Kedves barátaim, kollégák, kalmárok!

Boldog új évet kívánok nektek! Remélem 2020-ban a kis(nagy?) ingatlanpiaci megtorpanástól függetlenül, mindenkinek 8 számjegyű lesz a bevétele és kimaxoljátok a KATA adta lehetőséget, aki meg igazi jampi, kimaxolja a KIVÁ-t is. 

Lehet hogy csökkenni fog a kereslet, de pont az ilyen időkben lesz az eladói oldalon még nagyobb szükség az ingatlanosokra. 

Szóval az elkövetkezendő időszakban, az ingatlanos feladatai között nagyobb részt fog kivenni az, hogy a tulajdonosoknak részletesen elmagyarázzák azt, hogy olyan piacra lépnek be, ahol már nem fognak mindent megvenni, amin kilincs van. 

Szót kell ejteni arról is, hogy a kínálati árak még a bika piac idején sincsenek köszönő viszonyban a realitással, a jelenlegi fordulópontnál pedig a magánszemélyek lassú reakciói miatt, még jobban ki fog nyílni a kínálati és az eladási ár közötti olló. 

A változó ingatlanpiaci helyzet meg fogja nehezíteni a beárazást is, amire szintén fel kell készíteni a tulajdonosokat, mivel piaci becslések folyamán kínálati árakból indulunk ki (a NAVos börleszkbe illő adatokat meg se említeném), így az éppen aktuális áralkura vonatkozó százalékok meghatározása erősen szubjektív. Magyarán az árcsökkentésre való esélyt szintén már a kezdetekkor érdemes lesz sulykolni.

Az új kihívások egyike lesz a csökkent keresletből adódó, jobb vevői alkupozíció helytálló kezelése is. 

Mivel végig ingatlanoztam a 2008-as válságot, így tudom, hogy ennek a méregfogát, a megfelelő árazással simán ki lehet húzni. Ergo egy jól beárazott ingatlan körül még akkor is lesz fluktuáció, amikor lángol a fél város és Mészáros Lölö Belizebe repül egy honvédségi repülőgépen, 4 tonna aranyrúddal a fedélzeten. És ha van fluktuáció, avagy megfelelő vevői érdeklődés, akkor nem leszel rászorulva, hogy minden hasra ütött árajánlattal el kezdj foglalkozni. 

És még valami!

KIZÁRÓLAGOSSÁG!

Ha valamivel igazán lábon tudod lőni magadat és a vészterhes időkben megfejeled a problémáidat, akkor erre tökéletes az általános szerződés. 

Mert csökkent keresletnél nem elég, hogy nehezebb eladni egy ingatlant és vért izzadsz, hogy eladd a helytálló ár ideáját, de még azzal is kell hadakoznod, hogy a másik közvetítő:

  • a radiátorra ragasztott turbó rágóval hirdeti a kecót
  • az anyja hálóinges képével hirdeti a kecót
  • azt mondja, hogy hazudsz és amúgy 4 millióval többért el lehet adni
  • elhajtja azt a vevőt, akinek te simán el tudtál volna adni
  • elhajtja a megbízót és így téged is elküldenek a f.szba
  • rászervez a bemutatásodra
  • áralku után kiderül, hogy előbb kivitte a vevőd anyjának a testvérét, így ő is tartja a markát

Szóval, ha nem akarsz egy tuti gyomorfekélyt, akkor kezdj el kötni kiemelt szerződéseket. 

Mint említettem a 2008-as válságban már aktív értékesítő voltam és ugyan az első pár évbe majdnem beletört a bicskám, de elkezdtem magam fejleszteni és a hibáimból tanulni. Többek között újra kizárólagos szerződéseket kötni, és ennek köszönhetően már az első év is igen bizakodó bevételekkel zárult, pedig már majdnem lángolt a város és akkor még sehol nem volt a blogom, vagy a youtube csatornám.

Ezt nem arra akartam kihegyezni, hogy mennyire fasza gyerek vagyok, hanem hogy megfelelő előkészülettel, tudással, a közeledő lejtmenetnek nem kell megérződnie a bevételeiden, csak annyit kell tenned, hogy az értékesítési folyamat más területeire kell több figyelmet szentelned. 

Legyen sikeres a 2020-as éved!

Csorba Dániel