A Livlia.hu szeretne betörni az ingatlanos hirdetési portálok piacára. Céljuk az ingatlankeresést megreformálni. Mindezt egyedi megoldásokkal és szemlélettel. És azt kell hogy mondjam, tényleg jó úton haladnak. Orbán-Ercsey Péterrel beszélgettem az egyik alapítóval.

Hányan vágtatok bele a hirdetési bizniszbe?

Most jelenleg 7-en vagyunk, ez fejlesztés, marketing és sales is, de decembertől szeretnénk növekedni. Ez függ attól, hogy egyrészt mi az irány. Az irány ugye az, hogy az itthoni piacra be tudjunk lépni, itt meg tudjunk maradni, decemberben illetve januárban, utána pedig szeretnénk külföldön “pilotolni” és akkor egyértelmű, hogy növekedni is fogunk.

Mi az újítás ebben? Olvastam a  specifikációt, de mond el úgy, mintha nem hallottam volna róla!

Alapvetően én nem ingatlanozásból érkeztem, a csapat magjának a nagy része sem ingatlanos vonalról érkezett, ez picit az előnyünkre is válik. Egy fő van nálunk, aki alapító és keményen ingatlanozásból élt.

Két újítási kör van gyakorlatilag: az első, az magának a böngészési élménynek az újítása. Ebbe bele tartozik az, hogy lehet “perszona” szerint keresni  (nem csak keresési preferenciák alapján) – azaz a kereső személyeket behatároltuk keresési perszonákba – pl. te egy diák vagy, te egy pár vagy – , így nem muszáj beállítanod azt, hogy te egy 15 ezer forinttól keresel…

Tehát ez tulajdonképpen testreszabás…

Pontosan, a mostani testreszabás 1.0-s verzió, amit szeretnénk kiegészíteni azzal, hogyha te pl egy diák vagy, akkor be is állítja neked az árat és beállítja azokat a térkép rétegeket is, ami egy diáknak fontos lehet. Pl. egy diáknak fontos az milyen messze van az egyetem, hol vannak bringalerakatok – de pl. Egy befektetőnek mindez nem fontos. Neki az a fontos, hogy milyen négyeztméterárak vannak a környéken. Ez az egyik része a felhasználói élménynek.

Van egy banki partnerünk, neki köszönhetően beállítottuk, hogy törlesztőrészlet alapján is lehessen keresni, ne csak az eladási/kiadási ár alapján. Mit engedhetsz meg magadnak. Nem is értjük miért nem lehet bevezetni a magyar piacon.

Vannak olyan funkciók, hogy hozzá tudsz adni aját címeket, megmutatja, hogy a lakásodtól milyen messze van az óvoda. Apróságok, de hozzávezetnek ahhoz, hogy ne ingerszegény legyen a keresés élményed, picit legyen több, legyen nyugatiasabb.

A másik része a térképi fejlesztés. Hozzá kell tegyem mi “hardcore” térképészetből jövünk, térképészeti rendszereket fejlesztettünk az elmúlt 8 évben, tehát valamennyire értünk hozzá. Ehhez tartozik az, hogy olyan feltöltői felületet készítünk most, aminek 1.0-ja van a rendszerben, de a 2.0 -ja gyakorlatilag megírja helyetted a hirdetést az alapadatok kitöltése után. PL. Leírja a magyar nyelvű szöveget, ami a hirdetés szövege..

De ezt gondolom főként Budapesten…

Pontosan, a fókusz az Budapest és Pest megye, de egyértelmű, hogy később ezt kiterjesztenénk egész Magyarországra.

Feljavítja a képminőséget, ahogy feltöltöd, ki tudja belőle szedni a tárgyakat, ez alapján tud neked ajánlani egy alaprajzot (wow a szerk.), azt vettük észre ez panel lakások esetében jól működik, mert vannak visszatérő alaprajz típusok, amiket fel tud neked ajánlani, és te ezekből ki tudod választani az alaprajzfajtát, de lesz még egy csomó funkció. Decemberig ezek is elindulnak. Úgy gondoltuk, hogy a régióban van igény ilyen minőségi ingatlanos szájtra.

Van egy ilyen elővalidáció, ez tulajdonképpen kiszűri azt, mennyire minőségi egy hirdetés, és mennyire nem. Ez alapján rangsoroljuk a hirdetéseket. Elhagytuk a kreditrendszert, úgyhogy itt az kerül előre, akinek minőségi hirdetése van. A minőségi hirdetés magából a hirdetésből adódik és az adott iroda referensének az értékeléséből.

