Röviden a hír: Innentől az új építésű ingatlanok hirdetéséért külön kell fizetni az ingatlan.com felé. Egy darab 3990 Ft + áfa, 50 db-os csomagban 150.000 Ft + áfa.

Első gondolatom az volt hogy ez nem kevés mogyoró. A második, hogy egy ilyen szintű emelés mögött, valamilyen indoknak kell lennie.

Mielőtt a com-tól bárkivel is beszéltem volna, az volt az érzésem, hogy megint a kicsikkel lesz kitolva, mivel ezt már tényleg nehezen bírja el a marketingbüdzséjük. A jelenlegi felállásban 7-8000 Ft ért kapsz 50 helyet + veszel egy rakás kreditet és azt teszel fel amit akarsz. Ezzel a lépéssel a megszokott 150 Ft/hó/db árat, hússzorosára emelték. Nyilván ezzel két dolgot lehet elérni, hogy az általános megbízásra felvett új építéseket automatán vagy átköti az ember kizárólagosra, hogy paritásban legyen a reklámköltés a megtérüléssel, vagy azonnal megszünteti a szerződést. A piac tisztul, illetve a kevésbé hatékonyan dolgozó kisebb cégek elesnek a CSOK-tól még hívogatóbb új építésű mézes bödöntől. Az igazán kicsik pedig kétszer meggondolják, hogy milyen új építésű kéglit vegyenek fel. Persze azért nem ennyire drámai a helyzet, hiszen nem az i.com-ból áll az élet, de ahogy az utolsó statisztikájukból szépen kirajzolódott, a piac 60%-át ők jelentik, így minden döntésük nagyban befolyásolja a piacot.

Szóval ezek voltak az első gondolataim, illetve az, amit már fentebb írtam, hogy valami oknak kell lennie, nem csak egyszerű “kell pénz lóvéra” sztoriról van szó, így felhívtam a comnál többeket, mire Kalmár Zolival átrághattam, hogy hogy is van ez.

Mondanom se kell, hogy teljesen más végéről közelítették meg a sztorit. Az új építésű piacot náluk első sorban a beruházók képviselik, így az árazás is főként nekik szól. Mivel a fellendülő új építésű piac egyre több új lakóparkot eredményez, így a com is elérkezettnek látta, hogy rendet vágjanak a hirdetési felületükön. Zoli elmondása szerint az oldalon megforduló érdeklődők nagy része, valós új építésű ingatlanokat keres, többek között a CSOK által biztosított nagyobb támogatás miatt is. Az oldalon meghirdetett új építésű lakások nagy része viszont csak újszerűnek felelt meg, ami a támogatás mértéke miatt sem mindegy. Elsőként a már álló és a még épülő lakóparkokat gyűjtötték egy csokorba, ami a lakopark.ingatlan.com-ot eredményezte. Második lépésként beárazták nekik a hirdetési szolgáltatásukat, picit ugyan vastagon fogott a penna, de az új építésű hirdetések kiemelt kezelésével, jóval magasabb érdeklődői számot prognosztizálnak. És itt jön a képbe az egyszeri ingatlanos és az ő új építésű megbízása. A felénk nyújtott 3990 Ft / db / hó egység ár, megegyezik a beruházók árával.

Az igazsághoz persze az is hozzá tartozik, hogy egyre több új építésnél szóba se állnak közvetítőkkel, még konkrét ügyfelet sem vihetsz ki, mert úgy vannak vele, hogy aki tényleg venni akar, az úgyis megtalálja őket. Szóval nekem az jött le, hogy a beruházók már régóta ki akarnak minket hagyni a buliból, a com pedig feléjük drágította a szolgáltatását, aminek az új építéssel foglalkozó kollégák pénztárcája lett a járulékos veszteség.

Érdekel az ingatlan biznisz? Szeretnél értesítést kapni az új cikkekről?

Nincs más dolgod, mint megadni az emailcímedet és ha új bejegyzés jelenik meg az oldalon, én azonnal elküldöm neked!