Szerintem abban lehet, de nem úgy, ahogy gondolod! Kezdjük az elején, kik is ők, miért született ez a bejegyzés és miért lehet igen nagy kakiban.

Na de kik is ők? 

A livlia egy úgynevezett hibrid-ingatlaniroda, ami annyit tesz, hogy alacsonyabb jutalékért, 1,5%-ért, konszolidáltabb, automatizálható folyamatokat vesznek le az eladó válláról. Mit jelent ez? Segítenek a beárazásban, a marketing kialakításában (fotók, leírások), és összeszedték azt a 6 szájtot, amin egyáltalán érdemes hirdetni és meghirdetik neked a kecódat. 

A hús-vér szélsz, amikor egy tapasztalt értékesítő bemutatja az ingatlanodat, kezeli a kifogásokat, a lelkedet, a vevő lelkét, a vevő anyjának a lelkét, az ügyvéddel tárgyal, és minden apró szembejövő problémára kész tervvel áll elő, na az itt kimarad. 

Nem állítom, hogy mindenkinek szüksége van egy szakképzett értékesítőre, és pont ezért úgy gondolom, hogy a livlia szolgáltatása biztos, hogy sokaknál betalál.

Na de jöjjön, hogy miért írtam ezt a cikket.

Röviden a hír: a Livlia a jutalékának a 20 %-át visszaadja azoknak, akik rajtuk keresztül vásárolnak ingatlant. 

Ennek okán pár kolléga már temetni véli őket, hogy eddig tartott a tündöklésük. Ami szerintem két helyen is hibádzik, még nem tündököltek, és a livliának itt biztos nincs vége.

Mert lé van dögivel!

Ugyanis rengeteg pénzt öntöttek beléjük. Magvető fázisban, 2020-ban, 1,4 millió eurót, ami jelenlegi árfolyamon fél milliárd forintot takar. Ennyit azért nem illik 1-2 év alatt elégetni egy magyar piacon.

Akkor minek ez az érdekes húzás? 

Nem pörög a biznisz úgy, ahogy kellene?

Én ezt sem mondanám, mert akkor nem a vevői oldalon próbálkoznának visszaosztással, hanem rossz üzletember módjára, árengedményt adnának az eladóknak.

A helyes megoldás kivitelezésére véletlenül sem szeretnék ráevezni, mint a kék óceánok fellelésére, és a hozzáadott érték növelésére, ami teljesen más dimenzióba röpíti a cégedet, mint a versenytársakat, mert akkor egy nagyon hosszú gépelés állna még előttem. 

Na, de akkor mi ez az egész? (szeretném itt rögvest leszögezni, hogy innentől minden amit írok, csupán csak képzeletem szürke szüleménye és oktondi okfejtésem a valósággal nem feltétlenül van köszönő viszonyban)

A GYATRA KONVERZIÓ!

Azaz szerintem van bőven megbízásuk, jelenleg olyan 400 körül járhatnak, de egyre nem számítottak, ha nincs arc, nincs egy ember, aki a motorja az egész ügymenetnek, és csak egy jól automatizált csatornán passzírozzák át a megbízókat, akkor sokkal nagyobb aránnyal fogják megkerülni őket. 

És pont erre próbálnak kitalálni valami orvosságot!

Motiválni a vevőket, hogy felnyomják a velük szerződésben álló eladókat, ha megkerülnék a céget, és ezért a jutalékukból 20 % vérdíjat osztanak vissza.

Nem rossz gondolat, csak a valósággal nincs baráti viszonyban. UGYANIS:

Ezt akár vastaggal is szedhetem: A megkerülések 99%-át nem a tulajdonos kezdeményezi, hanem a vevő. 

A tulajdonos, miután kivitt egy ingatlanos egy érdeklődőt, nem posztol a pesten láttalak facebook csoportba, hogy megtalálja azt a picit kopaszodó, kockás zakójú, 40-es urat, aki 14:30-kor megnézte a lakását, mert a valóság az, hogy rendszerint a vevők csöngetnek vissza és kezdik el az alkudozást egy “nem-e-lehetne-e” felütéssel.

Magyarán ez a 20%, azoknál fog lecsapódni, akik amúgy sem kerülték volna meg őket, viszont akik szarházi módon megkerülik a céget, még mindig 80% pluszban zárják a napot.

Nem beszélve arról, hogy az ő megbízóik jó része két csoportba tartoznak, akik olcsóbban akarnak valamit megúszni és akik mindenhez IS értenek. A fingszagú “tisztelet a kivételnek” losungot itt most nem használnám el. 

Nem vennék rá mérget, de az a sanda gyanúm, hogy ennek a két csoportnak a tagjai között magasabb a megkerülési faktor, mint egy átlag merítésben. 

Szóval a matek úgy néz ki, hogy kiszedtek egy csomó emberi tényezőt a dologból, és szép lett, meg fenszi, de az emberek sokkal nagyobb arányban tudnak inkorrektek lenni egy arctalan futószalaggal, mint egy hús-vér emberrel.

Elég csak a saját példámat felhozni, hogy az utóbbi 10 évben nem volt egyetlen egy olyan megbízóm, aki ne fizette volna ki a jutalékomat, sőt, van olyan rendszeres megbízóm, akinél a 100-200 milliós adásvételeknél helyben én futom át a szerződést, hogy megegyezik-e az emailben kiküldöttel. 

Szóval Livliás srácok, ha adhatok egy tippet, lehetne több olyan hozzáadott értéket beletenni a szolgáltatásotokba, ami egyetlen üzletkötőhöz köthető, ez tuti javítani a konverzión, bár az is igaz, hogy a 1,5 %-ba már tuti nem férne bele. 

***

Ha ingatlanos vagy és szeretnél tanulni a kizárólagos szerződésekről, gyere el a workshopomra, amit augusztus 12-én tartok, a részleteket itt tudod elolvasni: https://csorbadaniel.com/kizarolagos2021/