Itt a Borg, asszimilálni fogjuk magukat, minden ellenállás hasztalan!

Az építőipar évek óta szenved a szakképzett munkaerőhiánytól, mivel aki egy fánglit meg tud fogni, már régen nyugaton dolgozik. Ez a tendencia nemsokára meg fog fordulni, ahogy a construction robotics által fejlesztett SAM kinyomja amerikából az olcsó munkaerőt, illetve 18-ban megkezdi ezt Angliában is.

Na de mijez a szem?

SAM:  Semi-Automated Mason. Magyarul FAK, azaz félautomata kőműves.  Még nem mimetikus polialoid, mint a hírhedt T1000-es, de rohadt gyorsan rakja a téglát annyi szent! Amúgy azért félautomata, mert kell egy segéd, aki a fölös maltert lekapargatja a téglákról, de biztos kihoznak majd egy félautomata malterkapargatót is és akkor már csak azt kell valakinek megoldania, hogy ki issza meg a mérhetetlen mennyiségű kisüstit a vegyesboltból. 

Egy kis adatgömböc a gurméknak:

SAM 10-12 Ft-ért rak le egy-egy téglát, nagyjából 6 kőművest tud helyettesíteni egyszerre, viszont akár 0-24 is tudja rakni a falat, ami minimum még 3x annyi munkaerő pótlását jelenti, nem beszélve az ebédszüntekről és a felebaráti röhögcsélésekről, illetve a kőműves lét alapját adó, miniszoknyás nők megfüttyögtetéséről.

A ház nyomtatás után, amit szintén egyetlen egy, az alaprajz közepén elhelyezett robot képes véghezvinni, a jövő felszámolja azt a magyar hiedelmet, hogy nincs derékszögű fal.

Mert SAM elhozza nekünk a derékszögű falakat!

Persze arról a pár százezer állásról ami ezzel együtt meg fog szűnni, már kevésbé szól a fáma, de régóta szajkózom, hogy az ipari forradalomhoz mérhető paradigmaváltás előtt állunk, ami alapjaiban fogja megváltoztatni a társadalmunk minden szövetét.

Hogy mikorra várható SAM Magyarországra? 

Minden a matekon múlik. Az EU nyugati  régióiban, egy elfogadható altenatíva lesz, hiszen, az alapbér annyira magas, hogy az automatizálás költségei eltörpülnek mellette. A szakmunka egy része persze szükséges lesz, de a hirtelen felszabaduló munkaerő miatt itt is a bérminimum felé fog csúszni a fizetés.

Mák, hogy szarul élünk! 

Az iparágon belüli alacsony foglalkoztatás miatt, a nyugatról visszaáramló munkaerő, ha nem a közmunkát akarja választani, akkor egymásra fognak licitálni a munkákért, ami az aktuális itthoni minimálbér felé fogja eltolni a fizezéseket.  Mindaddig működni fog ez. amíg SAM, vagy a hozzá hasonló robotok, az egységnyi munkát el nem végzik olcsóbban. Ahogy ez megtörténik…. Nos arra senkinek nincsen még forgatókönyve.

Ha tetszett a cikk és érdekel az ingatlanbizz, itt fel tudsz a hírlevelemre iratkozni: Link!