Ide idézném, egyik örökérvényű szociológiai megállapításomat: a jó isten, vagy a nagy bumm, kihez mi áll közelebb, volt annyira okos és figyelmes, hogy a seggfejeket, egyenlő arányban osztotta szét a földgolyó felületén. A számuk konstans és a népességgel egyenes arányban növekszik. Az óceánok felszínére, kicsit kevesebb jutott, bár az első egy milliárd év azzal ment el, hogy kifejlődjön az úszóhártyás-seggfej, de utólag zsákutcának bizonyult.

Ez a tény, a honi ingatlanos felhozatalra is levetíthető. Arányában ugyanannyi kutyaütő fedezhető fel a több százakat foglalkoztató franchise cégeknél és az 1-2 fős irodákban is. Nyilván szembetűnőbb, ha a két fős irodába jut az az egy seggfej, akit 100 emberre osztanak le, főleg akkor, ha te vagy az iroda másik 50 %-a.

De miért tűnhet úgy, hogy nagy cégeknél több a kontár?

Mert van mihez kötni a kutyaütőt. Ráadásul a mögötte lévő brand tud adni annyi löketet neki, hogy olyan szerződéseket kössön be, amin kontárkodni tud, míg egy magánzó kontár a derekára kötött övtáskájával nem tud idáig eljutni.

A nagyvállalati seggfejek mellett áll a nagy számok törvénye is, elég csak abba belegondolni, hogy a 10.000 praktizáló ingatlanos közül, minimum az 50-60%-a a 10 legnagyobb cégnél dolgozik. Egy 4-500 fős cég 10-20 éve gyűjti azokat a negatív vásárlói élményeket, amik a sok év alatt az általuk foglalkoztatott övtáskás ingatlanosok* segítségével felgyülemlett.

övtáskás ingatlanos: rendszerint alacsony színvonalú munkát végző közvetítő, nevét a 90-es években elhíresült kiegészítővel egybenőtt, ügyeskedő, kisvállalkozói rétegről kapta. 

Elérkeztünk oda, hogy ha mindenhol seggfejeket találok, akkor melyik céggel kössek szerződést?
Ezt rengetegen teszik fel nap mint nap, de sajnos tévesen, mert maga a kérdés is rossz!
Mert eladásnál, ne cégben gondolkodj, hanem kizárólag az emberben. Amikor nagy céggel kötsz szerződést, ott is az adott üzletkötő az, aki végig viszi az értékesítést, és ugyanez igaz a kis irodánál dolgozóra, vagy egy magánzóra.
Tehát egyet tudsz tenni, vagy ajánlást kérsz ismerősöktől, vagy elkezdesz interjúztatni ingatlanosokat, hogy megtaláld a legrátermettebbet.

És ki a legrátermettebb?
Na az lesz a következő bejegyzés témája.

Ha érdekel a többi ingatlanos véleménye, vagy hozzászólnál te is a bejegyzéshez, azt  itt tudod megtenni.

Ha érdekelnek a további bejegyzéseim, itt tudsz feliratkozni.

Ha pedig ingatlanos vagy, akkor várunk a blogom facebookos csoportjába, a Kalmár Kantinba!