Egy sokszor elhangzó kérdést tett fel nekem egy nézőm, az egyik youtube videóm alatt, ami annyira tipikus pontokat érintett, hogy muszáj volt megválaszolnom egy bejegyzésben. 

@Csédé És az mennyire etikus szerinted, hogy egy pár hetes-hónapos tanfolyamot végzett”ingatlanos” majdhogynem annyi jutalékot kap egy lakás/ház/tároló/nyaraló/garázs stb. után, mint egy 5 éves egyetemi tanulmányok után végzett építészmérnök, aki munkájának hozzáadott értéke és ezzel együtt felelőssége is tagadhatatlanul jóval több a közvetítőnél?

Pár dolgot tisztáznék! Egy kezdő ingatlanos nagyon ritkán keres jól, sőt ha az átlag ingatlanértéket megszorzom az ingatlanosok által közvetített ingatlanok számával, és azt elosztom a praktizáló, magát ingatlanosnak mondó emberek számával, az 70-100 ezer Ft-nál nem lesz több.

Hosszú melóval rengeteg tanulással, képzéssel el tud odáig jutni, hogy 1-2 vagy 4-5 milliót keres havonta, de ez nagyon keveseknek sikerül. Szerintem az ingatlanos életet kipróbálók közül 2-3 %-nak sikerül kiugró jövedelmet elérniük 3-4 évi kitartó munkával. Nekem ennél sokkal több időmbe került. 

De ez a “minden ingatlanos milliomos” mítosznak a ledöntése. A te kérdésed szerintem egy sokkal jobb kérdéskört feszeget. 

Mégpedig azt, hogy egy 1-2 milliót kereső ingatlanos, van túlfizetve, vagy mindenki más alul? 

Bármelyik is a te válaszod, mind a kettő ugyan oda vezet. Pontosabban ugyanazt a következő kérdést fogod feltenni.

MIÉRT?

Miért keres mindenki szarul és miért keres egy ingatlanos ennyit? 

A választ az érdekérvényesítő képességnél kell keresni, avagy tudni kell eladnod, hogy miért fizessenek többet a melódért. Ez ugyanolyan termék mint bármi más, ezt is el kell tudnod adni, vagy ha nem akkor a másik fél fogja megszabni a te keresetedet és ennek folyománya az alacsony munkabér. 

Egy ingatlanosnak annyi helyzeti előnye van (és sok más értékesítőnek), hogy tudja hogyan kell eladni ideákat, hogyan kell értéket teremteni és más szögből megközelíteni a dolgokat, illetve megértetni a másik féllel a te igazadat. 

Ez az értékesítés kora, nem a tudásé és nem is az értékteremtésé. Úgy értem az utolsó kettő elengedhetetlen, pontosabban alap feltétel, hogy rajtvonalhoz állj, de a legelső nélkül sikereket nem lehet elérni. Siker alatt a közösség által sikernek tartott sikert értem, nem pedig a belső célok elérését.

És még egy dogmát szeretnék ledönteni a végére. A 2-3 hetes képzésről. Az OKJ-s képzés, ha jól emlékszem negyed éves. Nagyjából annyit tesz ahhoz, hogy valaki sikeres értékesítő lesz, mintha azzal, hogy valakinek megmutatják, hogy hogyan kell fognia egy ecsetet, az onnantól kezdve Slavador Daliként fog alkotni a vásznon. 

Szóval az, aki milliókat keres és top értékesítőnek mondhatja magát, az sokszor jóval több melót tett bele, mint egy végzős egyetemista. És azt sem kell elfelejteni, hogy itt szakmán belül sokaknak kapcsolódó diplomáik vannak, marketing, MBA, ügyvédi, amikért szintén 3-5 évet adtak az életükből.

A cikkhez itt tudsz hozzászólni!