Kedves Dániel!

A címben lévő témával kapcsolatban szeretném a tanácsát kérni.

Egy 17 milliós forintos ingatlanra szeretnék alkudni.

Rövid leírás:

A ház ****(kicsillagoztam, hogy ne lehessen felismerni)  várostól,fő úton található.Anyaga kő és egy kevés ytong hozzáépítés.

70 nm,régi felújított ház,hozzáépítéssel.szigetelve,új tetőcseréppel,gáz-cirkó,betonozott kocsifeljáró,garázs,parkosított kert.

Ön szerint mennyire lehet alkuképes ez az ár ebben a helyzetben? Próbáljam-e egyáltalán és ha igen milyen összeggel? (Én egy olyan 14 millióra gondoltam első körben…)

Várom megtisztelő válaszát!

Üdvözlettel:Sz.Renáta

Kedves Renáta!

Mint ahogy írtam is az ezzel kapcsolatos cikkemben, az áralku nálam a reális piaci ár kialakítására használatos, Tehát a cél az, hogy mind a két fél elégedett legyen azzal amit kap. Te az ingatlannal, a tulajdonos pedig az ellenértékével.

Egy áralku legfontosabb tényezője: AZ OK!!

Kell egy ok, hogy miért nem gondolod reálisnak a tulajdonos által kért árat.

Ez lehet egy rejtett hiba, a környéken fellelhető hasonló ingatlanok alacsonyabb árai, vagy akár egy feltűnő hiányosság, pl a környéken fellelhető ingatlanoknál van medence itt nincs, nagyobb a kert itt fele akkora. A sor végtelen, egy a lényeg, megalapozott legyen!  

Persze bemondhatsz egy összeget, de nyilván kisebb százalékkal fogják elfogadni, ha nincs mögötte valós történet.

Tehát ez a módszer, arra hogy érvényesítsd az áradat. De előtte tudnod kell, hogy mi is a te vételárad! Erre két módon jöhetsz rá, szakemberrel segítségével és saját kezűleg.

Ha értékbecslőt hívsz, akkor érdemes a környéken praktizálók közül választani, lehetőleg olyat, aki főállásban értékbecslő.

Saját kezűleg úgy tudod a leggyorsabban elvégezni, ha a környéken fellelhető ingatlanokból legalább 5 hasonló ingatlant kiválasztasz, megnézed őket személyesen, és a főbb ismérveik alapján ütköztetve eldöntöd, hogy a megvásárolni kívánt ingatlan, mennyire van paritásban a többi árával. Ha régebb óta keresel ingatlant, ezt a módszert már el is végezted, hiszen jó pár hasonló ingatlanban jártál már, mire megtaláltad a megfelelőt, így ha mélyen magadba nézel és elvonatkoztatsz (vagy legalábbis megpróbálsz) az érzelmi faktortól, akkor egy egész pontos érték-megállapításra tehetsz szert.

Egyébként meg nem muszáj mindenhol alkudni, ha már lecsúsztál jó pár vételről, már kilométerekről érezni fogod a jó vétel “szagát”. Ne habozz tegyél egy teljes áras ajánlatot, vagy legalábbis hozzá közelit és egyezz meg.

Érdekel az ingatlan biznisz? Szeretnél értesítést kapni az új cikkekről?

Nincs más dolgod, mint megadni az emailcímedet és ha új bejegyzés jelenik meg az oldalon, én azonnal elküldöm neked!


    Elolvastam és tudomásul vettem adatkezelésre vonatkozó jogi nyilatkozatot*!