Amióta értékesítéssel foglalkozom, többen akartak MLM-be beszervezni, mint ahány punk le akart tarhálni a kétezres évek első tíz évében a Moszkva téren. 

Ha értékesítéssel foglalkozol, akkor arra rég rájöttél, hogy általában nem a termék hozza az igazi profitot, hanem a hozzáadott érték.

Na de mi az MLM-nél a valós hozzáadott érték és mi az ami a termékeiket jóval drágábbá teszi, mintha azt bármlyik hiperlánc polcairól leemelnéd.

Kezdjük a kérdés második felével. Hogy mi az ami egy MLM termék árképzésénél számít, az nyilván a termék beszerzési költsége (előállítás, logisztika stb), és a hihetetlen vízfej fenntartási költsége, hogy mindenki jól lakjon, aki fölötted áll és motivált legyen abban, hogy tovább építse a hálózatot.

És itt jön a lényeg, a beszervezés, illetve az értékesítés, ezeknél a cégeknél két típusú eladásból tevődik össze:

  • a selfbrandingelős tömegzsibbasztós előadásból, amikor a narancssárga öltönybe öltöztetett maki-majom, elkezd áradozni arról, hogy kurva jól megy neki és te is lehetsz ilyen, ha végre elkezdesz hinni magadban és elkezded beszervezni anyádat, meg a nagyfaterodat
  • és az ismeretségi hálód forintosításából. Amikor átmész a nagynénédhez és rásózol fél millióért egy olyan vízszűrőt, ami az igen rossz élettani hatásokkal rendelkező bálnahugyot is kiszűri a talajvízből. Bennem pontosan ettől indul meg felfelé az ukrán befőtt.

Az MLM első lépése: a húzd le akit ismersz, de nulladik lépésként vegyél 40ezerért két csomag kávét, hogy átérezd, mennyire szar a piramisban csak fogyasztónak lenni, így rögtön motiváltabbá válsz az építésében, mert ki a tököm tud meginni 60 liter kávét 2 hetente, hogy a téged beszervezett sógorodnak is meglegyen a havi bónusza.

Persze vannak előre mutató példák, akik mindenkinél jobban tudtak motiválni másokat, hogy kétszeres áron vegyenek meg valami szart. Az ebből táplálkozó sikerélménytől felbuzdulva, rögtön rikító színű öltönyökbe bújva lépnek elő szelfméd Brájentrészikké, hogy aztán elmondják ez az év üzlete, és két típusú embert ismer, aki benne van, és a menthetetlen lúzereket.

A masslow piramis második fokáról prédikálnak a legalján elhelyezkedő, a létfentartásért küszködő közönségnek. Mondjuk van még fölöttük három szint, de a pénzzel való motiváció idáig tud elérni. Az hogy szeretet, megbecsülés, önmegvalósítás? Kell a fasznak! Nem elég, hogy fogy a delfin-májkrém, meg a tatu szarból kikevert alapozó?

Hogy miért hányok az egésztől?

Mert fényévekre van a valós értékektől, minden amit képvisel. Az MLM minden porcikája hazug, a termék, a cél, a módszer és a vezetői.