Mindig örömmel látom, amikor ingatlanokkal kapcsolatos szakmai irodalom tűnik fel a látóhatáron. A Zillow sztorik is egy ilyen könyv.

Na de mi is az a Zillow?
A Zillow amerika egyik piacvezető ingatlanos portálja, kb mint itthon az ingatlan.com, vagy az otthontérkép. Ha felmész az oldalukra első körben az otthontérképre fog hasonlítani, de mindkét magyar portáltól jóval több információt adnak a keresőknek. Akár az adott környék elérhető szolgáltatásairól (internet, tv, stb)van szó, vagy az általuk kitalált Zestimate-ről, ami nem csak az átlag árakat mutatja meg a környéken, illetve az árak alakulását évekre levetítve, de az aktuális ingatlanra is ad egy értékbecslést, ami igencsak megkönnyíti a vásárlók dolgát.

Szóval az egyik alapító és a cég vezető gazdasági szakértője, összeültek és írtak egy könyvet. És itt jön a lényeg, hogy kinek!
Mert hogy nem ingatlanosoknak az tuti. Ha tippelnem kellene, olyan megfontolt magánszemélyeknek, akik szeretnek olyan sztorikkal molyolni, amikben esetleg önigazolást találnak az ingatlanvásárlásaikra. „mert nem lehet hogy tényleg csak simán beleszerettem” És még mindig nem írtam le a legfontosabbat! Hogy ÁMERIKÁBAN előknek! Tádááá!!! Nem várt fordulat!

A könyvben lévő 26 sztoriból, így 4-5 teljesen értelmezhetetlen az itthoni környezetre.

A nyelvezete nekem picit lassú folyású, nem rántott be annyira, mint pl Daniel H Pink értékesítőknek szóló könyvei, mondjuk 2 nap alatt kivégeztem, de inkább amiatt, mert már be van tárazva egy fantasy regény a kindle-ömre.

De egyébként érdekes adatokat is meg lehetett tudni, amolyan „tudtam-tudtam, de nem sejtettem” típusúakat.

Pl van egy fejezet, ami ingatlanosokról szól, egyrészt, hogy a felső 10% adja el az ingatlanok 41%-át, és hogy egy ilyen top ügynök évente 22 ingatlant ad el. Az átlag meg 1-2-őt.

Abból itthon nem lenne párizer a teszkós zsömibe.

Illetve a nemek versenyéről is szót ejtenek, hogy a nők 4%-kal gyorsabban adják el az ingatlanokat, viszont a férfiak meg többet.

Érdekes volt egyébként az is, hogy tornádó sújtotta területeken, miért mennek fel az ingatlanárak és miért költöznek egyáltalán vissza az emberek.

Vagy a gyalogosbarát települések milyen hatással vannak a környező ingatlanok áraira.

Szóval ezek mind-mind olyan érdekes infók, amitől nem fogsz több ingatlant eladni, viszont egy hangulatoldó beszélgetésnél megvillogtathatod, hogy te nem csak a kelenföldi panelek házmestereinek a vakbél-műtéteinek az időpontját ismered, de a tengerentúli piacokról is vannak bennfentes információid.

Verdikt: a könyv 300 oldalas, a lényegtelen részeket átugorva egy délutánt érdemes rááldozni, az a 3990 Ft, meg kb 3 tányér bableves ára a nyugati téri talponálló VIP részlegében (értsd nem lihegnek rád 3 liter kocsisirmát, miközben kanalazod). Szóval nem tétel! Én elolvastam, mert ingatlanos bloggerként kötelező, te meg döntsd el magad, hogy vannak-e ilyen információkra szükséged, vagy inkább bemagolsz pár random szócikket a wikipédián.

Tartalom: 6/10

Érthetőség: 10/10

Olvasási élmény: 6/10

Érdekel az ingatlan biznisz? Szeretnél értesítést kapni az új cikkekről?

Nincs más dolgod, mint megadni az emailcímedet és ha új bejegyzés jelenik meg az oldalon, én azonnal elküldöm neked!