minden megy a régi kerékvájatban? Mert ahogy lenni szokott, a tengeren túlon már megint történik valami.

A marketplace-ről leválasztották az ingatlanszektort és elindítottak egy külön ingatlanos marketplacet. Első körben az albérlet.hu-hoz hasonló ottani cégekkel kötöttek stratégiai megállapodást, ennek köszönhetően a facebook több százezer ajánlattal lépett be az ingatlanhirdető szájtok piacára. Pár techszájt már az ottani comot, a Zillow-t temeti. Addig azért pár kortynyi víz még le fog folyni a Dunán, de az irány jól látható. A facebook minden piacon meg akarja vetni a lábát, és azzal a felhasználó mennyiséggel és aktivitással, amivel rendelkeznek, bármikor megteheti.

És ami vicces, itthon sem a sok “kis” hallal fog megküzdeni, hanem egy másik cettel, a google-lel. Hiszen a jelenlegi ingatlanhirdetési piac profitjának nagyrészét a kereső óriás felületén zajló háború viszi el, a nagyjából 5-6 milliárd forintos honi hirdetési piac, nem hiszem hogy 1-2 milliárdnyi profitnál többet rejteget, ebből fél milliárdot a google csapol le a portálokról.

Viszont ha a facebook elkezdi bedarálni a hirdetőoldalakat, elkezdi bedarálni az ingatlanosokat is. Na nem az igazi értékesítőket, de a hirdetésszervezőként dolgozók rögtön az első körben mennek a levesbe, második körben az általános megbízással dolgozók, azaz kb a szakmában dolgozók 70%-a mehet szólingeni késkészletet, meg öntapadós róka segglyukból készült tarkó-ránctalanítóval házalni Latrináslejtő valamelyik szimpatikusabb külvárosába. Amint a facebook összeköti a tulajdonost a vásárlóval, a “felveszem-meghirdetem” típusú ingatlanosok szolgáltatása lenullázódik és egy forintot nem fog érni a munkájuk, marad a valós hozzáadott értéken alapuló értékesítés, azaz mi… te meg én.

Szóval barátaim, kollégák, rómaiak iparkoggyunk adni is a felmarkolt milliókért, mert hosszú távon csak ez fog működni és kinek fogok 5 év múlva workshopokat tartani? 

Apropó! Február 24-én workshop a kizárólagos szerződéskötésről. Részleteket itt tudod megnézni!

Ha érdekel a többi ingatlanos véleménye, vagy hozzászólnál te is a bejegyzéshez, azt  itt tudod megtenni.

Ha érdekelnek a további bejegyzéseim, itt tudsz feliratkozni.

Ha pedig ingatlanos vagy, akkor várunk a blogom facebookos csoportjába, a Kalmár Kantinba!