A facebookos blogomon keresett ma meg egy hölgy, aki a tanácsomat kérte, egy gyanúsan jó árú albérlettel kapcsolatban.

Az ingatlan, egy zuglói, új építésű, 2+1 szobás lakás volt, 50.000 Ft-os áron.

albicsalo

Az ember persze szeret hinni a csodákban, de szerencsére a “tulajdonossal” való levelezés alatt a hölgy gyanút fogott és kikérte a véleményemet. Íme Dávid a “tulaj” két levele:

Üdvözlöm!

Nos mivel külföldön vagyunk, ezért bonyolultabb lerendezni a dolgokat…maga a lakást kiadnánk de mivel nem vagyunk otthon, és az egyik ismerősünknél hagytuk a kulcsot, hogy majd megtudja mutatni a lakást az érdeklődőknek , így az egész bonyolultabb! Azonnal lehet költözni, időpontot is lehet foglalni… több mint 1 évig kint fogunk lakni külföldre, s ezért a fizetést csak is utalás után tudjuk kiadni… Amennyiben továbbra is érdekli a lakás, kérem jelezze azt mihamarabb! A teljes bérleti díj 50,000/hó, rezsi 30-40ezer/hó, közös költség 11000.-/hó.. Tudom kicsit félretévesztő a dolog, de 5,000.- előre kell utalni, az időpont lefoglalásához! Ezt természetesen amikor az időpontra megérkeznek, visszatérítjük! További szép napot!


Üdvözlöm ismét! Igazság szerint mivel nem vagyunk otthon, ezért egyáltalán nem fogjuk látni azokat akiknek kiadjuk! Nos… viszont 7 éve adjuk ki folyamatosan a lakást, ezalatt a 7 év alatt kétszer kellett felújítani a lakást….Az, hogy maga el-e jön, vagy sem az egyáltalán nem biztos.. viszont mivel ott van 5 ezer forintja úgymond “nálunk” ezért biztosan elfog jönni, és biztosan kifogja venni! Igazából rengeteg írtak.. pár ember belement, ők reméljük meglesznek elégedve… nem tudok mást mondani csak annyit, hogy nem 5,000 forintal fogunk “lelépni” . Amennyiben ma/holnap tudja elutalni az összeget, akkor vagy itt, vagy telefonon keresztül az időpontot megbeszéljük, és ha jól megy minden, azaz tettszik akkor már aznap lehet költözni.

Tehát a sztori a következő, olyan mézesmadzagot húznak ki, amire minél többen telefonálnak, a nagy számok alapján, ha csak 20-ból 1 fennakad a rostán, már jó napja van. Egy ennél kevésbé jó árú ingatlanra, 45 nm-es, 1+1 szobás új építésű  lakásra, amit 110 ezerért kínáltunk, a kollégámnak az első 5-6 órában 50 telefonhívása volt, így el lehet képzelni, hogy egy ilyen ingatlanra 2-300 ,vagy akár 500 érdeklődő biztos jelentkezik. Ha napokig fenthagyják a hirdetést, akkor ezer fölé is felmehet ez a szám. Ha csak az említett, 20-ból 1 ember naivitását használják ki, már  kerestek negyed milliót egy hét alatt.

De nézzük, hogy bukott le!

Amikor megkaptam ezt a levelezést, a hirdetés linkjét is mellékelték, ami sajnos már nem élt, de a jó öreg google a barátom, és így ami egyszer már felkerült az internetre, már nagyon nehezen tud lekerülni, így a link alapján a hirdetés régi lementett verzióját meg tudtam nézni, ahol szembesültem először a csalogató adatokkal és a kiváló képekkel. Ekkor már természetesen tudtam hogy átverés, mivel pár hónapja olvastam egy hasonló átverésről (ha valaki emlékszik rá és dob egy linket, azt ide kiteszem), ahol ingatlanost is használtak a meggyőzéshez.

A bizonyosságot azon kívül, hogy minden amellett szólt, hogy csakis átverés lehet, akkor kaptam meg, amikor szemet szúrtak a képek. Túl jók, ahhoz hogy egy ilyen csaláshoz készítették volna, valószínűleg lelopták valahonnan. A már előző cikkemben is írt  jobb klikkes google képkeresésre hagyatkozva, rögtön kidobta a képtalálatokat (link), ahol a hirdetésre klikkelve egy ELADOTT!! penthouse lakást találtam.

eredetihird01

Az eladott azért fontos, hiszen az úr azt említette a levelében, hogy 7 éve így adják ki az ingatlant, ami már Önmagában lehetetlen, mert vagy pár hónapja ő a tulajdonos, vagy pont fordítva, pár hónapja nem ő a tulajdonos.

De vegyük számításba a legkézenfekvőbb magyarázatot, Dávid egy egyszerű kis csaló, aki megint pont azokat akarja lehúzni, akiknek így is kevés van.

Mi a tanulság? 

Figyeljünk oda mindig és lehetőleg kérjünk tanácsot szakembertől. A következő bejegyzésem pont erről fog szólni. Az albérlet keresés kicsiny kézikönyve címmel.  Kövess be a facebookon, hogy nehogy lemaradj róla!

Érdekel az ingatlan biznisz? Szeretnél értesítést kapni az új cikkekről?

Nincs más dolgod, mint megadni az emailcímedet és ha új bejegyzés jelenik meg az oldalon, én azonnal elküldöm neked!


    Elolvastam és tudomásul vettem adatkezelésre vonatkozó jogi nyilatkozatot*!