Ez így egyáltalán nem igaz! A címmel csupán érzékeltetni szerettem volna, hogy mivel lenne egyenrangú itthon, az Amazon új lépése, ami felforgathatja a tengerentúli ingatlanbizniszt.

Na de miről is szól konkrétan?

Az Amazon Key egy olyan szolgáltatás, ahol a házhozszállított terméket kézbesítőt egy telefonos aplikáció segítségével bárhonnan beengedhetjük. Nyilván a processzhez az ajtót is fel kell okosítani, ehhez a Zigbee smartlock rendszerét használják. Egy netre rákötött okos-zárat, amit ha a kézbesítő igazolta magát, távolról ki tudjuk nyitni neki, így nem kell a kézbesítetlen termékekért újra napokat várni, vagy a postán sorba állni.

És milyen hatással van ez az ingatlanos bizniszre?

Kint egyre jobban terjednek az opendoorhoz hasonló startupok, amik vagy teljesen vagy részben helyettesítik a közvetítőket. Az egyik szolgáltatásuk többek között az, hogy a meghirdetett ingatlanra jelentkezőket, ehhez hasonló okos-zár segítségével tudjuk beengedni. Hozzáteszem az okos-zárakat kint az airbnb is előszeretettel használja, így a kulcsátadásnál sem kell ott lenni, így órákat takarít meg a tulajdonos.

Mennyire újdonság ez?

Az okos-zár ideája 3-4 éve terjed főleg az ingatlanos iparágon belül, ennek segítségével évente pár ezer tranzakció mehet végbe az államokban, ami nem egy eget rengető szám, viszont egy olyan szolgáltatással összekötve, mint az amazon házhozszállítása, aminek a trankzakciószáma ha csak hasra ütök, jó pár százmillióra tehető, akkor érezhető hogy nagyobb eséllyel tudja beágyazni az emberek napirutinjába, avagy a kritikus tömeget szállítani ahhoz, hogy alapvető technológiává váljon.

Mennyire veszélyezteti az ingatlanos iparágat?

A valós ingatlanértékesítésen alapuló szolgáltatlást egyáltalán nem. Viszont azok a tulajdonosok, akiknek az ingatlaneladással kapcsolatos elvárásaik annyiban merülnek ki, hogy valaki hirdesse meg az ingatlanát és majd vagy ő, vagy az ingatlanos bemutatja neki, azoknak ez egy kiváló alternatíva lehet.

Persze felmerül a kérdés, ha egy ilyen beengedés után itthon még a nagymama kompótos üvegben áztatott fogsorát is elvinnék, akkor melyik az a szolgáltató, aki mögé merne állni. Nos… Tudja a tököm!

November 10-i ingatlanos workshopomra még 3 darab hely gazdára vár, amiről itt tudhatsz meg többet!

Ha értesítést szeretnél kapni, amikor új cikk jelenik meg a blogon, azt pedig itt tudod beállítani.