Engem kevésbé érint, de a keresőket nyilván súlyosabban, a hirdetési felületeket szét-spammelő nagyobb irodák, illetve Save a 10-20 ügynök által behozott ingatlanok hirdetései áttekinthetetlenné teszik a kereső oldalakat. A com ezt az ingatlan egysszerrel oldotta meg, és az azonos hirdetéseket csoportokba rendezik. Ti mit találtatok ki erre?

Ez most úgy néz ki, és ez volt a fejlesztés egyik legnagyobb része, a duplikáció kezelés . Ennek a megoldása, hasonló mint az comnál: a rendszer dönti el, pontosabban a validációs folyamat, ami lefut akkor amikor te feltöltesz egy lakást, eldönti, hogy ez egy kiemelt hirdetés avagy sem, azt is eldönti, hogy ez egy duplikált hirdetés avagy sem. A listában már úgy jelenítjük meg, hogy van 8 variáció ebből a lakásból, ezeket úgy képzeld el, mint egy kártyapaklit, amit egymás alá helyezi a felületen és az van a kártyapakli tetején, akinek a legjobb az értékelése és a legminőségibb a hirdetése, és így gyakorlatilag a felhasználó dönt, hogy a pakliból melyik kártyát nézi meg…de a fedőlapján egyértelmű a legjobb jelenik meg.

Tehát megéri jó minőségű hirdetést csinálni!

Pontosan, ez lenne egyébként itt a cél – mint mondtam mi az utóbbi időben térképészettel foglalkoztunk, de volt egy 2 éves kitérőnk a reptéri iparban, így ott éltük át azt, amit most az ingatlanpiacon, hogy van egy monopol helyzetben levő valaki, aki pl MO-n a Budapest Airport, ahol 2000 forintokért meg 1000 forintokért parkolnak az emberek, de ha megemelné 20 ezerre a parkolást, akkor is ott parkolnának, mert nem tudnának elrepülni. Ezt nagyon szeretjük, hogy van a piacon egy monopol helyzetben levo piaci szereplő – akik nem fogékonyak az innováicóra- és próbáljuk őket egy kicsit megbolygatni. Hiszem azt, h 1-2-3 éven belül lehet ezt jól is csinálni szép hirdetésekkkel, szép képekkel kiegészíteni. Legyen egy élmény, hogy megtaláld a lakásodat és ne pedig egy nyűg.

Honnan szeditek az érdeklődőket?

Elég tőkeerős cégek ellen versenyzünk, de igazából nem nevezném versenynek, mert nem akarjuk őket lenyomni, inkább az a cél, hogy magyar piacon is legyen egy olyan szereplő, aki minőségi szolgáltatást nyújt. De válaszolnék a kérdésedre, hogy honnan szerezzük a felhasználókat: mögöttünk is áll most egy komolyabb befektetési társaság,ők egyébként magánszemélyek, 3 úriember. Úgy érzem van elég tőkénk arra, hogy a piacra be tudjunk lépni, nyilván az a kérdés, hogy ott tudunk-e maradni a piacon? Próbáltuk elkerülni azt, hogy kilóra vegyük a felhasználókat és ebből próbáljuk felhasználói bázist építeni, megtaláltuk azokat a csatornákat, ahol pont amiatt mert minőségi a szolgáltatás, így olcsóbban jutunk hozzá a felhasználókhoz. De lehet hogy találkoztál a youtube-os vieónkkal is. 

Mikortól lesz fizetős a szolgáltatásotok?

Decemberig ingyenes, pontosabban január 1-től lesz fizetős/havi díjas. De addig szeretnénk minden funkciót kiterjeszteni: VR modulokat, hirdetés generátor modulokat, ami leegyszerűsíti a közvetítők munkáját. Azért azt elárulom, hogy a piaci szereplőkhöz képest jó árazása lesz.

Magánszemély vs. ingatlanos, ti hogyan oldottátok meg? Ha jól sejtem egy csoportba kerül mind a kettő és az lesz a csoportelső, aki jobb minőségű hirdetéssel rendelkezik.

Így van, ez az alapvető koncepció. Minőségen belül rengeteg kritérium van, ami a rangsort definiálja, ilyen például a képek száma, a megfelelő felbontás, alaprajz, képek fényezése és a pontos lokáció. Nálunk nem kredittel történik a kiemelés, hanem az a minőségi hirdetés jutalma.