Alig egy hónapja indítottam egy kérdőívet, amit 116 kolléga ki is töltött. A kérdések arra vonatkoztak, hogy adott hirdetési felületről az ügyfelek hány százaléka érkezik, illetve van-e rá egyáltalán előfizetése. A kérdőív azt is vizsgálta, hogy ki hol ingatlanozik, nyilván a regionális változások felfedése miatt.

A 116 kolléga ugyan a szakma több mint 1%-a, de nyilván 100%-os bizonyosságú kijelentéseket nem tehetek, bár úgy gondolom, hogy tökéletes iránymutató ahhoz, hogy hol érdemes hirdetned.

A kérdőívvel 3 típusú felületet vizsgáltam:

  • ismertebb ingatlanhirdető oldalak: jófogás, ingatlan.com, otthontérkép, ingatlannet, ingatlanbazár,
  • facebook
  • saját honlap

Egy kis magyarázat a grafikonokhoz.

  • A kék oszlopok azt mutatják meg, hogy a 116 értékesítő hány %-a hirdet az adott felületen.
  • A piros oszlop pedig azt mutatja, hogy a megkérdezett közvetítők vásárlóinak hány %-a jön az adott felületről.

Természetesen olyan elemzés is készült, ahol csak azokat vettük számításba, akik az adott felületen hirdetnek, de olyan minimális eltérést (1-2%) mutatott a piros oszloppal, hogy nem találtam értelmét felrajzolni.

A teljes mintán jól látszik, hogy az ingatlanosok háromnegyede, minden ismertebb felületet igénybe vesz, hogy a megbízásban lévő ingatlant a piaccal minél jobban megismertesse, illetve az is kitűnik, hogy aki él és mozog, az az ingatlan.com-on biztos, hogy megtalálható. Emellett az is szól, hogy a vásárlók picivel több mint a felét Magyarországon ők szállítják.

Viszont az újdonságként ért, hogy a jófogáson kívül, gyakorlatilag az összes felületet veri a facebook, és a saját honlap.

Két fontos megjegyzés ezzel kapcsolatban:

A facebook alatt nem feltétlenül, az újonnan bejött marketplacet kell érteni, hanem a saját privát üzenőfalat, illetve a céges facebook oldalt, ami ha megfelelően van működtetve, akkor az ingatlanos “farmterületén” belül jó elérést biztosít, így az új megbízásokról, a környező lakók gyorsan értesülhetnek.

A saját honlapnak megfelelő méretű portfólióval kell rendelkeznie, hogy egyáltalán érdemes legyen bele pénzt ölni, de talán a legfőbb itt is az, hogy egy jól körülhatárolható pár ezer lakosú területnek szóljon, így a nagy cégek által elköltött több százmillió forintos hirdetési költést 50-100.000 forinttal könnyedén megverhetjük.

De jöjjön az, ami tényleg meglepett.

Vidéken a jófogás ha nem is torony magasan, de veri a mezőnyt. Végre pontot tett egy bizonytalanságra, ugyanis sok kollégámtól hallottam, hogy rettentően jó, de valahogy nekem nem működött, nem hozta a vásárlókat, most meg hogy kölcsönösen elküldtük az ügyvezetővel a ‘nyánkba egymást, nem is nagyon fog, de vidéken nem csak a lyukas lábast és a wartburg kombi váltókarára tehető borostyánba temetett virágbogarat lehet elsózni, de ha ingatlant szeretne venni az ember, a jófogás az első gondolata.

A másik döbbenet, hogy az ingatlan.com Budapesten és Pest megyében a vásárlók 2/3-át hozza. (Valaki szedje fel az államat!)

Azt is érdemes észrevenni, hogy vidéken egy jól üzemeltetett facebookkal és egy saját honlappal, ugyanannyi vásárlót generálhatunk, mint a piacvezetők és ami fontos, hogy az ezeken a felületeinken barangoló vásárló, a mi portfóliónkból választ, nem pedig egy másik ingatlanoséból, ami esetleg hasonló összetételű ingatlanokból áll.

Egy dolgot nem érint a felmérés, az pedig a potens vásárlók aránya, avagy az adott felületek által hozott vásárlók közül hányan vásárolnak ingatlant. Hiszen lehet hogy egy honlap csak a vásárlók 10%-át hozza, de az eladások 40%-áért ő felel. Ehhez már komolyabb statisztikára lenne szükség a megkérdezettektől, mindenesetre ezzel a felméréssel is egy lépéssel beljebb vagy, hogy okosabban költsd el a hirdetésre szánt pénzedet.

Az adatok ráncbaszedéséért és grafikonba rendezéséért külön köszönet Kováts Mikinek!

Update 2018-03-13

A felmérésben szereplők közül majdnem mindenki megkeresett, így pár kiegészítést tennék.

Mészáros Dávid az ingatlan.com tulajdonosa azt mondta, hogy bizonyos megyékben sosem voltak erősek, így fordulatról nem lehet szó.

A livlia.hu-nál, az alacsony lead arány a még be nem indított marketing gépezet miatt lehetséges.

Az otthontérkép/ingatlantjoló csapata pedig ezt küldte:

“Mivel az Otthontérkép már több, mint két éve csoport szinten működik, az otthontérkép.hu-t a csoport más fontos portáljaival – ingatlantájoló.huingatlanlanhírek.huirodahaz.inforaktar.info, és ezek közösségi médiafelületei – együttesen kell számításba venni. Az összes felületet beszámítva az Otthontérkép Csoport az első három között van a piacon, az említett felületek és az összehangolt marketing tevékenység jelentősen, több mint kétszeresére növelik az elérést és a hirdetők hatékonyságát. A csoport apróhirdetési szolgáltatásai központilag, egyetlen helyről vehetők igénybe és további jelentős fejlesztések várhatók.” – mondta el Korbuly Krisztián, az Otthontérkép Csoport vezérigazgatója.