A feketelakás.hu egy elég gyorsan terjedő petícióval állt elő, ami a bérlakás helyzetet kívánná rendezni.

Az üggyel kapcsolatban nem szeretnék olyan figura lenni, aki a partoldalról kiabál keresztbefont kézzel, hogy hogy is kellene ezt csinálni, mert a seggfejek piramisának a csúcsához közel helyezném el ezt a típust.

Ezért leszögezném:

A petíció 90%-ával egyetértek. A honlap minőségéből és a rajta található információkból ítélve, pedig úgy érzem jó kezekbe került az ügy. Végre! A másik fontos vezérelv, amit vallok, hogy a kész mindig jobb, mint a tökéletes. Ezért ha ebben a formában vinnék végig a változtatásokat, akkor már ezzel is  sokat változna pozitív irányba a honi albérletpiac.

Na de mi is ez?

A feketalkás.hu több ponton megváltoztatná a jelenlegi állapotokat.

  1. adóvisszatérítéssel segítené az albérlőket,
  2. államilag ösztönözné a bérlakások építését,
  3. szintén adózással öszöntözné a hosszútávú kiadásokat.
  4. a bérleti szerződéseket átláthatóvá, a vitás eseteket rövid távon rendezhetővé tennék

Mind a négy ponttal egyetértek és támogatom is, mivel egy jól működő bérlakás rendszer a gazdaságra is jó hatással van, hiszen minél mobilisabb egy adott társadalom, annál alacsonyabb a munkanélküliség és minél több a foglalkoztatott, annál jobban toljuk a GDP szekerét.

Viszont van egy hátára fordult, döngicsélő apró légy ebben a hibátlan szotéban.

mégpedig ez a sor:

  • Azokban a nagyvárosokban, ahol nagy a kereslet bérlakásokra, meg kell határozni egy lakbérszintet, ami alatt alacsonyabb, és ami fölött magasabb adót fizetnek a lakáskiadók, ezzel ösztönözve az alacsony árú lakáskiadást.

Persze ez is csak ízlés kérdése, hogy ez a pont kit mennyire zavar. “A fizessenek a gazdagok” elvben, a demagógia mögött van igazságtartam, csak nem mindegy hogy mi a gazdag definíciója. Az átlag magyar által már megfizethetetlen 150.000 forint feletti lakbérrel rendelkező kégli tulajdonosa, nem hiszem hogy az a réteg, akit rögtön elő kell venni azért, hogy a polgártársainak lakhatást biztosítson. Pedig ha valamit egy ilyen rendelkezéssel el szeretnének érni, akkor pont az éppencsak megfizethetetlen kategóriát lenne érdemes megfingatni és lejjebb húzni a megfizethető szintre, mert az 5-600 ezres lakbérrel rendelkező kéglik amúgy is játékon kívül vannak az átlag embernek.

A plusz teher mértéke sem mindegy. 5-10% még belefér a pakliba, de igen vékony mezsgye lenne az, ahol ez ösztönzőleg hatna a tulajdonosok bérleti áraira, a nagy árletörést ennél jóval nagyobb büntetőadó ösztönözné (akár 40% fölötti), ami azt gondolom hogy igen erőszakos beavatkozás lenne a magánvagyonnal szemben.

Sokan panaszkodnak például a belvárosi árakra. Emberek! Van egy jó hírem a nagykörúton kívül is van pár ingatlan, sőt az utolsó adatok szerint, majdnem 7,5 milliárdan laknak a 4-6-os nyomvonalán túl.

A megoldás egybéként benne van a Habitat for Humanity által felvázolt képletben. Mégpedig a bérlakások építésének az öszönzése! Mivel a kereslet és kínálat körforgásába nem a mesterségesen alacsonyan tartott árakkal lehet hosszú távon életképes modellt alkotni, hanem a kínálat bővítésével, természetes módon csökkenteni a piacon uralkodó árakat. És még csak nem is kell hogy nonprofit legyen a történet. Szerintem állami támogatással igen is lehetne jó befektetéssé tenni a bérlakásépítést. Akár a külső kerületekben parlagon álló építési területek ingyen átadásával, vagy az elhagyatott épületek bevonásával és felújításával.

Szóval ez az a döngicsélő légy a szotémban. Tudom! Manapság nem trendi megvédeni a piacgazdaságot, mert az ember nem figyel oda, aztán rögtön sorosbérenc lesz, de ha összeesünk a járdán, akkor ne úgy próbáljunk segítséget kérni, hogy a másik járókelőt tökön verjük, hogy az legörnyedve segítő kezet tudjon nyújtani nekünk.

Összegezve! Ha ez a kitétel, téged nem zavar, akkor írd alá, mert tényleg jó kezdeményezés, ha pedig téged is zavar ez a kitétel, akkor írj az ellenvéleményedről nekik, hátha finomhangolják a projektet.

Érdekel az ingatlan biznisz? Szeretnél értesítést kapni az új cikkekről?

Nincs más dolgod, mint megadni az emailcímedet és ha új bejegyzés jelenik meg az oldalon, én azonnal elküldöm neked!