“Gyerekek nem haladunk! Fel kell venni néhány acélmájú segédmunkást, mert a nappali felfalazásához, még legalább 20 rekesszel meg kell hétvégéig innunk”

Rengeteg kőműves álmát válthatta volna valóra,  Freddy Heineken 1963-as ötletével, amit egy karib térségben található szigeten krúzolva: Curacaon ötlött ki.  Freddy, aki akkor még “csak” a híres sörgyár igazgatói székének a várományosa volt, azt vette észre, hogy a helyi szegények a házaikat, a tengerparton talált szemétből építették fel. És ekkor jött a felismerés, hogy miért ne lehetne az eldobott sörösüvegekből azonnal házat építeni. Az akkor még ifjú Heineken, a Holland Antillákról visszatérve ki is adta egy földijének, John Habrakennek a feladatot, hogy alkosson olyan sörösüveget, amit kiürítés után azonnal falazható állapotba lehet hozni. A hosszas tervezői munka több verziót is eredményezett, míg végül a nyitó képen is látható formánál maradtak. Az üveg a world és a bottle szavak első két betűjéből kapta a nevét, azaz a WOBO-t.

wobo fal

wobo fal

Freddyék úgy tevezték, hogy 1000 wobo-ból egy nagyjából, 10 nm-es apartmant lehetett volna felhúzni, amit meginni egy összeszokott brigádnak sem lehetett volna kismiska, nem hogy a bevitel után még falazgatni egy jót.

Végül az ötletnek maga a cég vetett véget, mert úgy gondolták hogy a curacaoiak legyenek bármennyire szegények, egy zöld sörösüvegekből épült házban legkevésbé sem szerettek volna élni, kivéve olyan falvakban, ahol Tibi atya a lelki pásztor, így gyártósorra soha nem került, viszont a jelenkornak 2 épület maradt fenn Amszterdam mellett, több ezer km-re az eredeti célközönségtől.

WOBO-House

Úgy látszik a Heineken cégnél, senki nem mászkálgatott a napsütötte smaragdzöld planétán, amihez csak egy félig megivott zöld sörösüvegen kell áthunyorítani, így nem érezték át a sör és a zöld szín terápiás hatását.

Ahogy egyik rokonom szokta mondani 4-5 sör elfogyasztása után:

“-Danikám, intenzív terápia van!”

Érdekel az ingatlan biznisz? Szeretnél értesítést kapni az új cikkekről?

Nincs más dolgod, mint megadni az emailcímedet és ha új bejegyzés jelenik meg az oldalon, én azonnal elküldöm neked!


    Elolvastam és tudomásul vettem adatkezelésre vonatkozó jogi nyilatkozatot*!