Az emberben van egy késztetés, ha személyesen ismeri a kritikára szánt könyv íróját, hogy jót írjon a könyvről és hatványozottan igaz, ha közvetlenül tőle kapja. Hála a jó sorsnak, nekem az első 10 oldal elolvasása után sikerült ezt levetkőznöm.

Na de miről is szól ez a könyv?
Dr Tóth András magánszemélyeket vezeti át az ingatlaneladás kanyargós ösvényén, mindezt 104 oldalnyi A6-os lapon keresztül. Azért annyit az íróról megjegyeznék, hogy az Ősember a pénztárcámban írása hasonló méretben jelent meg és nekem nagyon tetszett, ha jól tudom, több ezer példányban és több újranyomást is megélt. Nincs kétségem, hogy a jól eltalált téma miatt ebben a könyvben is megvan ez a lehetőség.

Az ingatlan értékesítés bonyolultságától és a könyv lehelet vékonyságától függetlenül egész jó rálátást ad a folyamatokra. Segít az ármeghatározás metódusában, az ingatlan hirdetés megszerkesztésében, a marketing stratégia kialakításában, az ingatlan felkészítésében, és a bemutatás, illetve az ártyárgyalás folyamatára is rávilágít.

Tök jó lenne, ha itt meg is állna a könyv, de van benne egy vonulat, ami tökönrúgásként ért. Ez pedig a könyvben lévő fekete keretes megjegyzések, amik arra vannak kihegyezve, hogy az adott folyamatnál leírják, hogy hogyan szokták az ingatlanosok átverni a gyanútlanokat.

Tökéletes eszköz ahhoz, hogy akik fenntartással vannak az ingatlanosok felé, azoknak a bizalmatlanságuk mégjobban nőjön, illetve aki egy kis szakmai rafinaltsagra vágyik, annak rögtön itt egy pár oldalas tananyag(vicc). Amúgy, ha már elő jött ez a tananyag dolog (mert előhoztam), számos olyan pont volt, amit teljesen másképp látok, az egyik ilyen, a 2-3 oldalas hirdetési szöveg, ami szerintem már kontraproduktiv, viszont az kifejezetten tetszett, hogy végre valaki az ingatlanhirdetési portálokon kívül is gondolkozik.

Az látszik hogy András régen ingatlanozott, mivel tényleg jó összefüggéseiben láttatja meg az eladást, de az is látszik, hogy akiket ő ingatlanosoknak tart, és akikkel ijesztegeti az olvasót, azokat inkább a hirdetésszervezők kasztjába sorolnám, vagy ahogy a köznyelv hívja őket, mezitlábasok, avagy övtáskás ingatlanosok.

Verdikt: a könyv egy komolyabb fritőz használati útmutatójának a vastagságával vetekedik, de így is egész sok mindenre kitért. Összehasonlításként a RICS által is ajánlott ingatlanos kézikönyv, vagy 3-4000  oldalas lenne ebben a méretben, tehát biztos 1-2 apróságról még lehetett volna írni. Olyan ez mint az IKEÁ-s komód összeszerelési útmutatója, attól még hogy átolvassuk, nem leszünk azonnal asztalosok. A könyvet azoknak a kollégáknak ajánlom, akik a pályafutásuk leges-legelején járnak és még nem állt össze teljesen bennük a kép. Az öreg rókáknak maximum 1-2 olyan dolgot tartogat, amit amúgy is tudtak, csak most más irányból közelíthetik meg. Mondjuk az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy nem nekünk íródott, hanem az átlag tulajdonosoknak. 

Tartalom: 5/10

Érthetőség: 10/10

Olvasási élmény: 6/10

A többi könyvajánlót itt találod!

Érdekel az ingatlan biznisz? Szeretnél értesítést kapni az új cikkekről?

Nincs más dolgod, mint megadni az emailcímedet és ha új bejegyzés jelenik meg az oldalon, én azonnal elküldöm neked!