Az elmúlt hónapokban illetve, a most begyűrűző brókerbotrány után érezhetően többen kerestek meg a blogomon, hogy mi a véleményem a külföldi ingatlanbefektetésekről.

Röviden: BULLSHIT!

De kifejtem picit hosszabban is.  Általában az interneten felbukkanó cégek több országban ajánlanak fel eladandó ingatlanokat, de jellemzően mindegyik egy-egy országra/városra specializálódik, legyen az Florida, vagy bármelyik indokínai állam.

Ha otthon van 1-2 esetleg 10-20 milliónk és a cihában már nem fér el, és a a bróker cégektől megrettenve mindenképpen ingatlanbefektetésben törjük a fejünket, akkor nem árt tisztában lenni azzal a piaccal, amire éppen szándékozunk belépni. Persze az is egy eleve jó húzás, ha nem attól a személytől vannak tuti információink Floridáról, aki éppen el akar nekünk adni egy ilyen befektetést.

De nézzük meg mit szoktak általában ajánlani.

Az általános séma az éppen csipkerózsika álomból visszatérő ingatanpiac(Florida, Thaiföld, Tadzsikisztán) már x éve magához tért, és mennek fel az ingatlanárak, de piszkosul, és ezt meglovagolva “most kell venni amíg megy fel, mert amikor fent lesz. akkor nekünk nagyon jó lesz.” Illetve plusz még ki is adják albérletbe, ami további 10-20-30%-ot hoz évente. Szóval kapunk egy folyamatos passzív jövedelmet, valamint egy értéknövekedésből realizálható bevételt.

Ez eszméletlenül jól hangzik és már tekered ki a gyerek kezéből a malacperselyt, hogy Korda György alászinkronizálhassa a bekiabálásodat: Ól in!!!

Mert ez egy bomba üzlet, mert valljuk be, sok kis és nagy befektető a tuti 10 % fölötti hozamért, akár máglya-áldozatra is képesek lennének, miért kellene megtennie 5-6-10ezer kilómétert egy befektetésnek , hogy végül a tőkeerős Magyarországon kutasson fel tehetős kis-nyugdíjasokat? Vagy valaki direkt jót akar tenni velünk, felkutatta a legjobb ingatlanokat és leukoplaszttal a száján felszállt az első Európába tartó gépre, hogy utána a Kárpát-medencében jót tegyen szittya honfitársaival. hmm BULLSHIT!!

De tételezzük fel, hogy a 320 milliós amerikában, ahol a világ GDP-jének majdnem a negyedét állítják elő, nem kellenek ezek a tuti befektetések, így a rezsiharcban megedzett pannonpumára marad ez a lehetőség és te élnél is vele.

Mi az amit egy ingatlanbefektetésnél tudnod kell?

Milyen ingatlanok amiket elsősorban vesznek, mekkora az adott piac, mennyi tranzakció történik évente az adott környéken, milyen ingatlanok azok amik bérléskor közkedveltek, milyen környéken található az ingatlan, mekkora a bűnözés,milyen a lakosság összetétele, tömegközlekedés. milyen adók terhelnek vételkor, eladáskor, kiadáskor, külföldiek hogyan vehetnek ingatlant, a banki és különböző ingatlant sújtó terheknek hol lehet pontosan utána nézni, milyen harmadik fél által elidegenítési eshetőségek merülhetnek fel,milyen az adott ország jogrendszere? És még 10x ennyi kérdést ömlesztve ide írhatok, amit otthon a kanapéból, vagy az internetről nem tudsz lekérdezni, ehhez oda kell menni és bizony legalább 1 hónapot ott tölteni, hogy mindennel képbe kerülj.

És akkor van egy egyszerűbb oldala az ingatlanbefektetésnek, itt élsz, egy valóban igen nagy lejtmenet után lévő európai országban, ahol tényleg felfelé ível a tranzakciószám és még csak repülőre sem kell felszállni, hanem elég egy roller, hogy bejárd a befektetésre ajánlott budapesti kerületeket, ahol ha kiadásban gondolkodsz, egyre jobb főbérlőnek lenni, ahogy azt az előző bejegyzésemben is írtam, az árak egyre jobban fognak felfelé törni. És elég egy helyi kocsmába bemenni, hogy az adott környéket olyan mélyen megismerd, hogy szociológusok 10 éves munkáját teszed bagatellé egy fröccs-kisüsit körrel.
A konklúzió: Egy olyan befektetésbe beszállni, amire semmilyen, vagy nagyon minimális rálátásod van, inkább szerencsejáték jellegű, mint sem egy megfontolt üzleti alapokon nyugvó döntés.

Érdekel az ingatlan biznisz? Szeretnél értesítést kapni az új cikkekről?

Nincs más dolgod, mint megadni az emailcímedet és ha új bejegyzés jelenik meg az oldalon, én azonnal elküldöm neked!


    Elolvastam és tudomásul vettem adatkezelésre vonatkozó jogi nyilatkozatot*!