anyukám tanítónéni. nem hisszük, hogy ebből a digitális oktatásból lesz valami, de fel tudja állítani az asztalon a telefonját (fektetve!), úgy, hogy benne legyen a tábla. facebook live, de gyanítom, hogy ekkor a hangja szar lesz. felcsiptethetős kis mikrofonra gondoltunk. ez hogyan van összekötve a telefonnal? csak kábel? vagy van valami más, nem túl drága lehetőség? megköszönném, ha lennének ötleteid!!!

Ez attól függ milyen messze fog állni. De ha mondjuk 2-3 méterre és egy üres teremben, akkor szerintem nem biztos, hogy kell külső mikrofon. Nyilván jobb lesz a hang, de nem ez lesz a legnagyobb baja a lájvozásnak.

Lehet sima csiptetős mikrofonokat venni, csak ezeknek kb 1,5 méter a kábelhossza, tehát mászkálni úgy tud vele, ha 3,5 mm-es jack dugós hosszabbítót vesz hozzá. De ez eléggé sufnituning. Amúgy nekem ilyenem van:

https://mikrofon.arukereso.hu/r-de/smartlav-p204360149/

De nagyon sok kezdő vlogger a sima zsinóros headsetjét használja ilyen célra, amit a telóhoz kaptak, azért látod, hogy a fülük be van dugva, mert máshogy nem maradna meg a nyakukban a mikrofon :D

Illetve amellett ne menjünk el, hogy gondolom egy nap 4-5 órája tuti lesz, ezek a telók nem arra készültek, hogy 200 percet lehessen velük lájvozni, mert ha belegondolsz ott a képernyőd is folyamatosan képet mutat, ergo eszi az aksit erősen, és ha tápról is tolod, az a telefon szerintem pár hét alatt teljesen kuka lesz.

Szerintem egy laptop már inkább alkalmasabb erre, vagy egy asztali gép és hogy ha jó minőségű hangot és képet szeretne, akkor egy külső webcamot rátesz, aminek már elég jó hangja is van.

https://www.arukereso.hu/webkamera-c3113/logitech/c920-hd-pro-960-000768-0769-1055-p70559904/#termek-leiras

Erről több tesztet is láttam és a hangja is jó, illetve szép nagy látószöge van, ami azért jó, mert közelebb tudja tenni a táblához, úgy hogy még az egész benne legyen és így a hangot is közelebbről fogja venni, így a minőség is jobb lesz.

Lehetne itt mikroportokkal jönni meg ilyesmi, de szerintem nem életszerű, hogy valaki ennyit fog vele szarozni, illetve költeni. Szóval szerintem a legjobban egy laptoppal és egy külső webcammal fog járni. Ha esetleg nincs laptopotok, amire kicsi a sansz, meg az talán a suliban is van, akkor használtan elég jó áron lehet venni 40-50.000 Forintért, nyilván nem gamerlaptopok, de egy webcammal még elbírnak. Kisezer cég van Budapesten erre. De pl itt ez a cég: https://www.kocsisinformatika.hu/ tőlük én is vettem már gépet.

De ha telefon mellett döntötök, akkor egyrészt én tesztelném az adást, úgy hogy te egy másik szobában nézed, amit skype-on mond neked anyud és meglesed, hogy mik a korlátai a telefonnak. Pl mennyire fordulhat el tőle, milyen távolságra állhat tőle.

Viszont itt is fog tudni a hangon javítani, amire meg a vloggerek kedvencét ajánlom a rode smartmicro-ját. Én is ezt használom és nagyon jó hangja van.

Annyi a gáz telónál, hogy nem lesz mire felcsíptetni, mert telefontokokon kevésbé van vakupapucs, amibe bele tudod állítani, vagy csak simán leteszi az asztalra és maga felé fordítja.

https://kamera-mikrofon.arukereso.hu/r-de/videomicro-p396242783/